Dogušas Perinčekas interviu laikraščiui „Haberler“ sakė, kad šulinio dugne buvo rastos kūno dalys.

Kol kas neaišku, ar surastas visas žurnalisto kūnas, ar tik jo dalys. Kaip žinoma iki šiol, po nužudymo J. Khashoggi kūnas buvo sukapotas dalimis.

„Sky News“ šaltiniai taip pat patvirtino, kad J. Khsahoggi kūno dalys buvo rastos Saudo Arabijos konsulo rezidencijos teritorijoje. Šaltinio teigimu, kūnas buvo sukapotas, o veidas buvo smarkiai subjaurotas. Tiesa, kol kas nežinoma, ar veidas subjaurotas prieš, ar jau po žurnalisto nužudymo.

Pirmadienį taip pat pasirodė daugiau informacijos apie žmogžudystės planavimą. Saugumo kameros prie Saudo Arabijos konsulato užfiksavo į Jamalą Khashoggi itin panašų žmogų – aukos antrininką, kuris vėliau užfiksuotas paliekantis konsulatą vilkintis J. Khashoggi rūbais.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas kreipėsi į Turkijos parlamentą.

Savo kalboje Turkijos prezidentas sakė, kad tyrimas buvo pradėtas iš karto po to, kai apie J. Khashoggi dingimą pranešė jo sužadėtinė spalio 2 dienos vakare, nesulaukusi jo išeinančio iš konsulato. Anot jo, tyrimą gerokai komplikavo tai, kad viskas įvyko diplomatinį imunitetą turinčiame konsulate ir dėl šios priežasties Turkijos pareigūnai negalėjo apžiūrėti pastato. R. T. Erdogano teigimu, tyrimo eigoje paaiškėjo, kad nusikaltimą įvykdė dvi asmenų komandos, atvykusios skirtingais lėktuvais. Procese iš viso dalyvavo 15 asmenų.

Dalis jų dar prieš nužudymą apžiūrėjo šalia Stambulo esantį Belgrado mišką.

R. T. Erdoganas pareiškė neabejojantis, kad „tai buvo iš anksto kruopščiai suplanuotas politinis nužudymas“ ir pažėrė aibę klausimų Saudo Arabijai: „ką 15-os asmenų komanda veikė Turkijoje? Kieno nurodymais jie veikė? Kodėl konsulatas nebuvo atvertas tyrėjams iškart po incidento? Kodėl iš Saudo Arabijos buvo girdima tiek daug vienas kitam prieštaraujančių teiginių? Kas toks buvo vietinis kolaborantas, kuris padėjo atsikratyti kūnu?“

R. T. Erdoganas trečiadienį paragino teisti Stambule 18 Saudo Arabijos piliečių, siejamų su žurnalisto J. Khashoggi nužudymu šiame mieste veikiančiame karalystės konsulate, ir pareiškė, kad visi, susiję su šiuo incidentu, turi būti nubausti.

„Mano reikalavimas – kad šie 18 žmonių būtų teisiami Stambule“, – R. T. Erdoganas sakė Ankaroje valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) įstatymų leidėjams. Prezidentas pridūrė, kad „visi, atlikę vaidmenį šioje žmogžudystėje“, privalo būti nubausti.

Pasak jo, Jungtinėse Valstijose gyvenusio žurnalisto, kritikavusio Rijado režimą, nužudymas buvo „suplanuotas“ daugeliu dienų anksčiau. R. T. Erdoganas sakė, kad nužudymą įvykdė į Stambulą specialiai pasiųsta Saudo Arabijos agentų grupė.

Turkijos lyderis sakė norįs sužinoti atsakymus į daugelį kitų klausimų – be kita ko, „kas davė įsakymą“ šiai grupei ir kur yra nužudyto reporterio lavonas.

J. Khashoggi niekas nebematė nuo spalio 2-osios, kai jis užėjo į Saudo Arabijos generaliniame konsulatą Stambule atsiimti dokumentų.

Turkijos pareigūnams nebuvo leista apžiūrėti Saudo Arabijos konsulato Stambule automobilio, pirmadienį rasto viename priemiestyje, pranešė turkų televizija NTV.

Automobilis, priklausantis Saudo Arabijos generaliniam konsulatui Stambule, buvo aptiktas Sultangazio priemiestyje. Kaip praneša televizija „CNN Turk“, Turkijos pareigūnams tikriausiai bus leista patikrinti šią mašiną antradienį.

