Anksčiau policija jau suėmė dešimtis žmonių, plėšikavusių nusiaubto kurortinio miesto Palu apylinkėse.

Kaip naujienų agentūrai AFP sakė vietos kariuomenės pulkininkas Ida Dewa Agungas Hadisaputra, kariams nuo šiol įsakyta šaudyti į žmones, pastebėtus vagiant iš parduotuvių.

„Jei bus naujų plėšikavimo atvejų, tuoj pat paleisime įspėjamąjį šūvį ir vėliau šaudysime, siekdami imobilizuoti“, – nurodė jis.

„Buvo mėginama plėšikauti pirmąją (nelaimės) dieną, kai nebuvo benzino... ir vandens. Taip pat buvo uždarytos parduotuvės, – pridūrė kariškis. – Tokia padėtis privertė juos imtis plėšikavimo.“

„Galėjome toleruoti (plėšikavimą) pirmąją ir antrąją dienomis, nes jiems reikėjo tų dalykų, – tęsė jis. – Bet trečiąją dieną jie pradėjo grobti tokius daiktus kaip elektronika.“

Pulkininkas informavo, kad dabar visas atsargas gabenančias transporto priemones saugos po penkis ginkluotus karius.

Anksčiau daugeliu atvejų policininkai niekaip nereaguodavo, kai žmonės imdavo iš parduotuvių būtiniausias prekes, kurių itin stinga po daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių gyvybių pareikalavusio žemės drebėjimo.

Anot JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro (OCHA), dar apie 200 tūkst. Sulavesio gyventojų, įskaitant dešimtis tūkstančių vaikų, reikalinga skubi pagalba. Šios agentūros duomenimis, apie 66 tūkst. namų buvo sunaikinti ar apgadinti.