Iš 460 žemųjų rūmų parlamentarų 272 balsavo už konservatyviąją mažumos vyriausybę, kurią siūlė premjeras Kazimierzas Marcinkiewiczius. 187 deputatai balsavo prieš vyriausybės patvirtinimą, o susilaikiusiųjų nebuvo.

Naujoji vyriausybė, kurioje dirba daugiausia K.Marcinkiewicziaus konservatyviosios partijos "Įstatymas ir teisingumas" nariai, užsitikrino 155 šios partijos deputatų balsus, be to, ją parėmė kraštutinių dešiniųjų Lenkijos šeimų lyga, euroskeptikų "Savigyna" ir Valstiečių sąjunga.

Vyriausybės patvirtinimui nepritarė valdžioje buvusi Kairiųjų demokratų sąjunga, kuri pralaimėjo rugsėjį įvykusius rinkimus, ir antroji pagal dydį parlamente liberalioji Pilietinė platforma, su kuria "Įstatymas ir teisingumas" nesėkmingai derėjosi dėl koalicijos.

"Nuo rytojaus ar netgi nuo šiandien demonstruosiu ryžtą įgyvendindamas savo vyriausybės programą", - po balsavimo išplatintame pareiškime žadėjo K.Marcinkiewiczius. Jis taip pat išreiškė padėką partijoms, kurios balsavo už jo vyriausybę.

Naujosios vyriausybės prioritetai yra skatinti šalies ekonomiką tuo pačiu metu užtikrinant Lenkijos finansinį saugumą, prieš balsavimą pasakytoje kalboje pažymėjo premjeras.

Jis sąmoningai parengė neapibrėžtą politinį pareiškimą ir vengė klausimų, kurie galėjo kainuoti jo vyriausybei tokių partijų kaip ultrakatalikiška Lenkijos šeimų lyga, griežtai nepritarianti nevaldomai privatizacijai bei užsienio investicijoms, ir populistinė "Savigyna", prieštaraujanti bet kokiam ekonominiam liberalizmui, paramą.

"Mūsų programa yra labai pragmatiška, nes ekonomikai reikia pragmatiškų, o ne ideologinių sprendimų. Ekonominis vystymas turi būti glaudžiai susijęs su darbo vietų kūrimu", - žemiesiems parlamento rūmams sakė K.Marcinkiewiczius.

Jis numato didesnį Lenkijos vaidmenį tarptautinėje arenoje ir sako, kad Lenkija galėtų sušvelninti skirtumus, kurie gali atsirasti tarp Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinių Valstijų. Europos integracija yra "mūsų vystymosi ir gerovės garantija", o aljansas su Jungtinėmis Valstijomis NATO struktūroje - Lenkijos saugumo garantija, sakė K.Marcinkiewiczius.

Jis žadėjo išlaikyti valstybinę svarbių kompanijų, tokių kaip paštas, visuomeninės žiniasklaidos priemonės, bankai ir energetikos bei kalnakasybos milžinės, kontrolę, siekiant sukurti unikalų lenkišką kapitalizmo modelį.

"Vystysime tas kompanijas, kad sukurtume Lenkijos vardą ir lenkišką kapitalizmą", - sakė jis.

Premjeras siūlė supaprastinti mokesčių sistemą, panaikinti kapitalo prieaugio mokestį pajamoms iš operacijų vertybinių popierių rinkoje ir nustatyti 30 mlrd. zlotų (26 mlrd. litų) biudžeto deficito ribą.

Lenkijos šeimų lygos vadovas Romanas Giertychas gyrė K.Marcinkiewicziaus programą ir prieš balsavimą sakė, kad naujajam ministrų kabinetui reikėtų suteikti šansą.

Bet vėliau R.Giertychas perspėjo: "Antro šanso šiai vyriausybei nesuteiksime, jei ji nukryps nuo to, kas buvo paskelbta pareiškime dėl politikos".

Pilietinės platformos lyderis Donaldas Tuskas, kuris praėjusį mėnesį per prezidento rinkimus pralaimėjo "Įstatymo ir teisingumo" kandidatui Lechui Kaczynskiui (Lechui Kačynskiui), pasmerkė "Įstatymo ir teisingumo", Lenkijos šeimų lygos ir "Savigynos" aljansą, kuris, pasak jo, esąs "antieuropietiškas ir ksenofobiškas".

Po komunizmo žlugimo iš visų 12 premjerų kalbų, kuriose jie išdėstė savo vyriausybių politinę programą, K.Marcinkiewicziaus kalba buvo labiausiai neapibrėžta, sakė D.Tuskas.

Kairiųjų demokratų sąjungos (KDS) lyderis Wojciechas Olejniczakas skundėsi, kad kairieji perduoda ekonomiškai klestinčią Lenkiją, kurioje mažėja nedarbas, dešiniosios pakraipos vyriausybei, ir prašė naujojo ministrų kabineto nenaikinti to, kas jau padaryta.

"Taip jau kartą buvo nutikę. Jūs, pone Marcinkiewicziau, tada buvote ministrų kabineto narys. Prašom šį kartą nesugadinti (ekonomikos)", - sakė W.Olejniczakas.

Valdant kairiųjų vyriausybei nedarbo mastas nuolat mažėjo - rugsėjį, kai rinkimus laimėjo "Įstatymas ir teisingumas", nedarbas buvo 17,6 proc., o prieš metus - 18,9 procento.