Bet nebeaišku, ar Johną Boltoną priims pats V. Putinas. Kremlius reikalauja paaiškinimų, ką reiškia D. Trumpo perspėjimas, kad trauksis iš vidutinio nuotolio raketų sutarties. Maskva neigia ją laužanti. Įtampą dar didina ir nauji kaltinimai, pateikti Rusijos pilietei dėl kišimosi į artėjančius parlamento rinkimus.

Pats Kremlius anonsavo, kad V. Putinas priims J. Boltoną, bet dabar sako, kad ne pirmadienį. Visad buvęs vienas iš griežčiausių Rusijos kritikų, J. Boltonas ir dabar buvo pagrindinis agitatorius, kad D. Trumpas pasitrauktų iš sutarties dėl vidutinio nuotolio raketų. Jungtinės Valstijos jau seniai kaltina Rusiją, kad sukūrė raketas, kurių veikimo spindulys viršija Šaltojo karo sutartį.

Rusija turi grįžti prie sutarties laikymosi. Kitaip Jungtinėms Valstijoms teks atsakyti į chuliganišką sutarties ribojimų ignoravimą“, – sako JAV gynybos sekretorius James Mattis.

Kritikai siūlė ne pasitraukti iš sutarties, bet išnaudoti svertus – Maskvai norėtųsi pratęsti kitos sutarties galiojimą, dėl branduolinių arsenalų ribojimo. Nes kai ji baigsis po trejų metų, jei Maskva norės prilygti Vašingtonui, turės investuoti pasakiškas sumas, tačiau J. Boltonas blokavo dialogą.

„Padėtis tampa kur kas blogesnė, kaip ir bet kokios ginklavimosi varžybos. Nes jei tiek daug šaudančios geležies, anksčiau ar vėliau ji gali pakilti, net jei niekas to labai nenori. Maža kas – techninė klaida, sistemų trikdis. Mūsų sistemos ne tokios jau kokybiškos“, – kalba Rusijos politikos komentatorius Dmitrijus Oreškinas.

Maskva pasitraukimą iš Vidutinio nuotolio sutarties vadina pavojingu žingsniu, bet dar tikisi, kad tai galbūt derybinė taktika ir norės iš J. Boltono sužinoti, ką reiškia D. Trumpo žodžiai.

Tačiau nesutarimai tuo anaiptol nesibaigia. Rusijos apsimetėliai niekaip nesitraukia iš Amerikos socialinių tinklų ir interneto trolių agentūros finansininkei pateikti kaltinimai dėl kišimosi jau nebe į buvusius rinkimus, bet į Kongreso rinkimus po dviejų savaičių. Rusija pavadino klastote kaltinimus savo pilietei dėl informacinio karo.

Tiesa, paklaustas, ar perspės V. Putiną nebesikišti, pats D. Trumpas neatsakė, tik vėl apkaltino pirmtaką Baracką Obamą.

„Nieko jis nedarė. Nepakėlė piršto, neišleido nė skatiko. O mes daug padarėme, kad apgintume netrukus laukiančius rinkimus“, – dėsto D. Trumpas.

Net jei dėl nusiginklavimo nesutars, Vašingtonui reikia Maskvos dėl Sirijos, Šiaurės Korėjos ir kitų konfliktų. Artimiausia proga D. Trumpui ir V. Putinui susitikti – Pirmojo pasaulinio karo šimtmečio minėjimas Paryžiuje lapkričio 11-ąją.

Bet gali būti, kad derybos bus rengiamos Didžiojo dvidešimtuko susitikime Argentinoje lapkričio pabaigoje.

J. Boltonas ruošiasi deryboms su Rusija

JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas ruošiasi pirmadienį prasidedančioms ir dvi dienas truksiančioms įtemptoms deryboms Maskvoje, prezidentui Donaldui Trumpui patvirtinus ketinimą atšaukti vieną istorinį susitarimą dėl branduolinių ginklų.

