Tiesa, nuomonių apklausos rodo, kad nė vienas iš 25 pretendentų į prezidentus per pirmąjį turą greičiausiai negaus daugiau kaip 50 proc. rinkėjų paramos, todėl du daugiausiai balsų surinkę kandidatai lapkritį varžysis antrajame rate.

Gruzija, vykdydama 2010-aisiais pradėtą konstitucinę pertvarką, pereina prie parlamentinės valdymo formos. Pasibaigus naujojo prezidento šešerių metų kadencijai, būsimus šalies vadovus rinks delegatai. Prezidento įgaliojimai jau dabar gerokai sumažinti, o ministras pirmininkas tampa įtakingiausiu šalies politiku.

Remiantis dauguma nuomonių apklausų, daugiausiai galimybių laimėti turi tris kandidatai: Salomė Zurabišvili, Grigolas Vašadzė ir Davidas Bakradzė. Visi jie ėjo užsienio reikalų ministro pareigas prezidentaujant šiuo metu užsienyje gyvenančiam Michailui Saakašviliui.

S. Zurabišvili buvo atleista 2005 metais dėl nesutarimų su parlamentu. Politikė rinkimuose dalyvauja kaip nepriklausoma kandidatė, tačiau ją remia įtakingoji partija „Gruzijos svajonė“. Ši partija, įkurta M. Saakašvilio priešininko prieštaringai vertinamo milijardieriaus Bidzina Ivanišvilio, šiuo metu turi didžiąją daugumą parlamente.

Vis dėlto, S. Zurabišvili griežtai kritikuojama dėl teiginio, kad Gruzija pradėjo 2008 metų karą su Rusija. Kai kuriems gruzinams įtarimų kelia jos užsienietiška kilmė – Prancūzijoje gimusi moteris pirmą kartą apsilankė Gruzijoje jau įžengusi į trečiąją dešimtį ir anksčiau buvo Prancūzijos diplomatė.

S. Zurabišvili atkerta, kad tai kaip tik yra didelis privalumas, Sakartvelui siekiant suartėti su Europos Sąjunga.

„Mano europietiška patirtis, ką reiškia vystytis demokratinėje visuomenėje, ir žinojimas, kas yra Gruzijos visuomenė“, gali būti naudingas, naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė ji.

G. Vašadzė, palaikomas koalicijos, kuriai priklauso ir M. Saakašvilio įkurtas Jungtinis nacionalinis judėjimas, teigia, kad rinkėjai rinksis „tarp teisės ir tvarkos bei Konstitucijos ir B. Ivanišvilio, jo neformalių nusikalstamų ginkluotų grupuočių bei korupcijos, grįžtančios į Gruziją“.

„Piliečiai, verslininkai mirtinai bijo skirti bent skatiką jungtinei opozicijai", – pareiškė jis.

Šio kandidato manymu, M. Saakašviliui, kuris 2015 metais neteko Gruzijos pilietybės ir buvo už akių nuteistas už piktnaudžiavimą valdžia, turėtų būti leista grįžti į tėvynę.

D. Bakradzė yra nuo Jungtinio nacionalinio judėjimo atskilusios partijos „Europietiška Gruzija“ kandidatas. Šis politikas tvirtina, kad S. Zurabišvili yra „nepriimtina dėl savo pozicijos ir pareiškimų, kurie tiesiogiai kenkia Gruzijos saugumui ir nacionaliniams interesams“.

Prezidento rinkimus stebės gausus būrys vietos ir tarptautinių stebėtojų.

Transparency International“ Gruzijos skyrius ketvirtadienį paskelbė ataskaitą, kurioje teigia, kad valdančioji partija „Gruzijos svajonė“ piktnaudžiavo savo padėtimi, telkdama valdžios institucijų darbuotojus dalyvauti S. Zurabišvili palaikymo mitinguose.