Turkijos policijos tyrėjų ir prokurorų grupė pirmadienį apieškojo Saudo Arabijos konsulatą Stambule. Tai buvo pirmoji krata konsulate nuo tada, kai dingo leidimą gyventi Jungtinėse Valstijose turėjęs Saudo Arabijos pilietis J. Khashoggi, nevengęs kritikuoti Saudo Arabijos sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano.

59 metų J. Khashoggi dingo spalio 2 dieną, kai užėjo į konsulatą atsiimti santuokai reikalingo oficialaus dokumento.

Saudo Arabija tvirtina, kad žurnalistas gyvas ir sveikas išėjo iš pastato. Tačiau šaltiniai Turkijos vyriausybėje sako, jog policija mano, kad J. Khashoggi nužudė specialiai į Stambulą iš Saudo Arabijos atsiųsta smogikų komanda.

Mįslingas žurnalisto dingimas smarkiai pakenkė karalystės reputacijai ir jaunojo sosto įpėdinio pastangoms pataisyti šalies įvaizdį garsiai reklamuojamomis reformomis.

Kelios JAV žiniasklaidos priemonės pirmadienį pranešė, kad dabar Saudo Arabija svarsto galimybę pripažinti, jog J. Khashoggi buvo pagrobtas ir mirė per tardymą įvykus incidentui.

D. Trumpas pavedė M. Pompeo vykti į Rijadą „akis į akį susitikti su Saudo Arabijos vadovybės atstovais“, nurodė Valstybės departamentas.

Anksčiau Rijadas neleido turkų tyrėjams apieškoti konsulato, kuris oficialiai yra Saudo Arabijos teritorija. Anot žiniasklaidos, abi pusės nesutarė dėl kratos sąlygų.

Tyrėjų grupė prie konsulato atvyko pirmadienį vėlai vakare šešiomis mašinomis, o iš komplekso teritorijos išvyko antradienį paryčiais, po aštuonias valandas trukusios kratos, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Donaldas Trumpas

Pareigūnai paėmė mėginių, įskaitant konsulato sodo grunto pavyzdį, ir viską susidėjo į furgonus, sakė vienas pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Likus valandai iki turkų policijos atvykimo į konsulatą užėjo grupė Saudo Arabijos pareigūnų, kurie, panašu, buvo pastate vykstant kratai.

„Nieko nežino“

D. Trumpo pareiškimas nuskambėjo po jo pokalbio telefonu su Saudo Arabijos karaliumi Salmanu, sosto įpėdinio tėvu. Tai buvo pirmasis jųdviejų pokalbis nuo šios krizės pradžios.

„Ką tik kalbėjausi su Saudo Arabijos karaliumi. Jis neigia ką nors žinąs apie tai, kas galėjo nutikti „mūsų Saudo Arabijos piliečiui“, – parašė prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“.

Rijadas pastarosiomis dienomis taip pat ne kartą tvirtino nieko nežinąs apie galimą nužudymą, taip pat neigė, jog buvo duotas nurodymas nužudyti J. Khashoggi.

„Paneigimas buvo iš tiesų labai tvirtas, – kiek vėliau sakė D. Trumpas žurnalistams Baltuosiuose rūmuose. – Man panašu, jog tai galbūt galėjo būti savavališkai veikę žudikai. Kas žino?“

Tačiau CNN, remdamasi dviem šaltiniais, pranešė, esą Saudo Arabija rengia pranešimą, jog J. Khashoggi mirė įvykus incidentui tardymo metu.

The Wall Street Journal“ žiniomis, Rijadas svarsto, ar nurodyti, kad J. Khashoggi per klaidą nužudė slaptųjų tarnybų agentai.

Turkijos policijos tyrėjai baigė kratą Saudo Arabijos konsulate

Po antradienį numatytų svarbių derybų Rijade M. Pompeo trečiadienį ketina vykti į Turkiją susitikti su užsienio reikalų ministru Mevlutu Cavusoglu, pranešė Anatolijos naujienų agentūra.

Krata konsulate buvo surengta po Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano ir karaliaus Salmano pokalbio telefonu.

