Užsienio reikalų ministerija Vengrijos konsulą vakariniame Ukrainos Berehovės mieste paskelbė nepageidaujamu asmeniu dėl „su konsulo statusu nesuderinamos veiklos“.

„Tikimės, kad ateityje Vengrija susilaikys nuo bet kokių nedraugiškų žingsnių Ukrainos atžvilgiu, o jos pareigūnai – nuo Ukrainos įstatymų pažeidinėjimo“, – sakoma URM pareiškime.

Dvigubą pilietybę draudžia Ukrainos įstatymai.

Tai yra naujausias incidentas Ukrainos ir Vengrijos diplomatiniuose santykiuose. Budapeštas po virtinės kitų diplomatinių ginčų yra pagrasinęs blokuoti Kijevo siekį suartėti su Europos Sąjunga ir NATO.

Reaguodama į Kijevo sprendimą išvaryti vengrų diplomatą, Vengrija pareiškė taip pat išsiųsianti vieną ukrainiečių diplomatą iš šalies.

„Atsižvelgdama į Ukrainos veiksmus, Vengrija irgi išvaro vieną ukrainiečių konsulą“, – per spaudos konferenciją pareiškė vengrų diplomatijos vadovas Peteris Szijjarto.

„Vengrija nori gerų santykių su savo kaimynėmis. Tačiau pastaraisiais mėnesiais Ukraina tik didino įtampą su Vengrija“, – pareiškė ministras.

P. Szijjarto sakė, kad Vengrijos konsulas Ukrainoje „nepadarė nieko, kas pažeistų dabartinius įstatymus“.

Skandalas kilo praėjusį mėnesį pasirodžius vienam vaizdo įrašui, kuriame matoma, kaip minėtas vengrų diplomatas per ceremoniją konsulate Berehovėje dalina pasus etniniams vengrams.

Jame taip pat girdėti, kad pasus gavusių asmenų prašoma nepranešti apie tai Ukrainos pareigūnams.

Berehovė yra įsikūrusi Užkarpatės srityje, šalia Ukrainos pasienio su Vengrija; šis miestas laikomas vengrų kultūros Ukrainoje centru.

Pasak ukrainiečių žiniasklaidos, apie 100 tūkst. Ukrainos piliečių pastaraisiais metais gavo Vengrijos pasus.

Dar vienas konfliktas tarp Kijevo ir Budapešto įsiplieskė pernai, kai Ukrainoje buvo priimtas prieštaringai vertinamas teisės aktas, kuriame numatyta, kad šalies mokyklose visos disciplinos privalo būti dėstomos ukrainiečių kalba.

Vengrija būgštauja, kad nekonkrečiai suformuluotas įstatymas apribos vengrų kilmės asmenų, gyvenančių Ukrainoje, teises.

Vengrai, kurių vakarinėje Ukrainos Užkarpatės srityje gyvena apie 100 tūkst., yra didžiausia etninė mažuma regione, kažkada priklausiusiame Austrijos-Vengrijos imperijai.

Budapeštas jau yra neleidęs Ukrainai dalyvauti keliuose svarbiuose susitikimuose su NATO narių pareigūnais.

Antradienį JAV nuolatinė atstovė NATO Kay Bailey Hutchison paragino Vengriją „nesipriešinti“ Ukrainos bendradarbiavimui su NATO ir jos siekiui tapti Aljanso nare.