Pratybas organizavusi Pietų Korėja pareikalavo, kad Tokijas pašalintų nuo savo laivų vėliavas, primenančias Japonijos imperinę vėliavą, naudotą antrojo pasaulinio karo metu ir per japonų vykdytą Korėjos pusiasalio kolonizaciją, rašo guardian.co.uk.

Japonija atsisakė paslėpti pyktį išprovokavusias kyokujitsuki, arba „kylančios saulės“ vėliavą ir pasitraukė iš planuotų pratybų. Daugeliui korėjiečių ši vėliava primena militaristinę ir kolonijinę Japonijos praeitį.

Seulas reikalavo, kad visos 14 šalių, dalyvausiančių 5 dienų pratybose, iškeltų savo nacionalines ir Pietų Korėjos vėliavas. Pratybos turėjo prasidėti ketvirtadienį Jeju saloje esančiame uoste.

Pratybose turėjo dalyvauti vienas Japonijos laivyno eskadrinis minininkas. „Japonija turėtų apsvarstyti, kokią emocinę konotaciją ši vėliava sukelia mūsų žmonėms“, – sakė Pietų Korėjos užsienio reikalų ministrė Kang Kyung-wha.

Tačiau Japonija, kuri jau naudojo šią vėliavą per 1998 ir 2008 surengtas pratybas, atsisakė ją nuimti ir pasitraukė iš numatytų pratybų.

Pietų Korėjos laivyno atstovai apgailestavo, kad Japonija pasitraukė iš pratybų, tačiau taip pat pareiškė, kad tikisi, jog tai nepakenks tolimesniam bendradarbiavimui tarp abiejų šalių karinių jūrų pajėgų.