Virtinė verslo elito atstovų atšaukė dalyvavimą ateinančią savaitę Rijade numatytoje didelėje konferencijoje investicijų klausimais, neoficialiai vadinamoje „Davosu dykumoje“ ir laikomoje itin svarbiu renginiu sosto įpėdiniui.

Britų leidinys „The Sun“ pasidomėjo, kokio turto turi Saudo Arabijos kronprincas Mohammedas bin Salmanas.

Ko jau ko, bet finansinių galimybių jam nestinga, skelbia „SunSport“.

Pranešama, kad karaliaus Salmano bin Abdulazizo al Saudo sūnaus šeimos turtas vertinamas beveik vienu trilijonų svarų. Tai reiškia, kad 33 metų kronprincui niekas netrukdo leisti pinigų į kairę ir į dešinę.

Mergišiaus reputaciją pelnęs kronprincas milijonus leidžia jachtoms, nekilnojamam turtui Prancūzijoje ir meno kūriniams. Jo draugų sąraše – net pats Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas.

Jam priklauso ir brangiausias kada nors parduotas namas. 2015 metais visas pasaulis liko be žado, kai neįvardytas pirkėjas už pilį Prancūzijoje sumokėjo 230 mln. svarų. Tuo metu tai buvo brangiausias nekilnojamojo turto sandoris.

Po dvejų metų pasirodė informacija, kad pirkėjas buvo Mohammedas bin Salmanas, kuris minėtąją pilį pamatė ir iš pirmo žvilgsnio įsimylėjo Prancūzijoje viešėdamas darbo reikalais.

Paaiškėjo, kad Saudo Arabijos sosto įpėdinis, pradėjęs kovą su korupcija, kurios metu buvo sulaikyta dešimtys turtingiausių šios karalystės žmonių, yra įsigijęs „brangiausius pasaulyje namus“.

Liudviko XIV rūmai (Chateau Louis XIV) – netoli Versalio stūkstanti 4645 kvadratinių metrų ploto pilis, kurioje Kim Kardashian kadaise norėjo kelti savo vestuves – 2015 metais buvo parduoti už 275 mln. eurų.

Tuo metu pirkėjo tapatybė nebuvo skelbiama, tačiau dabar laikraštis „The New York Times“ praneša išsiaiškinęs, kad rūmus, kuriuos žurnalas „Forbes“ yra pavadinęs „brangiausiais pasaulyje namais“, įsigijo Saudo Arabijos sosto įpėdinis, princas Mohammedas bin Salmanas.

Tyrimą atlikę šio laikraščio žurnalistai gavo vieną su pilies pirkimu susijusį dokumentą, kuris atvedė prie Saudo Arabijos sosto įpėdinio.

„The New York Times“ nurodo, kad tikrąjį Liudviko XIV pilies savininką dangstė įvairios įmonės Prancūzijoje ir Liuksemburge.

Tačiau jos visos priklausė Saudo Arabijos bendrovei „Eight Investment Company“, kuriai vadovauja princo Mohammedo asmeninio fondo vadovas, teigė laikraštis, savo teiginius grįsdamas informacija, kuri buvo gauta iš „Paradise Papers“, kuriuos nutekino viena Bermudų teisinių paslaugų kontora.

„The New York Times“ pažymi, kad ši Prancūzijos pilis yra vienas iš kelių ekstravagantiškų pastarojo meto princo pirkinių.

Anot laikraščio, neseniai „Eight Investment“ taip pat įsigijo 250 ha valdas netoli Paryžiaus esančioje Kondė prie Vesgrė vietovėje, kuri dar vadinama Ruvrėjumi.

Liudviko XIV rūmai yra suprojektuoti pagal XVII amžiaus Prancūzijos pilių pavyzdį, bet iš tikrųjų buvo pastatyti vos prieš kelis metus.
Juose yra atviri ir uždari baseinai, privatus kino teatras, skvošo kortas, dvi pobūvių salės ir naktinis klubas.

