G. Collomb'as – politikos veteranas ir iki šiol vienas ištikimiausių E. Macrono sąjungininkų, prieš dvi savaites paskelbė, kad planuoja atsistatydinti ir vėl siekti Liono miesto mero posto.

Tuomet jis sakė, kad eis ministro pareigas iki gegužę vyksiančių Europos Parlamento rinkimų, bet sulaukė raginimų tuoj pat atsistatydinti, nuskambėjus kritikai, kad jis pagrindinį dėmesį jau skiria rinkimų kampanijai.

E. Macrono biuras vėlai pirmadienį pranešė, kad G. Collomb'as norėjo atsistatydinti, bet prezidentas vetavo jo paraišką, tvirtindamas, kad „pasitiki“ 71-erių politiku.

Tačiau G. Collomb'as antradienį nurodė, kad vis dar planuoja atsisakyti savo posto ir savo pareiškimu sukėlė sąmyšį Prancūzijos politinio elito gretose.

„Gerard'as Collomb'as ir vėl atsistatydino. Kiek dar tęsis šis spektaklis?“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen.

Kaip pažymėjo vienas E. Macrono patarėjas, prezidentas „apgailestauja“, kad G. Collomb'as „atsidūrė padėtyje, kurioje yra priverstas atsistatydinti“.

Šiuo metu šalies vadovas laukia premjero Edouard'o Philippe'o siūlymų, kaip elgtis toliau, informavo Eliziejaus rūmai.

Pagal Prancūzijos konstituciją, prezidentas skiria ir atleidžia ministrus vadovaudamasis vyriausybės vadovo nurodymais.

G. Collomb'as anksčiau palygino savo santykius su 31 metais jaunesniu E. Macronu su tėvo ir sūnaus ryšiais. Jis liejo ašaras per prezidento prisaikdinimo ceremoniją, vykusią pernai gegužę.

Pranešama, kad jųdviejų santykiai paaštrėjo šią vasarą, įsiplieskus skandalui dėl E. Macrono buvusio apsaugininko Alexandre'o Benallos elgesio.

Tada buvo nufilmuota, kaip policininko šalmą dėvintis A. Benalla muša protestuotojus per Gegužės 1-osios demonstraciją. Skandalas dar pagilėjo paaiškėjus, jog aukšto rango pareigūnai žinojo apie jo veiksmus.

Pasirodęs prieš parlamento tiriamąją komisiją G. Collombas bedė pirštu į E. Macrono biurą ir pareiškė, kad Eliziejaus rūmai privalėjo pranešti apie incidentą prokurorams.

Prieš tai, kai E. Macronas pakvietė G. Collomb'ą dirbti vidaus reikalų ministru, jis 16 metų buvo Liono meras. Prieš kurį laiką ėmė sklisti kalbos, kad jis sieks ketvirtą kartą vadovauti šiam rytiniam Prancūzijos miestui.

Veikiausiai neišvengiamas G. Collomb'o atsistatydinimas gali užtraukti naujų bėdų E. Macronui, kurio populiarumo reitingai smuko iki 34 procentų.

Buvęs bankininkas atėjo į valdžią naujos centristinės partijos priešakyje žadėdamas sutvarkyti politinę sistemą ir atgaivinti Prancūzijos šlubuojančią ekonomiką.

Jo vyriausybė buvo priversta šiemet sumažinti ekonominio augimo prognozes iki kuklių 1,6 procento, E. Macrono vykdomoms verslui palankioms reformoms nedavus pageidaujamo rezultato.

Sąmyšis dėl G. Collomb'o atsistatydinimo kilo praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai vyriausybę paliko populiarus aplinkos ministras Nicolas Hulot; apie savo sprendimą jis paskelbė tiesioginiame eteryje, prieš tai neperspėjęs prezidento.

Netrukus iš sporto ministrės pareigų dėl „asmeninių priežasčių“ pasitraukė dar viena populiari kabineto narė – buvusi olimpinio fechtavimo čempionė Laura Flessel.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją