Teisėja Karen Martinez nutarė, kad „WikiLeaks“ advokato, buvusio Ispanijos teisėjo Baltasaro Garzono pateiktas skundas negali būti toliau nagrinėjamas.

47 metų australas ėmėsi teisinių veiksmų, garsėjant kalboms, kad Ekvadoras ruošiasi nebeteikti jam prieglobsčio ir taip užbaigti šešis metus trunkantį ginčą su britų vyriausybe.

J. Assange'o advokatas Ekvadore Carlosas Poveda sprendimą apskundė. Tai reiškia, kad šį klausimą artimiausiomis dienomis turės iš naujo svarstyti aukštesnės instancijos teismas.

„WikiLeaks“ įkūrėjas gavo prieglobstį ambasadoje Londone 2012 metais, Didžiosios Britanijos teismui nutarus, kad J. Assange'as turi būti išduotas Švedijai, kur jis buvo ieškomas dėl kaltinimų lytiniais nusikaltimais.

Ta byla vėliau buvo nutraukta, bet J. Assange'as tebėra įsitikinęs, kad jam gresia ekstradicija į Jungtines Valstijas, siekiančias teisti jį už tūkstančių įslaptintų dokumentų nutekinimą.

Kitas patvirtino, kad nuo kovo mėnesio neleidžia J. Assange'ui naudotis internetu ir kaltina jį pažeidus „rašytinį įsipareigojimą“ nesikišti į Ekvadoro užsienio politiką,

Vienoje pažymoje dėl J. Assange'o apgyvendinimo atstovybėje sąlygų – kurią paviešino Ekvadoro svetainė „Codigo Vidrio“, o Kitas nepaneigė šio dokumento egzistavimo – perspėjama, kad tolesni šių įsipareigojimų pažeidimai nuves iki „prieglobsčio nutraukimo“.

B. Garzonas pareiškė žurnalistams Kite, kad „WikiLeaks“ įkūrėjas gyvena „nežmoniškoje padėtyje, nes sprendinys, kurį atitinkamos valstybės jau turėjo priimti, vis vilkinamas ir vilkinamas“.

JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas pernai kovą „prioritetu“ pavadino J. Assange'o suėmimą už konfidencialios JAV vyriausybės medžiagos viešinimą per „WikiLeaks“.