Už Nguyeno Phu Trongo kandidatūrą balsavo 99,8 proc. automatiškai komunistų vyriausybės sprendimus tvirtinančio parlamento narių. Jis valstybės vadovo poste pakeitė praėjusį mėnesį mirusį Tran Dai Quangą.

Nors prezidento vaidmuo yra gana simbolinis, 74 metų Nguyen Phu Trongas išsaugos partijos generalinio sekretoriaus postą ir bus pirmasis abu postus užimantis asmuo po komunistinio Vietnamo įkūrėjo Ho Chi Minho, vadovavusio šaliai 7-o dešimtmečio pabaigoje.

Kruopščiai suplanuota prezidento inauguracijos ceremonija įvyko iš karto po balsavimo, kuriame dalyvavo 477 parlamento nariai ir tik vienas nepalaikė kandidato, skelbiama vyriausybės interneto svetainėje.

„Aš, Vietnamo prezidentas prisiekiu būti visiškai ištikimas valstybei, žmonėms ir konstitucijai“ – prisiekė naujasis valstybės vadovas, stovėdamas po didžiuliu Ho Chi Minho biustu.

„Man tai yra labai didelė garbė ir tuo pat metu labai didelė atsakomybė“, – pridūrė jis, pripažindamas savo garbų amžių.

Prezidento rinkimų rezultatai buvo nuspėjami nuo praėjusio mėnesio, kai Komunistų partijos Centro komitetas iškėlė vienintelę Nguyen Phu Trongo kandidatūrą į prezidento postą.

Užimdamas du iš keturių svarbiausių postų šalyje Nguyen Phu Trongas turės didelę įtaką vyriausybei. Kiti du „kertiniai“ postai yra vyriausybės vadovo ir Nacionalinės Asamblėjos pirmininko.

Ekspertai sako, kad Nguyen Phu Trongas turėtų tęsti kovos su korupcija kampaniją, kuriai vadovauja nuo 2016 metų, kai tapo Komunistų partijos vadovu. Nuo to laiko už grotų atsidūrė daug aukšto rango pareigūnų, vadovų ir bankininkų.

Jo atėjimas prie partijos vairo taip pat tapatinamas su įnirtingo valdžios susidorojimo su disidentais pradžia. Naujienų agentūros AFP duomenimis, vien per šiuos metus už disidentinę veiklą buvo nuteisti 55 asmenys. Žmogaus teisių gynėjai nemano, kad Nguyen Phu Trongui tapus prezidentu reikalai pagerės.

JAV ambasadorius Vietname jau pasveikino Nguyen Phu Trongą su pergale rinkimuose. Savo žinutėje jis džiaugėsi gerėjančiais santykiais tarp šių buvusių karo priešininkių, siekiančių drauge atsverti augančias Kinijos karines ir ekonomines galias.

„Mes tikimės toliau artimai bendradarbiauti su prezidentu Nguyen Phu Trongu, stiprinant ir plečiant JAV ir Vietnamo visapusišką partnerystę“, – sakoma ambasadoriaus Danielio Kritenbrinko pareiškime.

Nuo šiol Nguyen Phu Trongas taip pat bus atsakingas už užsienio svečių priėmimą ir viešai atstovaus savo šaliai lankydamasis užsienyje.

Žilaplaukis Nguyen Phu Trongas, buvęs vyriausiasis partijos ideologas, 1997-aisiais buvo išrinktas į partijos Politinį biurą. 2011 metais jis tapo partijos generaliniu sekretoriumi, o po penkerių metų buvo perrinktas į sekretoriaus postą.