Paprastai respublikonus labiau palaikančioje Virdžinijoje gubernatoriaus pavaduotojas, demokratas Timas Kaine'as įveikė buvusį valstijos generalinį prokurorą Jerry Kilgore'ą, nors šiam paskutinę minutę paramą išreiškė JAV prezidentas George'as W.Bushas.

Naujajame Džersyje demokratų senatorius Jonas Corzine'as įveikė verslininką, respublikoną Dougą Forresterį, nors rinkimų kampanijos metu pirmąjį iš jų griežtai kritikavo buvusi žmona.

Dešimtys miestų visose Jungtinėse Valstijose antradienį taip pat rinko savo merus, o septynios valstijos balsavo dėl įvairių iniciatyvų. Tarp šių valstijų yra Kalifornija, kurios gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris rizikavo savo mažėjančiu politiniu kapitalu dėl keturių pasiūlymų.

Niujorko meras, respublikonas Michaelas Bloombergas, kuris varžėsi su demokratu Fernando Ferreru ir kuris rinkimų kampanijai išleido nuo 80 iki 100 mln. dolerių nuosavų pinigų, buvo perrinktas antrajai kadencijai.

Per 2006 metų rinkimus ant kortos bus pastatyta abejų JAV Kongreso rūmų kontrolė ir 36 gubernatorių postai, todėl antradienį įvykusių balsavimų rezultatai yra prastos naujienos respublikonams, bandantiems numatyti kitų metų politinį klimatą ir rekordiškai sumažėjusio G.W.Busho populiarumo padarinius.

Virdžinijos rinkimų rezultatai ypač skaudūs G.W.Bushui, kuris pakeliui iš Lotynų Amerikos šioje valstijoje buvo sustojęs palaikyti J.Kilgore'o. Dėl vis didėjančių G.W.Busho politinių problemų ir prasto J.Kilgore'o pasirodymo respublikonai gali nenorėti kitais metais kviestis prezidento jiems padėti.

Rinkimų kampanija Virdžinijoje buvo itin įtempta - J.Kilgore'as keliose televizijos reklamose užsipuolė T.Kaine'ą ir vadino pernelyg liberaliu šiai pietinei valstijai tokiais klausimais kaip mirties bausmė, abortai ir imigracija.

Tačiau atrodo, kad šios reklamos nepalankiai nuteikė rinkėjus paties J.Kilgore'o atžvilgiu. T.Kaine'as sudarė sąjungą su populiariuoju gubernatoriumi, demokratu Marku Warneriu (Marku Vorneriu), kuris pagal įstatymus negali siekti antrosios kadencijos ir kuris 2008 metais gali tapti kandidatu į prezidentus. T.Kaine'as teigė, kad jo kandidatūra yra logiškas pasirinkimas siekiant, kad Virdžinija žengtų į priekį.

"Virdžinijos žmonės labai garsiai ir aiškiai pasakė, kad jiems patinka kelias, kurį mes pasirinkome, ir nori, kad Virdžinija toliau žengtų į priekį", - Ričmonde džiūgaujantiems šalininkams sakė T.Kaine'as, šalia stovint M.Warneriui.

"Nuvils Naująjį Džersį"

Naujajame Džersyje, kur labiau palaikomi demokratai, D.Forresteris praėjusią savaitę rodė reklamą su J.Corzine'o buvusios žmonos komentarais laikraščiui "The New York Times", kad J.Corzine'as "nuvylė savo šeimą ir tikriausiai taip pat nuvils Naująjį Džersį".

Vol Stryte dirbęs multimilijonierius J.Corzine'as pakeis buvusį gubernatorių Jamesą McGreevey, kuris pernai atsistatydino atskleidęs savo meilės romaną su vienu padėjėju. Kaip gubernatorius, J.Corzine'as paskirs senatorių į savo vietą.

Bet tikriausiai niekas nerizikavo labiau už A.Schwarzeneggerį, kuris vienu metu buvo nepaprastai populiarus gubernatorius ir kurio kitais metais laukia rinkimai.

Buvęs aktorius labai aktyviai ragino valstijos rinkėjus paremti keturias iniciatyvas, tarp jų - dėl valstijos išlaidų apribojimo ir plano trejais metais pratęsti terminą, po kurio mokytojai gali gauti etatinę tarnybą, bet dėl visų jų tikriausiai pralaimėjo.

Gubernatorius taip pat siūlė apriboti valstybės tarnautojų profesinių sąjungų įtaką pareikalaujant, kad nariai užsitikrintų kitų narių leidimą, norėdami politiniams tikslams išleisti savo mokesčius.

Dar viena atmesta iniciatyva buvo atimti iš politikų įgaliojimus dėl rinkimų apygardų ribų nustatymo ir perduoti juos į pensiją išėjusiems teisėjams. Panaši demokratų siūlyta priemonė Ohajuje taip pat buvo ryžtingai atmesta kartu su kitais trimis pasiūlymais dėl valstijos rinkimų organizavimo tvarkos.

Kalifornijos ir Ohajo iniciatyvos buvo tarp 39 pasiūlymų, kuriuos iš viso septynios valstijos per balsavimą pateikė savo rinkėjų teismui. Meino rinkėjai pritarė įstatymui, ginančiam homoseksualistus nuo diskriminacijos, o Teksase buvo pritarta konstitucijos pataisai, kuria uždraudžiamos vienos lyties asmenų santuokos.

Doveryje (Pensilvanijoje), kur teismuose vyksta kova dėl alternatyvaus evoliucijos mokslui "protingo plano" dėstymo, rinkėjai nušalino aštuonis iš devynių vietos mokyklų tarybos narių.

Juos pakeis žmonės, raginantys pašalinti iš mokyklų mokymo programų "protingo plano" teoriją, kuri, jų teigimu, yra kreacionizmo versija, dėl kurios mokslo dėstymui suteikiamas religijos aspektas.