Kaip numatoma Karinio jūrų laivyno pasiūlymo projekte, Ramiojo vandenyno laivynas atliks seriją operacijų per vieną lapkričio mėnesio savaitę, kurioje dalyvautų amerikiečių karo laivai ir kariuomenė, tuo parodydamas, kad Jungtinės Valstijos gali greitai ir keliais frontais atremti galimus priešininkus, teigia CNN.

Tokia ataskaita paviešinta kaip tik tuo metu, kai Jungtinių Valstijų viceprezidentas Mike‘as Pence‘as ruošiasi pateikti išsamią informaciją, kuri palaikytų prezidento Donaldo Trumpo kaltinimus, esą Kinija, naudodamasi propagandos kampanija, šnipais, tarifais ir kitomis prievartos priemonėmis, bando kištis į artėjančius JAV vidurio kadencijos rinkimus, rodo M. Pence‘o kalbos, kurią jis ketina sakyti ketvirtadienį, ištraukos.

„Pekinas mobilizavo užmaskuotus aktorius, priedangos grupes ir propagandos ruporą, siekdamas pakeisti amerikiečių supratimą apie Kinijos politiką, – savo kalboje, nuskambėsiančioje Vašingtone, Hudsono institute, sakys M. Pence‘as. – Kaip vienas aukšto rango mūsų žvalgybos atstovas neseniai man sakė, tai, ką daro rusai, nublanksta, palyginti“ su Kinijos veiksmais.

Prekybos karui tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos įgaunant vis rimtesnį mastą, karinė įtampa tarp abiejų šalių pastarosiomis savaitėmis taip pat sustiprėjo. Tokie įvykiai pakurstė Pekino susirūpinimą, esą Jungtinės Valstijos atkakliai siekia neleisti Kinijai trikdyti amerikiečių dominavimą Indijos Ramiojo vandenyno regione.

„Rimtesni padariniai“

Apie „rimtesnius padarinius“, su kuriais Kinija susidurs militarizuodama Pietų Kinijos jūrą, nuskambėjo birželį vykusioje saugumo konferencijoje „Shangri-La Dialogue“ iš gynybos sekretoriaus Jameso Mattiso lūpų, teigia Eurazijos grupės Azijos skyriaus atstovė Kelsey Broderick.

„Kinija tokio masto JAV karinio jūrų laivyno pratybas savo teritoriniuose vandenyse įvertins kaip rimtą provokaciją, – sakė K. Broderic. – Toks scenarijus taip pat paskatintų griežto kurso šalininkus Kinijoje, įsitikinusius, kad JAV siekia suvaržyti Kiniją tiek ekonominiu, tiek kariniu požiūriu, dar labiau užvilkinti prekybinio ginčo sprendimą, ir todėl mažai tikėtina, kad šiais metais pavyktų rasti išeitį iš aklavietės.“

Šią savaitę Jungtinės Valstijos apkaltino Kinijos karinį jūrų laivyną „nesaugiais ir neprofesionaliais“ veiksmais šalia Kinijos užimto rifo ginčijamuose Pietų Kinijos jūros vandenyse – tai naujausias įtampos tarp šalių pliūpsnis. JAV karinio jūrų laivyno laivas „USS Decatur“ praėjusį sekmadienį plaukė „visiškai netoli“ Geiveno rifo, kai Kinijos eskadrinis minininkas priartėjo „nesaugiai ir neprofesionaliai manevruodamas“ Pietų Kinijos jūroje“, skelbė „Bloomberg“. Tuo tarpu Kinija apkaltino Jungtines Valstijas pažeidus „neginčytiną suverenumą“.

Rugsėjį Pekinas neleido įplaukti JAV karo laivui į Honkongo teritoriją ir aukšto rango karinio jūrų laivyno pareigūnas atšaukė aukšto lygio susitikimą su savo kolega iš Jungtinių Valstijų. Kaip pirmadienį skelbė naujienų agentūra „The Associated Press“, cituodama neįvardintus JAV gynybos pareigūnus, gynybos sekretorius Jamesas Mattisas atsisakė planų spalį vykti su darbo vizitu į Kiniją.

JAV karinio jūrų laivyno pasiūlymą paskatino karinės institucijos, teigia CNN, nenurodydama tikslios tokių pratybų datos. JAV vidurio kadencijos rinkimai vyks lapkričio 6 dieną.

„Mes planuojame įvairius nenumatytus atvejus ir įvairias operacijas, bet būsimų operacijų mes nekomentuosime“, – sakė Karinio jūrų laivyno kapitonas Williams Kafka.

Kinija pastaraisiais mėnesiais nuolat skelbia apie karines pratybas. Rugsėjį apie 3 200 kinų karių ir 30 lėktuvų dalyvavo didžiausiose Rusijos karinėse pratybose nuo Šaltojo karo.

Remiantis JAV karinio jūrų laivyno pasiūlymu, didžiausias dėmesys bus sutelktas į operacijas Ramiajame vandenyne, bet, kaip skelbia CNN, pratybos gali nusitęsti ligi vakarinio Pietų Amerikos kranto, kur Kinija didina investicijas ir stiprina diplomatinius ryšius. Jeigu pradiniam pasiūlymui bus pritarta, misijos gali būti plečiamos artyn Rusijos teritorijos, teigiama pranešime. Pasak tarptautinio eksperto Euano Grahamo iš „Lowy Institute“ Sidnėjuje, „mes esame atviros, visų spektrų konkurencijos stadijoje“. Priešiški veiksmai tiek iš vienos, tiek iš kitos pusės tik dar labiau ją paaštrins.