Nyderlandai nesitaikstys su Rusijos daromais tarptautinės teisės pažeidimais, pirmadienį pareiškė olandų ambasadorė Maskvoje Renee Jones-Bos.

„Rusijos Federacijos užsienio reikalų ministerijoje aš paaiškinau, kad Nyderlandai yra atsakingi už tarptautines organizacijas savo teritorijoje, kad mes negalime leisti kibernetinių atakų prieš tarptautines organizacijas, kaip aiškiai pasakė Nyderlandų gynybos ministrė“, – Maskvoje žurnalistams sakė R. Jones-Bos, naujienų agentūros „Interfax“ paprašyta pakomentuoti susitikimą Rusijos užsienio reikalų ministerijoje.

„Mes pasiuntėme labai aiškų signalą, kad tai turi baigtis“, – pabrėžė ji.

„Apie šio susitikimo rezultatus bus pranešta Hagai“, – pridūrė ambasadorė.

Anksčiau pirmadienį Rusijos URM pranešė iškvietusi Nyderlandų ambasadorę pasiaiškinti dėl praeitą savaitę paskelbto pranešimo apie numanomų rusų karinės žvalgybos agentų mėginimo įsilaužti į tarptautinės cheminių ginklų priežiūros organizacijos kompiuterines sistemas.

Praeitą ketvirtadienį Nyderlandų valdžia apkaltino Rusiją mėginus surengti kibernetinę ataką prieš Cheminio ginklo uždraudimo organizaciją (OPCW), taip pat mėginimu prieiti prie duomenų, susijusių su tyrimu dėl Malaizijos keleivinio lainerio numušimo virš Rytų Ukrainos. Olandija nurodė, kad balandį dėl šio incidento išsiuntė iš šalies keturis Rusijos piliečius.

Įtariamo sąmokslo metu OPCW tyrė buvusio Rusijos dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimą, įvykdytą kovo mėnesį Anglijos mieste Solsberyje.

Organizacija taip pat tyrė numanomą cheminę ataką Sirijos mieste Dumoje, galimai įvykdytą Maskvos remiamam prezidentui Basharui al Assadui (Bašarui Asadui) ištikimų pajėgų.

Įtariami rusų karinės žvalgybos tarnybos GRU agentai atvyko į Nyderlandus naudodamiesi Rusijos diplomatiniais pasais.

Maskva rugsėjį taip pat buvo iškvietusi R. Jones-Bos ir Šveicarijos ambasadorių rugsėjo mėnesį – pasiaiškinti dėl, Rusijos valdžios teigimu, „nepagrįstų kaltinimų“, kad rusų šnipai mėgino įsilaužti į Šveicarijoje įsikūrusių organizacijų tinklus.

Visus kaltinimus, kad Maskva yra atsakinga už virtinę pasaulinių kibernetinių atakų, Rusija vadina „šnipų manija“.