B. Kavanaugh pergalė – labai svarbus politinis trofėjus D. Trumpui prieš lapkritį vyksiančius vidurio kadencijos rinkimus.

Prieš balsavimą prie JAV Kapitolijaus Vašingtone prieš minėtojo teisėjo paskyrimą protestavo šimtai žmonių. Nebuvo ramu ir balsavimo metu –visuomenei skirtose vietose posėdžio metu žmonės skandavo „Gėda“. Juos tildė viceprezidentas M. Pence‘as.

B. Kavanaugh į Aukščiausiąjį teismą paskirtas iki gyvos galvos. Neabejojama, kad jis sustiprins konservatorių balsą devynių teisėjų kolegijoje. Šis teismas taria paskutinį žodį su įstatymais susijusiais klausimais.

53 metų teisėjas prisaikdintas šeštadienio vakarą per privačią ceremoniją Aukščiausiame teisme. JAV Aukščiausiojo teismo pirmininkas Johnas Robertsas buvo atsakingas už konstitucinę priesaiką, o į pensiją išėjęs Anthony‘is Kennedy‘is (kurio vietą ir užima B. Kavanaugh) rūpinosi teisėjo pareigų priesaika.

Prie teismo taip pat susirinko nemažai protestuotojų. Dalis užbėgo laiptais į viršų ir ėmėsi belsti į duris. Kiti lipo į netoliese esančią Teisingumo statulą.

Kaip džiaugėsi Trumpas?

JAV prezidentas naująjį Aukščiausiojo teismo teisėją pasveikino savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

„Ploju ir sveikinu JAV Senatą patvirtinus PUIKŲ KANDIDATĄ – teisėją Brettą Kavanaugh – į Aukščiausiąjį teismą. Kiek vėliau šiandien pasirašysiu jo paskyrimo dokumentą, jis oficialiai duos priesaiką. Labai džiaugiuosi!“, – parašė JAV prezidentas.

Vėliau D. Trumpas sakė, kad jo siūlytam kandidatui teko atlaikyti „siaubingą demokratų surengtą ataką“, ir kad moterys „labai piktinosi“ tuo, kokie pasibjaurėtini kaltinimai jam mesti.
D. Trumpo teigimu, jis „100 proc. įsitikinęs“, kad moteris, kaltinanti teisėją seksualine prievarta – Christine Ford – įvardijo ne tą asmenį.

Skaičiai Senate

Senate demokratų ir respublikonų galia pasiskirsčiusi nežymia persvara – 51 ir 49. Balsavimo buvo gana įtempto, ir kandidatui pritarta vos dviejų balsų persvara – tai mažiausia persvara tokiame balsavime nuo pat 1881 metų.

Vieninteliai prieš partijos valią balsavę politikai buvo Respublikonų senatorė Lisa Murkowski, balsavusi prieš, ir Demokratas Joe Manchinas, balsavęs už. Tai reiškia, kad rezultatas turėjo būti kiek kitoks, tačiau posėdyje nedalyvavo į dukros vestuves išvykęs respublikonas (kuris būtų balsavęs už) Steve‘as Dainesas.

Brettas Kavanaughas ir Donaldas Trumpas

Ką kalbėjo Senate?

Prieš pat balsavimą abejų Senato partijų lyderių daugiausia kalbėjo apie tai, koks apmaudus tapo jų nesutarimas ir susipriešinimas.

Demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeris pareiškė, kad B. Kavanaugh negali priklausyti Aukščiausiajam teismui, nes „nuo Amerikos žmonių slepia savo pažiūras“, „ne kartą suklaidino Senatą“ ir pasakė „bene apmaudžiausią ir šališkiausią nominanto kalbą istorijoje“. Be to, jis pridūrė, kad JAV prezidentas, sumenkindamas Christine Blasey Ford liudijimą, „smuko į naują dugną“.
Ch. Schumerio teigimu, visi, kurie prieštaravo šiai nominacijai, jau žino, kaip elgsis per rinkimus lapkritį.

Respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellis sako, kad B. Kavanaugh buvo „rimtas teisės akademikas, uolus mokinys ir kruopštus bei atsidavęs valstybės tarnautojas“.

Jo teigimu, nepaisant visų nesklandumų, balsavimas Senate parodė, kad Senatas – „institucija, kur svarbiausi faktai ir įrodymai“. Dar respublikonas kalbėjo apie įvairius grasinimus ir išreiškė viltį, kad balsavimo rezultatai „nugins tolyn tamsumas“. Seniau jis yra sakęs, kad nors B. Kavanaugh „geras žmogus“, greičiausiai šiuo metu teismui jis nėra tinkamiausias kandidatas.

B. Kavanaugh buvo sulaukęs kaltinimų seksualine prievarta. Palo Alto universiteto profesorė Christine Blasey Ford papasakojo apie teisėjo ir jo draugų mėginimą ją išprievartauti devintajame dešimtmetyje. Tiesa, po šio prisipažino dar dvi moterys teigė, jog patyrė B. Kavanaugh seksualinį smurtą.