Dėl rožinių deimantų, ryškiaspalvių šilkinių suknelių ir gausios „Hermes Birkin“ rankinių kolekcijos buvusi Malaizijos pirmoji ponia Rosmah Mansor daug metų kurstė pasipiktinimą dėl įtariamos korupcijos.

Šaržų dailininkai ją lygindavo su Imelda Marcos ar Grace Mugabe ir vaizduodavo kaip pinigais besišvaistančią sutuoktinę, kuri dėl vyro padėties gali mėgautis prabanga, rašo „The Wall Street Journal“ (WSJ).

Dabar iš pokalbių su tyrėjais ir ją pažinojusiais asmenimis aiškėja ryškesnis Rosmah Mansor portretas.

Vienas šaltinis buvusio ministro pirmininko Najibo Razako žmoną net įvardijo kaip politinę įtaką turėjusį žmogų ir centrinę figūrą tarptautiniame valstybės lėšų skandale, žinomame kaip 1MDM.

Rosmah Mansor meilė turtams atliko svarbų vaidmenį N. Razako administracijai klimpstant gilyn į korupcijos duobę, kuri galiausiai ir sužlugdė jo vyriausybę, teigė keli ją pažinoję žmonės.

Rosmah Mansor buvo sukaupusi vieną didžiausių pasaulyje rožinių deimantų kolekciją, nurodė vienas Malaizijos verslininkas, teigiantis, kad pats padėjo išsirinkti jai kai kuriuos brangakmenius.

Anot JAV teisingumo departamento, vienas Rosmah Mansor pirktas deimantas kainavo net 27 mln. dolerių. Žmogus, kuris, JAV tyrėjų duomenimis, turėjo kritiškai svarbų vaidmenį 1MDB skandale ir kuris taip pat prisipažino padėjęs Rosmah Mansor įsigyti deimantų, buvusios pirmosios ponios brangakmenių kolekciją vertino 350 mln. dolerių.

Najibas Razakas

Per reidus į N. Razako rezidencijas buvo aptikti 28 mln. dolerių grynaisiais, sukištų į lagaminus. Taip pat buvo rasta juvelyrinių dirbinių, laikrodžių ir 284 prabangios rankinės, kurių kiekviena vertinama tūkstančiais dolerių. Daug jų gulėjo nenešiotos originaliose dėžėse, teigė policija. Bendra visų šių turtų vertė dar nesuskaičiuota.

Rosmah Mansor, kilusi iš viduriniosios klasės mokytojų šeimos, buvo talentinga ir ryžtinga mergina, bet prabangos apsuptyje jautėsi nesaugiai, sakė ją pažinoję asmenys.

Ji augo sultono rūmų teritorijoje – tokie apgyvendinimo sprendimai Malaizijoje nėra neįprasti. Taigi ji regėjo prabangos perteklių, kuris, kai kurių šaltinių nuomone, nulėmė jos vėlesnį polinkį ekstravagancijai. Bičiuliai pasakojo, kad Rosmah Mansor jiems kalbėjusi, jog ketina nutekėti į Brunėjaus sultono – vieno turtingiausių pasaulio žmonių – šeimą.

Tačiau jos pirmuoju vyru tapo verslininkas, o 9-ojo dešimtmečio pabaigoje ji ištekėjo antrą kartą – už N. Razako, kuris tuo metu buvo plantacijomis padengtos Pahango valstijos vadovas.

Ji pati tuo metu dirbo vienoje nekilnojamojo turto įmonėje. N. Razakas kilęs iš politinės dinastijos: jo tėvas ir dėdė buvo ministrais pirmininkais. Po Pahango ir įvairių postų ministerijose N. Razakas 2009 metais taip pat tapo šalies ministru pirmininku.

Rosmah Mansor apsuko galvą valdžios privilegijos, teigė ją pažinoję šaltiniai. Ji reikalavo, kad būtų vadinama „Pirmąja Malaizijos ponia“, arba PMP. Ji visur pradėjo skraidyti vyriausybės lėktuvais, įskaitant ir apsipirkimo keliones į Londoną, Niujorką bei Los Andželą, pasakojo žmonės.

Rosmah Mansor elgdavosi valdingai, jei kas nors išreikšdavo nerimą, kad jos taškymasis pinigais Malaizijoje sulauks politinio atpildo. Vienas sutuoktinius pažinojęs žmogus pasakojo, kad porai persikėlus į vilą Kvala Lumpūre, kažkas iš jų giminaičių sunerimo, kad ji yra pernelyg prabangi politiko šeimai, tačiau šis klausimas greitai buvo pamirštas, kai Rosmah Mansor supyko dėl tokių abejonių.

Šios moters duktė iš pirmosios santuokos Azrene Ahmad gegužės mėnesį socialinėje žiniasklaidoje rašė, kad turi informacijos iš pirmų lūpų, jog jos motina gaudavo kyšius ir sudarinėdavo pašalinius sandorius, kartais net už paties N. Razako nugaros, kad galėtų įsigyti „plieninius seifus, prigrūstus juvelyrikos, brangakmenių ir grynųjų pinigų“.

N. Razako podukra viename „Instagram“ įraše viešai pasidžiaugė pribloškiančiu savo patėvio politiniu nuosmukiu ir atitolusią savo šeimą apkaltino išdavyste bei milijardų dolerių vagystėmis asmeninio praturtėjimo tikslais.

Azrene Ahmad, buvusio Malaizijos ministro pirmininko žmonos Rosmah Mansor dukra iš pirmosios santuokos, pareiškė, kad ši pora „leido (pinigus) tarsi vandenį brangakmeniams, pareigūnų papirkinėjimams ir dar didesnei valdžiai įgauti“.

„Šiandien atėjo tironijos eros pabaiga, kurios daug kas meldė“, – rašė ji savo žinutėje, kuri pasklido po internetą.

„Aš augau žiūrėdama į šiuos du žmones, juos mylėdama ir juos gerbdama. Kai tapau vyresnė, pastebėjau jų savanaudiškumą ir godumą, kurie užvaldė visa kita. Regėjau daug piktnaudžiavimo, sandorių ir rankų paspaudimų, kuriuos šie du žmonės atliko tam, kad sustiprintų savo valdžią ir patenkintų savo apetitą goduliui“, – rašė moteris.

„Pinigų kiekiai portfeliuose keitė rankas, bet ne tam, kad būtų panaudoti rakyat (žmonių) labui, bet tam, kad tarsi vanduo būtų išleisti brangakmeniams, pareigūnų papirkinėjimams ir... dar didesnei valdžiai įgauti. Pasakysiu, kad būti pinigų nešike į šalį ir iš jos taip pat nebuvo smagu. Jie daugybę kartų bandė ištekinti mane už didžiausią sumą pasiūliusio kandidato ar žmogaus, užimančio aukščiausią postą, kad tuo pasinaudotų ir užsitikrintų socialinę padėtį. Ši šeima ryžosi išdavikiškam aktui – vogti iš savo žmonių milijardus dolerių“, – nuoskaudos neslėpė Azrene Ahmad.

Rosmah Mansor taip pat konsultuodavosi su burtininkais, kad galėtų užvaldyti šeimos narius.

Paprašyta pakomentuoti savo teiginius, A. Ahmad nukreipė į savo įrašus socialiniuose tinkluose. Jos pareiškimai buvo susiję su tais dalykais, apie kuriuos Rosmah Mansor advokatas atsisakė kalbėti.

Rosmah Mansor polinkis į prabangą stebino paprastus Malaizijos gyventojus. Viena svetainė netgi bandė suskaičiuoti, kiek kartų ji pasirodė su „Birkin“ rankinėmis. Visuomenėje prastėjant žmonos įvaizdžiui, N. Razakas įspėjo ją elgtis atsargiau ir 2015 metais paragino surengti kuklesnes jųdviejų dukters vestuves, tačiau Rosmah Mansor jam nenusileido.

Tiesa, ši moteris mėgino pagerinti savo įvaizdį: savo padėjėjų ji paprašė paskelbti vaizdo įrašą, kuriame ji vaikštinėja su savo šeimos nariais ir dainuoja karaokė pagal Gartho Brookso dainą „If Tomorrow Never Comes“.

Tačiau suprasti paprastų gyventojų problemų ji nemokėjo. Per vieną renginį, kuriame buvo diskutuojama apie naują prekybos mokestį, kirtusį per malaiziečių kišenes, pirmoji ponia pabandė įsijausti į jų padėtį. Tačiau jos pastangos nuėjo perniek, kai Rosmah Mansor padejavo, kad pabrango ir plaukų dažymo paslaugos, už kurias jai teko pakloti iki 400 dolerių – tokia suma prilygsta kai kurių malaiziečių viso mėnesio atlyginimui.

Rosmah Mansor

Įspūdinga prabanga

Ji buvo tikra deimantų maniakė, kolekcionavusi „Hermes Birkin“ rankines ir skraidžiusi apsipirkti į „Harrods“ parduotuvę Londone, „Chanel“ parduotuvę Havajuose, „Saks Fifth Avenue“ Niujorke ir daugybę juvelyrikos parduotuvių Honkonge, rašo news.com.au.

Vienas jos pirkinių čekių tyrimas parodė, kad nuo 2008 iki 2015 metų dizainerių parduotuvėse visame pasaulyje ji išleido 8 mln. dolerių, praneša WSJ.

