Pati N. Murad 2014 metais buvo pagrobta IS ir buvo sekso vergė. Ji buvo viena iš tūkstančio jazido moterų, kurias IS džihadistai pagrobė dar prieš tai, kai grupuotė buvo išstumta iš Sindžaro regiono ir kitų Irako dalių.

Irako Sindžaro regioną, kur gyventojų daugumą sudaro kurdai jazidai, 2015 metų pabaigoje išvadavo kurdų ginkluotos formuotės - pešmergai. 2016 metais buvusi IS belaisvė tapo Jungtinių Tautų narkotikų kontrolės ir nusikalstamumo prevencijos biuro (UNODC) geros valios ambasadore.

Šiemet moteriai laimėjus Nobelio taikos premiją už „pastangas nutraukti seksualinės prievartos kaip karo ir ginkluotų konfliktų ginklo naudojimą“, E. Macronas pakvietė ją į Paryžių.

Pasiūlymas priimti 100 jazidų moterų pateiktas Paryžiuje vykusiame E. Macrono susitikime su N. Murad.

Teigiama, kad į Paryžių atvyksiančios moterys buvo IS aukos, vėliau išlaisvintos, bet šiuo metu yra įstrigusios stovyklose Irako Kurdistano regione.

E. Macrono teigimu, N. Murad prašymu, 20 moterų į Prancūziją atvyks iki šių metų pabaigos, o likusios - 2019 m.

Prancūzijos prezidentas taip pat bus N. Murad įsteigto fondo, skirto atstatyti Sindžarą, globėjas.

Tūkstančiai jazidų tebėra laikomi dingusiais, įskaitant ekstremistų nelaisvėje tebelaikomas moteris ir vaikus, nepaisant to, kad IS neteko didžiosios dalies Irake ir Sirijoje kadaise kontroliuotos teritorijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)