Pilyje taip pat įrengta 10 miegamųjų kambarių, didžiulis priėmimo kambarys su freskomis ištapytu 15 m aukščio kupolu, biblioteka, vyno rūsys su vieta 3 tūkst. butelių ir „vieta meditacijai“ po ratu einančiu akvariumu, kuriame plaukioja milžiniškas sturys.

Kronprinco įsigyta jachta taip pat verta dėmesio. Iš Rusijos degtinės magnato Jurijaus Šeflerio Mohammedas bin Salmanas jachtą nusipirko už 380 mln. svarų. Jachta „Serene“ – viena didžiausių visame pasaulyje, bendras jos ilgis siekia 134 metrus, o plotis – 18 metrų. Deja, rugpjūtį laivas Raudonojoje jūroje užplaukė ant rifo ir buvo apgadintas.

Kaip ir dauguma itin turtingų žmonių, Saudo Arabijos kronprincas mėgsta ir vertina meną. Nepaisant to, vieną tokį įsigijimą gaubia paslaptis.

Mohammedas bin Salmanas, Donaldas Trumpas

2017 metais pasirodė pranešimų, kad kažkas įsigijo retą Leonardo da Vinci paveikslą ir kronprinco vardu už jį sumokėjo 340 mln. svarų. Ši suma paveikslą, pavadinimu „Salvador Mundi“, pavertė brangiausiai istorijoje parduotu meno kūriniu. Tokią informaciją aukcionas „Christie‘s“ paneigė. Šiuo metu paveikslas kabo Luvro muziejuje Abu Dabyje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Saudo Arabijos sosto įpėdinis daug keliauja po pasaulį politikos ir verslo reikalais, bendrauja su pasaulio įtakingiausiais. Skelbiama, kad jis palaiko šiltus santykius su JAV prezidentu Donaldu Trumpu. 2017 metų kovą Mohammedas bin Salmanas lankėsi Baltuosiuose rūmuose, kur aptarė musulmonų draudimo klausimą. Po susitikimo princas pareiškė D. Trumpą laikantis tikru musulmonų draugu, kuris neabejotinai gina musulmonų pasaulio interesus.

Mohammedas bin Salmanas

Kaip ir prideda tikram princui, jis turi ir princesę... arba keturias. Nepaisant jo statuso visuomenėje, savo asmeninį gyvenimą jis saugo kaip savo akį. Skelbiama, kad kronprincas 2008 metais vedė Sarah bint Mashhoor, jie augina keturias dukras. Į darbo keliones kronprincas žmonos nesiveža.

„Noriu, kad mano vaikai gyventų normalų gyvenimą toliau nuo viešumos, politinio spaudimo ir dėmesio. Noriu gyventi kaip paprastas žmogus, to paties nori ir mano žmona“, – per bendrą spaudos konferenciją su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu 2018 metų balandį sakė jis.

Jei tikėtume gandais, iš viso jis turi keturias žmonas, tačiau oficialiai šis faktas niekada nebuvo patvirtintas.

Savo šalį modernizuoti užsimojęs princas Mohammedas pastaruoju stengėsi pristatyti investuotojams liberalesnį Saudo Arabijos įvaizdį.

Tačiau per kelis mėnesius jis konsolidavo savo valdžią priemonėmis, kurių šį valstybė jau seniai nebuvo regėjusi.

Kovą buvo paskelbta apie dramatišką kariuomenės vadovybės pertvarkymą. Be kitų, buvo pakeisti generalinio štabo, taip pat sausumos pajėgų ir oro erdvės gynybos vadai.

Princas Mohammedas sosto įpėdiniu tapo pernai birželį ir nustūmė į šalį savo politinius varžovus. Lapkritį jis ėmėsi didžiulių „antikorupcinių“ valymų karališkojoje šeimoje: virtinė princų, ministrų ir verslo magnatų buvo beveik trims mėnesiams uždaryti Rijade įsikūrusiame prabangiame viešbutyje „Ritz-Carlton“.