„Noriu juos padrąsinti ryžtingai ir drąsiai eiti pirmyn, nes kitos galimybės nebus“, – sakė A. Tsipras žurnalistams prie vyriausybės, praėjus mažiau nei valandai po užsienio reikalų ministro Niko Kocijaus atsistatydinimo priėmimo.

„Esu pasiryžęs daryti viską, ką galiu, kad užtikrinčiau sėkmingą istorinio Prespo susitarimo pabaigą“, – kalbėjo 44 metų premjeras. Jis taip pat sakė, kad nusprendė perimti užsienio reikalų ministro pareigas.

Makedonijos ministro pirmininko Zorano Zajevo laukia sunki užduotis užsitikrinti būtiną dviejų trečdalių parlamentarų palaikymą šalies pavadinimo pakeitimui, kuris atvertų kelią į NATO ir narystę ES.

Birželį Skopjės ir Atėnų sudarytas susitarimas įpareigoja Makedoniją iki metų pabaigos pakeisti konstituciją, įtvirtinant joje naująjį šalies pavadinimą – Šiaurės Makedonija.

Atėnai ilgą laiką ginčijo Makedonijos teisę naudoti savo pavadinimą, nes tai esą gali reikšti teritorines pretenzijas į taip pat vadinamą Graikijos šiaurinę provinciją – senovinės Aleksandro Didžiojo imperijos lopšį ir šiuolaikinių graikų pasididžiavimo šaltinį.

Dėl šio ginčo Graikija daug metų blokavo Makedonijos pastangas prisijungti prie NATO ir Europos Sąjungos.

A. Tsipras sakė, kad „sielvartauja“ netekęs N. Kocijaus, kuris jam padėjo sudaryti sunkiai siektą susitarimą, pasirašytą pasienio Prespo rajone po kelis mėnesius trukusių derybų su Skopjė.