NATO nuogąstauja, kad sistema 9M729 pažeidžia 1987-aisiais sudarytą Sutartį dėl trumpo ir vidutinio nuotolio branduolinių raketų likvidavimo. Šiuo Šaltojo karo laikų paktu draudžiama visa ginklų klasė – 500–5 500 km nuotolio nuo žemės paleidžiamos sparnuotosios raketos.

JAV ambasadorė Kay Bailey Hutchison antradienį pareiškė, kad „Rusijai atėjo laikas sėsti prie stalo ir nutraukti pažeidimus“.

Anot jos, jei sistema „taps pajėgi nešti“ branduolinius užtaisus, Vašingtonas „tada svarstytų galimybę sunaikinti raketą, kurį galėtų smogti bet kuriai mūsų šaliai Europoje ir pasiekti Ameriką“.

„Mes jau keletą metų siuntėme aiškų signalą, kad žinome apie jų sutarties pažeidimus, pateikėme jiems įrodymus, apie jų pažeidimus“, – Reuters sakė Hutchison. JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas žadėjo trečiadienį kelti šį klausimą Belgijoje vyksiančiame NATO susitikime. „Negaliu prognozuoti, kaip viskas susiklostys, tai priklausys nuo prezidento sprendimo. Tačiau galiu patvirtinti, kad tiek Kongrese, tiek Valstybės Departamente jaučiamas didelis susirūpinimas“, – teigė jis.

Įsipareigojimai Šiaurės Atlanto aljansui – geležiniai

JAV įsipareigojimai transatlantiniam kariniam aljansui su Europa lieka „geležiniai“, antradienį pareiškė JAV gynybos sekretorius J. Mattisas, bandydamas nuraminti prezidento Donaldo Trumpo išgąsdintas sąjungininkes.

Per spaudos konferenciją Paryžiuje J. Mattisas pareiškė, kad veiksmai kalba patys už save.

„JAV savo veiksmais rodo, kad mūsų įsipareigojimai transatlantiniam aljansui išlieka geležiniai“, – pridūrė jis.

Jis pabrėžė, kad JAV įstatymų leidėjai nesumažino JAV karinių išlaidų Europoje „nė vienu centu, tačiau dar kartą pakartojo savo aukščiausio lygmens nuo Berlyno sienos griuvimo 1989 metais įsipareigojimus“.

Kai kurios NATO narės nerimauja dėl D. Trumpo įsipareigojimų Aljansui ir reiškia nepasitenkinimą jo nuolatine kritika Europos partnerėms, ypač Vokietijai, už nepakankamas išlaidas gynybai.

Spaudos konferencijoje kartu su JAV sekretoriumi dalyvavusi Prancūzijos gynybos ministrė Florence Parly žurnalistams pareiškė, kad „Europa nėra problemos dalis, Europa yra dalis sprendinio“.

„Jungtinės Valstijos dalinimąsi našta laiko prioritetu. Prancūzijai tai taip pat yra prioritetas“, – kalbėjo ji.

„Tai yra viso (Šiaurės) Atlanto aljanso geresnio funkcionavimo klausimas“, – pridūrė ministrė.

J. Mattisas pakartojo JAV įsipareigojimus NATO likus dienai iki Aljanso gynybos ministrų susitikimo Briuselyje.

JAV pareigūnai pabrėžia, kad Vašingtonas yra visiškai atsidavęs NATO ir bendrajai gynybai, nepaisant kai kurių narių nerimą sukėlusių D. Trumpo komentarų.

Prieš tapdamas prezidentu D. Trumpas yra pavadinęs Aljansą „atgyvena“, o praėjusią liepą po triukšmingo viršūnių susitikimo jis suabejojo, ar JAV turėtų laikytis bendrosios gynybos principo ir ginti naujausią Aljanso narę Juodkalniją.