Rusija – valstybė, kur turto atskirtis viena didžiausių pasaulyje, rašo „The Times“.

Socialinio tinklo „Instagram“ paskyroje „Rich Russian Kids“ buvo patalpinti net du tokie vaizdo įrašai, atskleidžiantys Rusijos auksinio jaunimo kasdienybę.

Iš „Instagram“ paskyros įie vaizdo įrašai jau buvo pašalinti, tačiau paplito ir kitose platformose.

„Rankose turiu 50 tūkst. rublių. Tai vidutinis atlyginimas Sankt Peterburge, ne mažiau. Ir dėl to jūs vergaujate? Man jūsų gaila“, – teigia turtuolis.

Netrukus jis pinigus pro automobilio langą ima mėtyti į gatvę, kur prie kupiūrų puola praeiviai.

„Tikri pinigai“, – džiaugiasi vienas iš jų. Kitame vaizdo įraše pluoštu dolerių pro „Range Rover“ langą puikuojasi moteris, o tada juos paleidžia pavėjui.

„Žinoma, kad pinigai neturi jokios vertės, kai tėvas gali jų privogti kiek tinkamas“, – teigiama viename po įrašais pasirodžiusių komentarų.

Auksiniam Rusijos jaunimui priklauso ir privilegijuotų valstybės tarnautojų bei verslininkų, turinčių ryšių su Kremliumi, atžalos.

Žemiau skurdo ribos Rusijoje gyvena per 19 mln. žmonių – net 13 proc. visų gyventojų. Skurdžiai gyvenančiais įvardijami asmenys, kurių mėnesinės pajamos nesiekia 9 tūkst. 828 rublių. Rusų pajamos stabiliai mažėja – vien per pastaruosius du mėnesius jos sumenko 2,5 proc.

Levada Center“ viešosios nuomonės apklausos rezultatai atsikleidė, kad net 45 proc. apklaustųjų dėl turtinės nelygybės kaltina prezidentą Vladimirą Putiną.

Sankt Peterburgo policiją įrašai kaip reikiant papiktino. Automobilių savininkai buvo nustatyti, jiems skirta bauda dėl eismo trukdymo.

„Nėra įstatymo, draudžiančio mėtyti pinigus, tačiau visada galima kliautis kelių eismo taisyklių pažeidimais“, – Rusijos žiniasklaidai sakė policijos šaltinis.

Tik panašu, kad 3 tūkst. rublių bauda turtingiems rusams įspūdžio tikrai nepadarys.

Kremliui taip pat kelią nerimą augantis visuomenės nepasitenkinimas turto atskirties klausimu. Praeitą mėnesį buvo atleista Saratovo darbo reikalų ministrė Natalija Sokolova, pareiškusi, kad pensininkai turėtų sugebėti išgyventi iš 3 tūkst. 500 rublių pensijos.

Jos teigimu, tokios sumos turėtų pakakti pramisti vaisiais ir makaronais.

„Instagram“ paviešinti vaizdo įrašai sukėlė ir internautų pyktį.

Viename komentare po vaizdo įrašu teigiama: „Kas per idiotai gali sugalvoti taip mėtyti pinigus? Vien todėl, kad gimė su auksiniu šaukštu burnoje? Jūs – savo šalies gėda. Ir pažeminimas tėvams. Jei manote, kad pinigai tėra kažkokie popieriukai, pirmyn bent mėnesį pagyventi iš tokio atlyginimo“.

Kitas kritikas pridūrė: „Neturi jokių vertybių... Jūsų kvailumas sukelia juoką“.

„Liaukitės elgtis taip arogantiškai – geriau papasakokite, kaip tiek daug užsidirbti?“ – paprašė patarimo vienas komentatorius.

Kiek anksčiau buvo paplitęs dar vienas vaizdo įrašas, kuriame auksinio jaunimo atstovas, slepiantis savo tapatybę, su dviem merginomis esą užklimpsta paplūdimio smėlyje.

Automobiliui išsikapanoti turi padėti po ratais metami pinigai. Galiausiai jis ima ir nuvažiuoja, žado netekusias merginas palikdamas likimo valiai.
Komentatoriai tokį elgesį vadina keliančiu pasišlykštėjimą ir atskleidžiančiu „išlepintų jaunuolių, nedirbusių nė vienos dienos, amoralumą“.