Netinkamas juokelis, kurį princas pasakė savo kalbos Rijade vykusiame Ateities investicijų iniciatyvų forumo metu, buvo užuomina į įtarimus, kad Libano premjeras Saadas Hariri praėjusiais metais Saudo Arabijos karalystėje buvo sulaikytas.

Šią savaitę S. Hariri viešai palaikė Saudo Arabijos karališkąją šeimą, kurią užplūdo kaltinimai dėl J. Khashoggi’s žmogžudystės.

Praėjusį lapkritį S. Hariri paslaptingai atsistatydino kreipimosi iš Saudo Arabijos sostinės televizijos eteryje metu, pakurstydamas gandus, kad taip pasielgti jis buvo priverstas.

Vėliau S. Hariri grįžo į savo šalį, o šių metų gegužę buvo perrinktas premjeru.

Saadas al-Hariri

Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas M. bin Salmanas forumo metu ant scenos sėdėjo šalia S. Hariri. Princas pašmaikštavo, kad S. Hariri „pasiliks karalystėje dar dviem dienoms, tad, reikia tikėtis, nebus gandų dėl jo pagrobimo“, o tuomet prapliupo juoku ir paspaudė S. Hariri ranką.

S. Hariri nusišypsojo ir pamojavo susirinkusiesiems, kurie sosto paveldėtojo juokelį palydėjo griausmingais plojimais.

Saudo Arabija ilgą laiką buvo pagrindinė S. Hariri sąjungininkė, mat Rijado regioninis priešininkas Iranas palaiko Libano šiitų judėjimą „Hezbollah“.

Prabėgus mėnesiui po atsistatydinimo, tarpininkaujant Prancūzijai ir Saudo Arabijai paneigus, kad įbaugino S. Hariri ir liepė atsistatydinti, jis savo atsistatydinimą atšaukė.

Gegužę S. Hariri buvo perrinktas premjeru trečiai kadencijai pirmuosiuose parlamento rinkimuose Libane per devynerius metus, tačiau nuo to laiko jam sunkiai sekasi suformuoti ministrų kabinetą.

Dvigubą Saudo Arabijos pilietybę turintis S. Hariri palaiko sosto įpėdinio ir Saudo Arabijos lyderio poziciją dėl J. Khashoggi, kuris buvo žiauriai nužudytas šalies konsulate Stambule spalio 2 dieną.

„Priemonės, kurių Saudo Arabija ėmėsi žurnalisto J. Khashoggi atveju, atitinka taisykles, kurios tarnauja teisingumui ir visos tiesos atskleidimo labui“, – teigiama S. Hariri cituojančiame premjero institucijos pranešime.

Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas trečiadienį pirmąkart viešai prabilęs apie žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymą, pasmerkė šį „siaubingą“ nusikaltimą ir pažadėjo, kad šioje byloje nugalės teisingumas.

Princas M. bin Salmanas per investuotojų forumą Rijade pareiškė, kad karalystės santykiai su Turkija nenutrūks, nors J. Khashoggi nužudymas Saudo Arabijos konsulate Stambule sukėlė diplomatinę krizę.

„Visiems Saudo Arabijos piliečiams tai – siaubingas nusikaltimas. Ir aš tikiu, kad jis skausmingai palietė visus visame pasaulyje. Tai – nusikaltimas, kurio negalima pateisinti. Šiandien Saudo Arabija imasi visų įmanomų teisinių veiksmų, kad užbaigtų tyrimą, bendradarbiautų su Turkijos valdžia ir pasiektų, kad kaltininkai stotų prieš teismą“, – sakė jis kalbėdamas forume „Future Investment Initiative“.

Princas, spaudžiamas vis didesnio tarptautinio nepasitikėjimo, ant forumo scenos, kurioje pasirodė drauge su Libano premjeru Saadu Hariri ir Bahreino sosto įpėdiniu princu Salmanu bin Hamadu, atrodė gana atsipalaidavęs.

Praėjus daugiau kaip trims savaitėms po to, kai J. Khashoggi, Saudo Arabijos pilietis, pastaruoju metu gyvenęs JAV, dingo įėjęs į karalystės konsulatą Stambule, nematyti jokių krizės sumažėjimo ženklų.

Ilgametis Rijado sajungininkas Vašingtonas antradienį nusprendė panaikinti vizas keliems Saudo Arabijos piliečiams. Trečiadienį jo pavyzdžiu pasekė Londonas, panaikinęs vizas, kurios buvo išduotos Saudo Arabijos piliečiams, įtariamiems žurnalisto nužudymu.

Paryžius savo ruožtu vėlyvą trečiadienį pareiškė esąs pasirengęs paremti „tarptautines sankcijas“ prieš asmenis, atsakingus už J. Khashoggi nužudymą.

Rijadas neigia prisidėjęs prie žurnalisto, nevengusio kritikuoti karalystės lyderius, nužudymo ir tvirtina, kad dėl to kalti yra agentai, „viršiję savo įgaliojimus“.

