Jie įvertinti už pastangas nutraukti seksualinės prievartos kaip karo ir ginkluotų konfliktų ginklo naudojimą.

Šie du žmonės vykdo kampanijas prieš lytinį smurtą.

Šiemet kiekvieną Nobelio premiją sudaro 9 mln. kronų (871 tūkst. eurų). Jei kurios nors premijos laureatų būna daugiau nei vienas, suma jiems padalijama.

Per iškilmingą ceremoniją, kuri vyks Stokholme gruodžio 10 dieną, minint premijos steigėjo Alfredo Nobelio mirties 1896 metais sukaktį, kiekvienam laureatui taip pat bus įteiktas diplomas ir aukso medalis.

Nadia Murad

Premija jiems paskirta „už jų pastangas padaryti galą lytinio smurto kaip karo ir ginkluoto konflikto ginklo naudojimui“.

Gydytojas D. Mukwege, gydantis lytinio smurto aukas, yra Kongo vyriausybės kritikas. Jezidė N. Murad yra buvusi džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) belaisvė.

„Taikesnį pasaulį galima sukurti, jei moterys ir jų pagrindinės teisės bei saugumas karo metu bus pripažįstamos ir ginamos“, – Osle paskelbdama laureatų vardus sakė Nobelio komiteto pirmininkė Berit Reiss-Andersen.

Ir D. Mukwege, ir N. Murad tapo kovos su šia pasauline rykšte simboliu. Kaip parodė vis dar augantis judėjimas „#MeToo“, ši problema smarkiai pranoksta kurį nors vieną konfliktą.

63 metų D. Mukwege pagerbiamas už du dešimtmečius trunkantį darbą padedant moterims atsigauti nuo lytinio išnaudojimo ir žaginimo karo draskomuose Kongo Demokratinės Respublikos rytuose traumų.

Ligoninėje „Panzi“, kurią 1999 metais įsteigė Pietų Kivu provincijoje, D. Mukwege gydė dešimtis tūkstančių išžaginimo aukų – moterų, vaikų ir net kelių mėnesių amžiaus kūdikių.

„Daktaru Stebuklu“ vadinamas D. Mukwege garsiai kritikuoja moterų išnaudojimą karo metu ir vadina žaginimą „masinio naikinimo ginklu“.

25 metų irakietę N. Murad iš jezidų bendruomenės 2014-aisiais pagrobė IS kovotojai. Ji tris mėnesius buvo sekso vergijoje, kol jai pavyko pabėgti.

Atgavusi laisvę ji taip pat pradėjo organizuoti kampanijas jezidų bendruomenei, kurią sudaro 500 tūkst. žmonių ir kuri gyvena daugiausia Šiaurės Irake, apsaugoti nuo genocido grėsmės.

IS kovotojai Irake ir Sirijoje tebelaiko šimtus jezidų moterų ir mergaičių. Senovinę jezidų religiją IS ir kiti islamo griežtosios linijos šalininkai laiko erezija.

„Denisas Mukwege ir Nadia Murad rizikavo savo asmeniniu saugumu drąsiai kovodami su karo nusikaltimais ir siekdami teisingumo aukoms, – pažymėjo Norvegijos Nobelio komitetas. – Tuo būdu jie propagavo tautų brolybę taikant tarptautinės teisės principus.“

Praėjusių metų Nobelio taikos premija buvo paskirta Tarptautinei branduolinių ginklų uždraudimo kampanijai (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN).

Šiemet kiekvieną Nobelio premiją sudaro 9 mln. kronų (871 tūkst. eurų). Jei kurios nors premijos laureatų būna daugiau nei vienas, suma jiems padalijama.

Per iškilmingą ceremoniją, kuri vyks Stokholme gruodžio 10 dieną, minint premijos steigėjo Alfredo Nobelio mirties 1896 metais sukaktį, kiekvienam laureatui taip pat bus įteiktas diplomas ir aukso medalis.

Šių metų Nobelio apdovanojimų sezonas pirmadienį baigsis ekonomikos premijos laureato paskelbimu.

