Kaip skelbia „The Times“, Londonas Omane surengs stambiausias karines pratybas per 17 metų. Jų metų priešininkės vaidmuo teks Rusijai. Kitame straipsnyje tas pats laikraštis rašo, kad Didžiosios Britanijos valdžia parengė scenarijų su plataus masto kibernetiniu smūgiu, kurio būtų imtasi sulaukus priešiško Rusijos elgesio.

Leidinio duomenimis, per karines pratybas, kurios Omane prasidės šios savaitės gale, pirmą kartą bus pasitelkta daugybė bepiločių skraidyklių, kurių viena kainuoja mažiau kaip 1 tūkst. svarų ir kurios yra tapusios populiaria kalėdine dovana, rašo newsru.com.

Be to, Didžiosios Britanijos pajėgos išbandys nuotoliniu būdu valdomą, 30 t svorio šarvuotą traktorių, skirtą teritorijai nuo užminuotų objektų išvalyti.

Karinėse pratybose „Saif Sareea 3“ Omane dalyvaus iš viso 5,5 tūkst. britų karių. Jie tobulins „savo pasirengimą bet kokiai konfrontacijai su rusų tankais ar karinėmis formuotėmis, skirtomis hibridiniam karui“, rašė „The Times“.

Kariniuose manevruose, kuriems valdžia išleis 100 mln. svarų, dalyvaus 200 šarvuotos technikos vienetų, šeši kariniai laivai, desantinis laivas ir aštuoni lėktuvai „Typhoon“.

Inscenizuojant susirėmimus, „rusiškus tankus T-72 naudojančio priešininko“ vaidmenį atliks Karališkosios raitosios gvardijos eskadronas.

Kalbant apie buvusias pratybas, per kurias buvo tobulinamas kibernetinis smūgis, skirtas galimai Rusijos agresijai, galinga kibernetinė ataka, anot kariškių, turėtų palikti Maskvą be elektros tiekimo, skelbia BBC tarnyba Rusijoje.

Gynybos ministerija nerimauja, kad be branduolinio ginklo, Didžioji Britanija turi ribotą arsenalą priemonių, kad suduotų atkirtį Maskvai. Bandymai sukurti galimus konflikto su Rusija scenarijus parodė, kad eskalacija gali būti labai tikslinga.

Anot „The Sunday Times“, galiausiai buvo nuspręsta didinti puolamosios kibernetinės operacijos potencialą, įskaitant galimybę sutrikdyti elektros tiekimo sistemų darbą Maskvoje.

Pasak šaltinių, tokių priemonių būtų griebtasi tuo atveju, jei Rusija užimtų Estijos salas Baltijos jūroje; jei Rusija įsiveržtų į Libiją; jei prieš Didžiosios Britanijos pajėgas būtų panaudotos „nereguliarios Rusijos ginkluotos formuotės“ ar jei pavojus iškiltų vienam iš naujų Didžiosios Britanijos lėktuvnešių.

„Jeigu rusai torpeda su branduoline kovine galvute nuskandintų mūsų lėktuvnešį, koks būtų mūsų atsakas? Mes neturime jokio tarpinio varianto tarp jų povandeninio laivo paskandinimo ir branduolinio smūgio Kamčiatkoje“, - aukšto Gynybos ministerijos pareigūno žodžius citavo leidinys.

Jis pažymėjo, kad dėl šios priežasties kibernetinė operacija gali būti labai svarbi – užgesinus šviesas Kremliuje galima leisti Maskvai greitai suprasti, kokia pavojinga yra eskalacija.

„Kas iš jų neteko proto?“ – Dūmoje britų karinės pratybos sukėlė pasipiktinimą

Rusijos Dūmoje „The Sunday Times“ publikacija sukėlė pasipiktinimo bangą. Didžiojoje Britanijoje pastebima žiniasklaidos ir politikų adekvatumo krizė, pareiškė Rusijos parlamento žemųjų rūmų vicepirmininkė Irina Jarovaja.

„Bandymai gąsdinti atakomis ir svarstymais apie žalos padarymą kitoms šalims, juo labiau mūsų, yra neprotingas, neperspektyvus ir savižudiškas kelias“, – deputatės spaudos tarnybos žodžius citavo RIA „Novosti“.

„Klausimas Didžiajai Britanijai: kas iš jų neteko proto? Laikraštis, tėškęs apie tiesioginę Didžiosios Britanijos valdžios teroristinę grėsmę, ar britų politikai, kuriais laikraštis remiasi kaip teroristinės grėsmės šaltiniu? Aišku viena: tiek vienus, tiek kitus yra ištikusi adekvatumo krizė“, - pažymėjo politikė.

I. Jarovaja pridūrė, kad „The Sunday Times“ publikacija „patiems britams turėtų kelti savo žiniasklaidos ir savo politikų diagnostikos“ klausimą.

„Tai kažkokia fantasmagorija pačių prasčiausių romanų apie šnipus stiliumi. Britų rašytojas Ianas Flemmingas su savo „bondiada“ yra išėjęs atostogų“, – komentuodamas „The Times“ medžiagą sakė Federacijos tarybos Gynybos komiteto narys Francas Klincevičius.

Vakarų šalys ne kartą kaltino Rusiją organizavus kibernetines atakas, kuriomis buvo bandoma kištis į vidaus reikalus, įskaitant ir rinkimus. Maskva visus panašius kaltinimus neigia.