Rosmah Mansor, neseniai nuversto Malaizijos ministro pirmininko žmona, dar 400 tūkst. dolerių išleido kovos su senėjimu produktams, įskaitant 1590 buteliukų su augimo hormono kapsulėmis.

Sklando gandai, kad nevykusios plastinės operacijos nepataisomai subjaurojo jos veidą, nors kalbas apie chirurgų įsikišimą ji neigė.

66 metų Rosmah Mansor nešiojo pagal individualų užsakymą siūtus batus bei drabužius ir turėjo 10 mln. dolerių vertės žiedą su 30 karatų deimantu.

Tai verčia ją lyginti su buvusia Filipinų pirmąja ponia Imelda Marcos, kuri taip pat garsėjo besaikiu išlaidavimu.

Moters, vadinamos Malaizijos pirmąja ponia (MPP), „valdingas būdas“ nuolat sulaukdavo paprastų Malaizijos gyventojų pašaipų. Tačiau dabar jie turi priežastį švęsti.

Najibas Razakas

Nuo 2009 metų, kai jos vyras N. Razakas buvo išrinktas šalies ministru pirmininku, jos švaistymasis pinigais buvo tapęs žiniasklaidos dėmesio ir visuomenės pasibjaurėjimo objektu.

Rosmah Mansor visuomet atremdavo kritiką, teigdama, kad ji gali sau leisti tokią prabangą, nes jos vyras gauna 130 tūkst. dolerių metinį atlyginimą, o ji pati pradėjo anksti taupyti ir gauna „daug dovanų“.

„Kaip moteris ir šalies lyderio žmona, aš privalau rūpintis savo išvaizda. Nenoriu atrodyti apsileidusi, nes jei taip atrodysiu, būsiu kritikuojama“, – kartą pareiškė ji leidiniui „The Malaysian Insider“.

„Kai žmonės tau kažką duoda, žinoma, negražu atstumti jų dovanas. Kam laikyti jas seife, kai šie daiktai teikiami nuoširdžiai, yra gražūs ir gali būti naudojami?“ – ponios Mansor žodžius citavo „Malaysian Digest“.

„Ji yra vienintelis vaikas mokyklos mokytojų šeimoje. Ji daug metų neturėjo reguliariai apmokamo darbo, o jos vyras, ministras pirmininkas Najibas Abdul Razakas yra senas biurokratas, gaunantis metinį 100 tūkst. JAV dolerių atlyginimą“, – rašė WSJ.

Pranešama, kad Rosmah Mansor spintose prieš minėtus reidus buvo galima išvysti:

Rankinės

Mažiausiai 12 „Hermes Birkin“ rankinių, kurių vertė siekia nuo 16 tūkst. iki 120 tūkst. dolerių.

Brangiausios yra „Birkin“ rankinės iš krokodilų odos, kurias Rosmah Mansor itin mėgsta.

Juvelyriniai dirbiniai

Ne vieną milijoną dolerių kainuojantis žiedas su 30 karatų deimantu.

Auksaspalvių perlų vėrinys ir tokia pati apyrankė. Kiekvieno perlo kaina siekia maždaug 5 tūkst. dolerių.

„Jacob & Co“ apyrankė „Zebra Safari Bangle“, kainuojanti 550 tūkst. dolerių.

Moteriškas „Richard Mille“ laikrodis su deimantais „Diamond Cruncher“, kurio vertė siekia 220 tūkst. dolerių.

„Franck Muller“ laikrodis su deimantais „Master Square Lady Date“, kainuojantis 51 tūkst. dolerių.

„Hublot Big Bang Black Magic“ laikrodis, kainuojantis 26500 dolerių.

Drabužiai

Jų pernelyg daug, kad būtų išvardyti, bet 2012 metais ponia Mansor patraukė žiniasklaidos dėmesį, kai su šešių asmenų palyda apsilankė dizainerio Carlo Kappo parduotuvėje Padingtone ir už 61 suknelę, kelnes ir palaidines paklojo 100 tūkst. dolerių.

Kai šie „Fairfax“ pranešimai Malaizijoje sukėlė sambrūzdį, Rosmah Mansor pareiškė, kad šis užsakymas buvo skirtas vienam butikui, o ne jai asmeniškai.

Rosmah Mansor batų kolekcijoje buvo pagal individualų užsakymą gaminti, vienetiniai batai „Shoes From Emmett Shoes“, kurių vertė nežinoma.

2013 metais savo autobiografijoje „Biographi Rosmah Mansor“ tuometinė pirmoji ponia į savo išlaidavimo įpročių kritiką atsakė taip: „Šiek tiek juvelyrinių dirbinių ir suknelių pirkau už savo pačios pinigus. Kas tame blogo?“.

