NATO vadovas Jensas Stoltebergas bei ES diplomatijos vadovė Federica Mogherini pagyrė penktadienio vakaro balsavimo rezultatus, kurie leis pradėti šalies pervadinimo procesą.

Vyriausybės ir politinių lyderių užduotis yra užbaigti nacionalines procedūras dėl vardo pakeitimo ir pasinaudoti istorine galimybe atvesti šalį į #NATO“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė J. Stoltenbergas.

„Dabar tikimės, kad nacionalinė procedūra dėl susitarimo įgyvendinimo tęsimo vyks be jokių atidėliojimų ir eis link konstitucinių pakeitimų priėmimo“, – sakė F. Mogherini ir kitas ES pareigūnas Johannesas Hahnas.

Po šio susitarimo valdžia turės pakeisti Konstituciją ir į ją įrašyti naują šalies pavadinimą. Galiausiai parlamentas turės balsuoti dar kartą bei galutinai įtvirtinti pokyčius.

Pagal susitarimą, kurį Makedonijos ministras pirmininkas Zoranas Zajevas birželį pasiekė su Graikijos premjeru Aleksiu Cipru (Alexiu Tsipru), šalis persivadins į Šiaurės Makedoniją. Mainais Atėnai prižadėjo nustoti blokuoti Makedonijos prisijungimą prie NATO ir ES.

Atėnai ilgą laiką ginčijo Makedonijos teisę naudoti savo pavadinimą, nes šis pavadinimas esą gali reikšti teritorines pretenzijas į taip pat vadinamą Graikijos šiaurinę provinciją – senovinės Aleksandro Didžiojo imperijos lopšį ir šiuolaikinių graikų pasididžiavimo šaltinį.

Rugsėjo 30 dieną Makedonija surengė neprivalomą referendumą, per kurį daugiau kaip 90 balsavusių pritarė pasiūlymui pakeisti šalies pavadinimą. Tačiau balsavo tik apie trečdalis šalies elektorato, todėl oponentai tvirtino, kad plebiscito rezultatai yra negaliojantys.