„Manome, kad JAV ir Rusija ir toliau turi palaikyti konstruktyvų dialogą, kad išsaugotų šią sutartį ir užtikrintų galutinį ir patikrinamą jos įgyvendinimą, kuris yra būtina sąlyga Europos ir pasaulio saugumui“, - tvirtino ES atstovė užsienio politikos ir saugumo klausimams Maja Kocijančič.

„Be abejo, tikimės, kad Rusijos Federacija pasistengs išsklaidyti susirūpinimą dėl to, kaip ji laikosi šios sutarties, ir tą padarys iš pagrindų ir skaidriai“, - pridūrė M. Kocijančič.

Pasirašius INF sutartį, „padėjusią priartinti Šaltojo karo pabaigą“, buvo sunaikinta bemaž 3 tūkst. raketų su branduoliniais ir konvenciniais užtaisais, pabrėžė ES atstovė.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį paskelbė, kad jo šalis trauksis iš INF sutarties su Rusija, kurią 1987 metais pasirašė JAV ir tuometinės Sovietų Sąjungos vadovai. Šis susitarimas, be kita ko, draudžia gaminti ir turėti iš sausumos paleidžiamas branduolinį ginklą galinčias nešti sparnuotąsias raketas, kurių veikimo nuotolis - nuo 500 iki 5 500 km. Rusija ir JAV kaltina viena kitą pažeidžiant susitarimą.