Šioje knygoje Rosmah Mansor paaiškino, kaip jai pavyko tiek daug uždirbti ir sutaupyti.

Ji tikino, kad yra talentinga finansininkė ir kad yra išleidusi savo pačios dainų albumą, uždirbusį jai milijonus.

Šis albumas nebuvo išleistas viešai – jį nupirko vyriausybės ministrai, kurie esą yra dideli jos muzikinio talento gerbėjai.

Apkaltinta pinigų plovimu

Rosmah Mansor ketvirtadienį buvo apkaltinta pinigų plovimu; kaltinimai yra susiję su milijardų dolerių (eurų) skandalu, padėjusiu nuversti jos sutuoktinio vyriausybę.

66 metų Rosmah Mansor teisme padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl 17 kaltinimų pinigų plovimu. Tame pačiame teismo komplekse jos vyras N. Razakas atskirai taip pat stos prieš teisėją dėl įtariamo valstybės lėšų grobstymo.

Kaltintojai siekė 10 mln. ringitų (2 mln. eurų) užstato už Rosmah Mansor paleidimą ir paėmė jos pasą, prašydami teismo uždrausti jai palaikyti ryšį su bet kokiais liudytojais.

Vadovaujantis prokuroras Gopalas Sri Ramas teismui sakė, kad Rosmah Mansor „kreipėsi į vieną liudytoją su prašymu padaryti pareiškimą jos naudai“.

Rosmah Mansor, kuri vilkėjo oranžinę suknelę su šaliku, į teismo kompleksą atvyko griežtai saugoma.

Buvusi pirmoji pora yra siejama su įtariama vagyste iš valstybinio investicinio fondo 1MDB ir pinigų plovimu. N. Razakas šį fondą įsteigė būdamas valdžioje.

Jo vadovaujama koalicija, valdžiusi šešis dešimtmečius, buvo nušalinta gegužės mėnesį, kilus visuomenės pasipiktinimui minimu skandalu.

Prokuroras Gopalas Sri Ramas, pagrįsdamas didelę prašomą užstato sumą, teismui sakė, kad įtariami Rosmah Mansor nusikaltimai yra „labai rimti“.

Gynybos advokatai siekė, kad būtų paskirtas 250 tūkst. ringitų užstatas.

Gegužės pabaigoje Malaizijos policija, tirianti N. Razakui reiškiamus įtarimus korupcija, pranešė, kad per kratą prabangiame bute rado grynųjų, kurių vertė viršija 24 mln. eurų.

Kooperatiniame bute Kvala Lumpūre rasti pinigai buvo konfiskuoti drauge su 284 dėžėmis, kuriose buvo dizainerių rankinių, laikrodžių ir papuošalų.

N. Razako koalicija nuo valdžios buvo nušalinta per gegužės 9 dieną. Ją įveikė reformų šalininkų aljansas, vadovaujamas jo buvusio globėjo Mahathiro Mohamado. Visuomenės pasibjaurėjimas korupcijos įtarimais, besisukančiais aplink N. Razaką, buvo svarbus jo pralaimėjimą nulėmęs veiksnys. Buvęs premjeras, jo šeimos nariai ir draugai yra kaltinami išgrobstę milijardus dolerių iš valstybinio investicinio fondo 1MDB.

Buvo daug spėlionių dėl konfiskuotų daiktų pobūdžio ir vertės, nes pranešta, kad po kratos juos vežė penki sunkvežimiai.

Pateikdamas atnaujintą informaciją, policijos kovos su finansiniais nusikaltimais skyriaus vadovas Amaras Singhas sakė: „Buvo 26 valiutos, bendra vertė ... yra 114 mln. ringitų (24,3 mln. eurų).“ Pinigai buvo rasti 35 krepšiuose.

Kituose 37 krepšiuose buvo laikrodžiai ir papuošalai, spaudos konferencijoje sakė pareigūnas ir pridūrė, kad rastų daiktų vertė bus apskaičiuota vėliau. Šių prabangos prekių konfiskavimas pakurstė visuomenės panieką Najibo Razako žmonai Rosmah Mansor, kurią malaiziečiai ilgą laiką peikė už įsivaizduojamą išpuikimą ir pranešimus apie didžiulę dizainerių rankinių, drabužių ir papuošalų kolekciją.

Jos pomėgis vykti apsipirkti į užsienį, vidurinės klasės malaiziečiams bandant dorotis su kylančiomis pragyvenimo išlaidomis, sustiprino neigiamą nuomonę apie šalies valdantįjį elitą. Poros krytis buvo greitas ir skaudus.

Sutuoktiniams buvo uždrausta išvykti iš šalies.

Najibas Razakas ir valstybinis investicinis fondas neigia padarę ką nors neteisėta.