Pasak V. Putino, kuo greičiau baigsis informacinė kampanija apie Skripalį, tuo bus geriau.

„Specialiųjų tarnybų žaidimai prasidėjo ne dabar, šnipinėjimas, kaip ir prostitucija, yra viena seniausių profesijų pasaulyje“, – vedomosti.ru cituoja V. Putiną.

„Jis paprasčiausia padugnė, kuo greičiau baigsis su jo asmeniu susijusi informacinė kampanija, tuo geriau“, – pareiškė prezidentas, kuris pažymėjo, jog, nors yra Skripalį vadinančių teisių gynėju, iš tikrųjų jis šnipas.

„Yra toks terminas – tėvynės išdavikas“, – pridūrė šalies vadovas.

V. Putinas stebisi su „Skripalio byla“ susijusia situacija ir viską, kas vyksta, pavadino nesąmone.

„Kartais žiūriu į visa tai, kas vyksta su šia byla, ir paprasčiausiai stebiuosi. Atvažiavo kažkokie vyrukai, ir pas jus pradėjo nuodyti valkatas. Kas per nesąmonė? Gal švaros tarnyboje dirba ar ką“, – taip Rusijos prezidentas pakomentavo moderatoriaus žodžius, kad bandant nunuodyti Skripalį mirė ir pašalinis asmuo – vietos benamė.

V. Putinas išreiškė viltį, jog ši istorija „dėl Skripalio“ greitai pasibaigs.

„Manau, kad visa tai anksčiau ar vėliau nutils, tikiuosi, kad tai pasibaigs. Kuo greičiau, tuo geriau“, – kalbėjo V. Putinas.

„Kalbant apie Skripalius, šis eilinis šnipų skandalas yra dirbtinai pučiamas“, – kalbėdamas viename Maskvoje vykstančiame energetikos forume sakė V. Putinas.

„Matau, kad kai kurie jūsų kolegos stumia teoriją, kad ponas Skripalis – vos ne kažkoks (žmogaus) teisių gynėjas. Jis – tiesiog šnipas. Tėvynės išdavikas. Yra tokia samprata – tėvynės išdavikas. Ir jis (S. Skripalis) – vienas iš jų“, – Kremliaus vadovas sakė tarptautinio forumo dalyviams.

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU pulkininkas S. Skripalis savo šalyje buvo anksčiau suimtas ir nuteistas už bendradarbiavimą su britų žvalgybos agentūra MI6. Už tai S. Skripaliui buvo skirta 13 metų laisvės atėmimo bausmė, bet 2010-aisiais buvo paleistas pagal apsikeitimo šnipais programą ir apsigyveno Jungtinėje Karalystėje.

„Įsivaizduokite: pas jus atsiranda žmogus, išduodantis savo šalį. Kaip su juo elgiatės – bet kuris, iš čia sėdinčių bet kurios šalies atstovų? Jis tiesiog padugnė, štai ir viskas“, – pareiškė V. Putinas.

S. Skripalis ir jo dukra Julija šių metų kovo 4 dieną Jungtinės Karalystės mieste Solsberyje buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Abu jie liko gyvi: ilgiau nei du mėnesius ligoninėje praleidęs S. Skripalis buvo išrašytas gegužę, o jo dukra gydymo įstaigą paliko mėnesiu anksčiau.

Britų vyriausybė teigia, kad už šį išpuolį atsakingos yra Rusijos žvalgybos agentūros, nors Maskva šiuos kaltinimus griežtai neigia.

Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi tiriamosios žurnalistikos grupė „Bellingcat“ rugsėjo 26 d. paskelbė, kad įtariamasis, anksčiau britų tarnybų įvardytas kaip Ruslanas Boširovas, iš tikrųjų yra Anatolijus Čepiga – karinės žvalgybos tarnybos GRU pulkininkas, pelnęs Rusijos didvyrio medalį, aukščiausią savo šalies apdovanojimą.

„Bellingcat“ nurodė, kad 39 metų A. Čepiga yra baigęs Tolimųjų Rytų kariuomenės vadų aukščiausiąją mokyklą Blagoveščensko mieste – vieną pagrindinių Rusijos karo akademijų, rengiančių jūrų pėstininkus ir specialiųjų pajėgų karius.

Jis yra kovojęs Čečėnijoje ir galbūt Rytų Ukrainoje. 2014 metais A. Čepiga buvo apdovanotas Rusijos didvyrio medaliu už „dalyvavimą taikos palaikymo misijoje“. Tikėtina, kad taip buvo įvardytas konfliktas Ukrainoje.

„Bellingcat“ rašo, kad „labai tikėtina“, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pažįsta A. Čepigą, nes valstybės vadovas tokius aukštus apdovanojimus įteikia asmeniškai.

Kasmet Rusijos didvyrio medalis skiriamas tik nedaugeliui asmenų, neretai – po mirties.

Tyrėjų grupė citavo vieną buvusį Rusijos kariškį, sakiusį, kad atrodo labai keista, jog aukštų apdovanojimų pelnęs karininkas, turintis pulkininko laipsnį, buvo pasiųstas į tokią operaciją.

Dėl to „galima manyti, kad darbas buvo užsakytas aukščiausiu lygiu“, „Bellingcat“ citavo savo šaltinį.

Praėjusį mėnesį V. Putinas sakė, kad abu vyrai, Britanijos įtariami Skripalių apnuodijimu, yra „civiliai“.

R. Boširovas ir Aleksandras Petrovas neseniai davė keistą interviu Kremliaus finansuojamai televizijai RT ir tvirtino, kad Solsberyje lankėsi kaip turistai. Šie jų pareiškimai buvo išjuokti Rusijoje ir užsienyje.

Kai kurie apžvalgininkai kėlė prielaidą, kad abu žvalgybos agentūros agentai buvo pakišti savo viršininkų, nes nesugebėjo sėkmingai atlikti savo misijos.

„Nuo didvyrio iki nulio“, – savo „Twitter“ žinute konstatavo „Bellingcat“, paskelbusi savo pranešimą.