Sekmadienio balsavimas – pirmas nuo 2015 metų parlamento rinkimų, per kuriuos PiS gavo beprecedentę parlamentinę daugumą – buvo vertinamas kaip svarbus išbandymas nacionalistams prieš kitais metais įvyksiančius ES ir parlamento rinkimus.

Oficialūs rinkimų rezultatai rodo, kad 2015-aisiais nacionalinius rinkimus laimėjusi PiS tebėra populiariausia partija Lenkijoje, nepaisant konfliktų su Europos Sąjunga dėl savo vykdomų prieštaringai vertinamų teismų reformų. Bendrija perspėjo, kad šios reformos kelia pavojų teismų nepriklausomybei, teisinei valstybei ir pačiai demokratijai.

Pagal galutinius oficialius rezultatus, kuriuos ketvirtadienio naktį paskelbė Valstybinė rinkimų komisija, PiS laimi devyniose iš 16 regioninių asamblėjų, įskaitant šešias, kuriose turi absoliučią daugumą.

Rezultatai atspindi reikšmingą partijos ekspansiją kaimo vietovėse. Po 2014 metų rinkimų PiS kontroliavo tik vieną regioninę asamblėją.

Partija, kurios populiarumą padidino spartus ekonomikos augimas ir dosnios socialinės išlaidos, gavo 254 vietas visose regioninėse asamblėjose.

Liberaliųjų centristų blokas „Pilietinė koalicija“ (KO) gavo 194 vietas, Lenkijos liaudies partija (PSL) – 70, nepriklausomi kandidatai – 15, o kairiųjų pažiūrų koalicija „SLD Lewica Razem“ – 11 vietų.

Įtakingas PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis savo partijos rezultatus pavadino „geru ženklu“ pieš kitų metų parlamento rinkimus.

Tuo tarpu proeuropietiška opozicijos koalicija KO pelnė gerokai didesnę už valdančiuosius paramą miestuose. Jo atstovams jau pirmajame rinkimų ture atiteko Varšuvos ir kai kurių kitų miestų merų postai.

PO kandidatas Rafalas Trzaskowskis, 46 metų buvęs Europos ministras ir Europos Parlamento narys, Varšuvoje gavo 56,67 proc. balsų ir užtikrintai nugalėjo savo varžovą, PiS kandidatą ir teisingumo viceministrą Patryką Jakį, gavusį 28,53 proc. balsų.

PO ir opozicijos kandidatai taip pat jau laimėjo tokiuose miestuose kaip Lodzė, Liublinas, Poznanė ir Vroclavas.

Lapkričio 4-ąją miestuose, kur nepavyko išrinkti merų, įskaitant Gdanską ir Krokuvą, kur irgi pirmauja opozicijos kandidatai, vyks antras rinkimų turas.

Lenkijos rinkimų komisija nurodė, kad rinkėjų aktyvumas sekmadienį buvo 55,76 proc. – „didžiausias“ per visą vietos rinkimų istoriją.