Nužudymo aptemdytas forumas

Tuo tarpu Ankara vykdo savo tyrimą dėl nužudymo, o turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas anksčiau šią savaitę pareiškė, kad nusikaltimas buvo kruopščiai suplanuotas, bei paragino 18 Saudo Arabijos piliečių, sulaikytų karalystės pareigūnų, teisti Turkijoje.

Trečiadienį R. T. Erdoganas ir M. bin Salmanas telefonu aptarė žingsnius, kaip išaiškinti žurnalisto J. Khashoggi nužudymą, pranešė šaltinis prezidentūroje ir Saudo Arabijos valstybinė žiniasklaida.

Jiedu aptarė „bendras pastangas ir žingsnius, kurių reikia, norint išsiaiškinti Jamalio Khashoggi nužudymą visais aspektais“, sakė šaltinis, pridūręs, kad pokalbis įvyko princo iniciatyva.

Per investuotojų forumą princas M. bin Salmanas pareiškė: „Daugelis bando išnaudoti Khashoggi reikalą, kad įkaltų pleištą tarp Saudo Arabijos ir Turkijos.“

Tačiau, jo teigimu, „jiems nepasiseks, kol bus karalius vardu Salmanas ir sosto įpėdinis princas vardu Mohammedas bin Salmanas“.

Nuo praėjusių metų, kai tapo sosto įpėdiniu, princas M. bin Salmanas sulaukė tarptautinių pagyrų už pradėtą šalies modernizacijos kampaniją; tarp jo priimtų reformų buvo birželį galiausiai panaikintas draudimas moterims vairuoti transporto priemones.

Tačiau jo reputaciją suteršė J. Khashoggi nužudymas, nors nekart buvo pabrėžiama, kad princas kaip nors su tuo susijęs.

Dėl kilusio triukšmo buvo aptemdyta Rijade surengta didelė konferencija investicijų klausimais „Future Investment Initiative“ (FII), neoficialiai vadinama „Davosu dykumoje“, turėjusi dar kartą atkreipti pasaulio dėmesį į sosto įpėdinio princo Mohammedo pastangas modernizuoti karalystę.

Dėl J. Khashoggi nužudymo į renginį atsisakė atvykti daugybė verslo lyderių ir įtakingų pareigūnų.

Trečiadienį sakydamas kalbą forume Saudo Arabijos sosto įpėdinis, be kita ko, pajuokavo apie įtarimus, kad praėjusiais metais jo karalystėje buvo pagrobtas Libano premjeras S. Hariri; M. bin Salmanas sakė besitikintis, kad S. Hariri vizitas neįžiebs kalbų apie jo „pagrobimą“.

„Prasčiausias mėginimas nuslėpti nusikaltimą“

Tarptautinė bendruomenė skeptiškai įvertino Saudo Arabijos paaiškinimą apie tai, kas spalio 2 dieną įvyko karalystės konsulate Stambule.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas tai pavadino „vienu prasčiausių mėginimų nuslėpti nusikaltimą“ per visą istoriją ir leido suprasti, jog atsakingu už jį laiko sosto įpėdinį.

„Na, princas ten viskam vadovauja... Jei kas ir bus, tai bus jis“, – sakė D. Trunpas interviu „The Wall Street Journal“.

Spaudžiamas demokratų ir respublikonų įstatymų leidėjų imtis griežtų priemonių dėl šios žmogžudystės, Valstybės departamentas paskelbė, jog 21 asmeniui iš Saudo Arabijos bus panaikintos vizos arba jie negalės jų gauti ateityje.

„Labai aiškiai leidžiame suprasti, kad Jungtinės Valstijos netoleruoja smurtinių veiksmų, kurių buvo imtasi nutildyti žurnalistą poną Khashoggi“, – žurnalistams sakė valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovė Teresa May pareiškė, kad jos šalis „imasi priemonių prieš visus įtariamuosius, kad jie negalėtų atvykti į Jungtinę Karalystę“.

Prancūzija savo ruožtu pridūrė, jog imsis „baudžiamųjų priemonių“, jei „bus įrodyta“, kad Saudo Arabija atsakinga už žurnalisto nužudymą.

„Barbariška žmogžudystė“

Turkijos provyriausybinė žiniasklaida trečiadienį pranešė, kad turkų žvalgybos pareigūnai pasidalijo „visais tyrimo metu surinktais įrodymais“ su Centrine žvalgybos agentūra (CŽA).

Tarp šių įrodymų yra vaizdo ir garso įrašai iš konsulato ir konsulo rezidencijos. Jie buvo perduoti antradienį Ankaroje viešėjusiai CŽA direktorei Ginai Haspel, pranešė laikraštis „Sabah“.

Tačiau iki šiol nežinoma, kur yra J. Khashoggi palaikai.

Turkijos žiniasklaida trečiadienį pranešė, kad Saudo Arabijos pareigūnai atsisakė leisti Turkijos policijai apžiūrėti konsulato sode esantį šulinį.

R. T. Erdoganas pabrėžė, jog Turkija neleis, kad asmenys, atsakingi už šią „barbarišką žmogžudystę“, išsisuktų nuo atsakomybės.

„Tai dar ne pabaiga, – sakė jis. – Mes toliau narpliojame šią bylą, o pasaulis atidžiai stebi.“