Pirmąkart nuo 1949 metų Švedijos akademija nutarė atidėti 2018-ųjų Nobelio literatūros premijos laureato paskelbimą iki kitų metų, įsiplieskus lytinio priekabiavimo skandalui ir iškilus aštrių nesutarimų tarp apdovanojimą skiriančio komiteto narių.

Pernai apdovanojimą pelnė Tarptautinė kampanija už branduolinio ginklo uždraudimą (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN). Jis organizacijai buvo skirtas „už jos darbą siekiant atkreipti dėmesį į katastrofiškus humanitarinius bet kokio branduolinio ginklo panaudojimo padarinius ir už novatoriškas pastangas pasiekti sutartimi įtvirtintą tokių ginklų uždraudimą“.

Šiais metais į Nobelio taikos premiją pretenduoja 217 žmonių ir 112 organizacijų. Daugiau nominantų buvo tik 2016 metais - 376.

Pagal susiklosčiusią tradiciją, kandidatų sąrašas laikomas paslaptyje. Dokumentai, kuriais remiantis buvo priimtas sprendimas, gali būti paskelbti tik po 50 metų.

Norvegijos taikos tyrimų instituto vadovas Henrikas Urdalis, kasmet sudarantis galimų pretendentų sąrašą, manė, jog šįmet apdovanojimą gali pelnyti Pasaulio maisto programa (WFP), chirurgas Denis Mukwegė iš Kongo Demokratinės Respublikos, žmogaus teisių gynėja iš Irako Nadia Murad, judėjimo „MeToo“ įkūrėja Tarana Burke, pagalbos pabėgėliams organizacija „SOS Mediterranee“, „Gydytojai be sienų“, Tarptautinis gelbėjimo komitetas.

Tarp pretendentų buvo minimi JAV prezidentas Donaldas Trumpas, Rusijos laikraščio „Novaja gazeta“ darbuotoja Jelena Milašina, Rusijos žmogaus teisių centro „Memorialas“ įkūrėja Svetlana Ganuškina.

Nobelio taikos premija buvo įteikta 98 kartus, ją gavo 131 laureatas.

Šių metų Nobelio premijų savaitė prasidėjo pirmadienį - buvo paskelbti medicinos ir fiziologijos premijos laureatai. Jais tapo amerikiečių mokslininkas Jamesas P. Allisonas ir japonų mokslininkas Tasuku Honjo, kurie buvo įvertinti už atradimus vėžio gydymo srityje.

Antradienį amerikiečių mokslininkas Arthuras Ashkinas, prancūzų mokslininkas Gerard'as Mourou ir kanadiečių mokslininkė Donna Strickland pelnė Nobelio fizikos premiją. Ji mokslininkams skirta už išradimus lazerinės fizikos srityje.

Trečiadienį Nobelio chemijos premijos laureatais tapo amerikiečių mokslininkai Frances H. Arnold ir George'as P. Smithas bei britų mokslininkas Gregory'is P. Winteris. Jie apdovanoti už evoliucijos principų pasitelkimą kuriant baltymus, naudojamus įvairaus pobūdžio produktams gaminti.

Ateinantį pirmadienį bus paskelbtas ekonomikos premijos laureatas.

Dėl Švedijos akademiją sukrėtusio seksualinės prievartos skandalo literatūros premija šiemet nebus teikiama.

Nobelio premija - vienas garbingiausių tarptautinių apdovanojimų, ji kasmet skiriama už įžymius mokslo atradimus, išradimus, taip pat indėlį į kultūrą arba visuomenės plėtrą. Ji taip pavadinta savo steigėjo, švedų inžinieriaus, chemiko, išradėjo ir pramonininko Alfredo Nobelio garbei.

Šįmet laureatams atiteks 9 mln. Švedijos kronų (apie 860 tūkst. eurų) piniginės premijos.

Kaip ir kasmet, apdovanojimai bus įteikti gruodžio 10-ąją - A. Nobelio mirties dieną.