Turkijos teisėsauga tiria spalio 2-ąją įvykusį incidentą, kai Jungtinėse Valstijose gyvenęs arabų žurnalistas Jamalas Khashoggi, nevengdavęs kritikuoti Rijado režimo, dingo užėjęs į savo šalies konsulatą Stambule atsiimti dokumentų.

Praeitą savaitgalį Saudo Arabijos valstybinė televizija paskelbė, kad dienraščiui „The Washington Post“ dirbęs J. Khashoggi, pirminiais duomenimis, mirė generalinio konsulato pastate kilus muštynėms. Pasak Rijado žiniasklaidos, dėl šio incidento Saudo Arabijoje buvo sulaikyta 18 asmenų.

Tuo metu Ankara sako, kad reporteris veikiausiai tapo Saudo Arabijos „žiauriai suplanuotos“ žmogžudystės auka.

Prieš Rijadui prisipažįstant, jog J. Khashoggi žuvo, šaltiniai Turkijoje sakė, kad 15 Saudo Arabijos piliečių komanda buvo pasiųsta į Stambulą ir nužudė sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano kritiką.

Rijadas: panašių žmogžudysčių nebegali būti

Kritiko, tokio kaip žurnalistas Jamalas Khashoggi nužudymas yra dalykas, niekada nebegalintis pasikartoti, antradienį pareiškė Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras Adelis al Jubeiras ir pažadėjo, jog bus atliktas „nuodugnus ir visapusiškas“ reporterio mirties aplinkybių tyrimas.

Saudo Arabijos vadovybė „stebės, kad tyrimas būtų nuodugnus bei visapusiškas“ ir kad paaiškėtų tiesa, o kaltininkai būtų patraukti atsakomybėn“, sakė ministras žurnalistams po Džakartoje įvykusio susitikimo su Indonezijos diplomatijos vadove.

„Taip pat – kad atsirastų mechanizmas ir procedūros, kurie užtikrintų, jog daugiau neišvyktų nieko panašaus“, – pažymėjo A. al Jubeiras.

Griežtas Saudo Arabijos sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano kritikas 59 metų J. Khashoggi dingo spalio 2-ąją, užėjęs į karalystės konsulatą Stambule atsiimti santuokai reikalingų dokumentų.

Po kelių dienų šaltinis Turkijos vyriausybėje pranešė, kad šalies policija mano, jog žurnalistą nužudė į Stambulą pasiųsta agentų grupė. Spalio 17 dieną vienas Turkijos laikraštis pranešė, kad J. Khashoggi konsulate buvo kankintas ir nužudytas nukirtus galvą.

Po daugiau nei dvi savaites trukusios tylos Saudo Arabija šeštadienį pripažino, kad J. Khashoggi žuvo per kivirčą konsulate. Tiek Rijado sąjungininkės, tiek priešininkės atmetė tokį paaiškinimą ir sakė, kad jis neišsamus.

Rengia investicijų forumą

Saudo Arabija antradienį atidarė investicijų konferenciją, nepaisant to, kad daugelis politikų ir verslo milžinų atšaukė dalyvavimą joje dėl žurnalisto ir vyriausybės kritiko Jamalo Khashoggio nužudymo.

Trijų dienų „Ateities investicijų iniciatyva“ buvo siekiama istoriškai izoliuotą naftos valstybę parodyti kaip patrauklią verslui. Taip pat - atverti kelią milijardų dolerių vertės sutartims.

Tačiau susitikimą aptemdė didėjantis visuotinis pasipiktinimas dėl J. Khashoggio nužudymo karalystės konsulate Stambule spalio 2 dieną. Dėl šio įvykio daugelis tarptautinių investuotojų atšaukė dalyvavimą Saudo Arabijos konferencijoje.

Daugelis pasaulio investuotojų ir įmonių vadovų atsisakė pasirodyti Rijade, protestuodami prieš J. Khashoggio nužudymą.

Dalyvauti atsisakė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Christine Lagarde ir JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas.

„Siemens“ vykdomasis vadovas Joe Kaeseris, įmonių vadovai iš „JP Morgan“, „Ford“ ir „Uber“ bei tokie žiniasklaidos milžinai kaip „Bloomberg“, CNN ir „The Financial Times“ taip pat atsisakė planų dalyvauti. Renginyje nedalyvauja Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Jungtinių Valstijų ministrai.