Nors neįvardytais pareigūnais besiremianti Turkijos žiniasklaida jau pateikė ne vieną makabrišką tariamo J. Khashoggi nužudymo detalę, įskaitant gandus apie tai, kad žurnalistas buvo kankintas, o jo kūnas vėliau sukapotas į atskiras dalis, Ankara kol kas linkusi laikytis atsargesnės pozicijos. Ji nekart išreiškė susirūpinimą dėl žurnalisto dingimo, tačiau savo viešuose komentaruose tiesiogiai Rijado nekaltino.

Saudo Arabijos užsienio reikalų ministerija informavo, kad karalius Salmanas per pokalbį telefonu su Turkijos vadovu pabrėžė Ankaros ir Rijado ryšių svarbą ir sakė, jog niekas neturėtų „susilpninti šių santykių“.

„Davosas dykumoje“ pakibo ant plauko

J. Khashoggi dingimas sukėlė didžiulį susirūpinimą Saudo Arabijos tradicinėms sąjungininkėms Vakaruose, tiekiančioms ginklus karalystei, bei smarkiai pakenkė sosto įpėdinio princo Mohammedo pastangoms kurti šalies modernizaciją vykdančio valdytojo įvaizdį.

Virtinė verslo elito atstovų atšaukė dalyvavimą ateinančią savaitę Rijade numatytoje didelėje konferencijoje investicijų klausimais, neoficialiai vadinamoje „Davosu dykumoje“ ir laikomoje itin svarbiu renginiu sosto įpėdiniui.

Tarp verslo lyderių, atšaukusių dalyvavimą konferencijoje „Future Investment Initiative“ (FII), yra britų milijardierius Richardas Bransonas ir „Uber“ vadovas Dara Khosrowshahi, taip pat žiniasklaidos milžinai „Bloomberg“ ir CNN.

Apie sprendimą nebedalyvauti renginyje taip pat pranešė banko „JPMorgan Chase“ generalinis direktorius Jamie Dimonas ir „Ford“ valdybos pirmininkas Billas Fordas, taip pat JAV turto valdymo milžinės „BlackRock“ vadovas Larry Finkas ir JAV investicijų bendrovės „Blackstone“ generalinis direktorius Stephenas Schwarzmanas.

JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas sakė kol kas neatsisakantis planų dalyvauti konferencijoje, tačiau jei bus gauta papildomos informacijos, „į ją atsižvelgs“.

Dėl kontroversijos, susijusios su J. Khashoggi dingimu, Saudo Arabijos akcijų biržos taip pat patyrė skaudų smūgį, bet pirmadienį pademonstravo stiprų atsigavimą – akcijų indeksas „Tadawul All-Shares Index“ pirmadienio prekybos sesijos metu ūgtelėjo daugiau nei 4 procentais.

D. Trumpas pagrasino „griežtai nubausti“ Saudo Arabiją, jeigu žurnalistas iš tiesų buvo nužudytas karalystės konsulate Stambule.

Tačiau prezidentas taip pat leido aiškiai suprasti, jog nėra linkęs apriboti amerikietiškos ginkluotės tiekimo Saudo Arabijai.

Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija žengė gana neįprastą žingsnį ir paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame pažymėjo, kad žurnalisto dingimą vertina „itin rimtai“ ir ragina atlikti „patikimą tyrimą“.

Rijadas savo ruožtu pažadėjo atitinkamai reaguoti į bet kokias baudžiamąsias priemones jo atžvilgiu dėl J. Khashoggi bylos.

Stambulo policija tikrins Saudo Arabijos konsulo rezidenciją

Turkų policija, tirianti Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi dingimą, tikrins karalystės konsulo rezidenciją Stambule, antradienį sakė diplomatiniai šaltiniai.

Kada bus vykdomas patikrinimas, kol kas neaišku. Pirmadienį Turkijos policija ir prokurorai daugiau kaip aštuonias valandas tikrino konsulato pastatą.

Leidimą gyventi Jungtinėse Valstijose turėjęs Saudo Arabijos pilietis J. Khashoggi, nevengęs kritikuoti Saudo Arabijos sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano, dingo spalio 2 dieną, nuvykęs į karalystės konsulatą Stambule atsiimti santuokai reikalingų dokumentų.