D. Trumpo paskelbimą, kad Vašingtonas pasitrauks iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties (INF) sekmadienį griežtai sukritikavo tiek Rusijos pareigūnai, tiek buvęs SSRS prezidentas Michailas Gorbačiovas, kuris 1987-aisiais sudarė šį sandorį su tuomečiu JAV prezidentu Ronaldu Reaganu.

JAV lyderio teigimu, Maskva jau daug metų pažeidinėja šį susitarimą, pagal kurį JAV ir Rusijai draudžiama turėti, gaminti ir bandyti nuo žemės paleidžiamas sparnuotąsias branduolines raketas, galinčias nuskrieti 500–5 500 kilometrų.

Maskva ne kartą atmesdavo teiginius, kad ji pasigamino tokių raketų arba jas išbandė.

Kaip naujienų agentūrai TASS sakė Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas, pasitraukimas iš INF „bus labai pavojingas žingsnis, kuris ne tik bus nesuprastas tarptautinės bendrijos, bet ir išprovokuos rimtą pasmerkimą“.

Tuo tarpu Konstantinas Kosačiovas, Rusijos aukštųjų parlamento rūmų Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas, parašė socialiniame tinkle „Facebook“, kad JAV pasitraukimas iš sutarties reikštų, kad „žmonijai grės visiškas chaosas branduolinių ginklų srityje“.

„Negalima palaikyti Vašingtono noro atsukti politikos atgal. Apie tai turi pareikšti ne tik Rusija, bet ir visi, kas brangina pasaulį, ypač pasaulį be branduolinių ginklų“, – naujienų agentūrai „Interfax“ pareiškė M. Gorbačiovas.

Vakarų reakcija buvo nevienareikšmiška.

Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Gavinas Williamsonas nurodė, kad Jungtinė Karalystė „visiškai ryžtingai“ palaiko Vašingtono poziciją šiuo klausimu ir paragino Kremlių „susitvarkyti savo kiemą“, pranešė leidinys „Financial Times“.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Masas savo ruožtu paskelbė, kad D. Trumpo pareiškimas „kelia mums ir Europai sudėtingų klausimų“, bet pažymėjo, kad Maskva neišsklaidė įtarimų, kad Rusija galbūt pažeidžia sutartį.

Kremlius tiesiogiai nekomentavo D. Trumpo pasakymo, tačiau atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sekmadienį sakė, jog „po vėliausių pareiškimų Amerikai būtinai teks pasiaiškinti“.

J. Boltonas antradienį susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Pirmadienį amerikiečių pareigūnas derėsis su rusų diplomatijos vadovu Sergejumi Lavrovu.

Tuo tarpu JAV senatorius Bobas Corkeris iš Respublikonų partijos, kuriai priklauso ir D. Trumpas, perspėjo, kad dėl pasitraukimo iš INF gali žlugti ir kai kurie kiti susitarimai dėl ginklų neplatinimo.

Jis užsiminė, kad savo paskelbimu JAV prezidentas norėjo tiesiog padidinti spaudimą Maskvai, o ne išreikšti tvirtą norą atšaukti sandorį.

„Galbūt tai yra tiesiog žingsnis, kuriuo sakoma: žiūrėkit... jei nesusitvarkysite, mes pasitraukiame, – televizijai CNN sakė jis. – Tikiuosi, kad šiuo atveju taip ir yra“.

Dar vienas respublikonas, senatorius Randas Paulas, bedė pirštu į J. Boltoną ir pareiškė televizijai „Fox News“, kad patarėjas tikriausiai rekomendavo D. Trumpui atšaukti susitarimą.

„Nemanau, kad jis supranta, koks svarbus yra šis Reagano ir Gorbačiovo pasiekimas“, – teigė R. Paulas.

Dėl potencialaus JAV pasitraukimo iš INF kiek pablogėjo ir šiaip įtempti Vašingtono ir Maskvos santykiai: juos taip pat aštrina įtariamas Rusijos kišimasis į 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus ir amerikiečių sankcijos Maskvai dėl Rusijos veiksmų karinio konflikto draskomoje Rytų Ukrainoje.