Šalyje masiškai pasirodė azijietiškos boružės. Tai ne tie simpatiški ir naudingi vabaliukai su juodais taškeliais ant raudonų sparnų. Azijietiškosios boružės truputį skiriasi nuo įprastųjų. Jos žinomos lotyniškuoju pavadinimu Harmonia axyridis, jų reikėtų pasisaugoti, mato jos gali sukelti alergiją ir netgi gelti.

„Atsiranda tądien, kai šviečia saulė, milijonais egzempliorių ir atakuoja viską. Teršia sienas savo geltonomis išskyromis, graužia, bando patekti į pastato vidų, kur tikriausiai nori peržiemoti. Boružės yra visokių spalvų - nuo juodų su raudonais taškeliais iki bronzinių su geltonais taškais ir raudonų su juodais taškeliais“, - apie boružių invaziją portalui tvn24.pl pasakojo boružių „invazijos“ liudininkas iš Dobignevo (Liubusko vaivadija).

„Paskutinės saulėtos ir šiltos dienos sukėlė boružių invaziją. Aplimpa langus, pastatų fasadus, skverbiasi į butus, skraido ore - tai įkyrus kaimynas“, - skundėsi tvn24.pl kita boružių varginama gyventoja Eva.

Azijietiškosios boružės šiuo metu pradeda masinęs migraciją. Jos sugeba įveikti didelius atstumus, sakė Vroclavo gamtos mokslų universiteto dr. G. Zalesnas.

Boružė dar vadinama arlekinu nuo angliškojo pavadinimo Harlequin ladybird.

Skystis, kurį gamina, joms tarnauja kaip apsauga, tačiau jautresniems žmonėms gali sukelti alergijas, sakė G. Zalesnas. Boružė gali ir įgelti, tačiau to nereikėtų baimintis, ramino gamtos mokslų daktaras.

„Įprastinė“ boružė ant nugaros turi septynis taškelius. Azijietiškosios jų turi gerokai daugiau.

„Tie taškeliai netaisyklingos formos, jie gali susilieti ir į dėmes, ir jų gali būti net 21“, - aiškino G. Zalesnas.

Pirmi azijietiškų boružių antplūdžiai Lenkijoje fiksuoti 2006 metais. Jos traktuojamos kaip invazinė rūšis, lengvai gali daugintis ir gali grėsti vietos ekosistemos faunai ir florai.