Kiti svarbūs vyriausybės ministrai turėtų išsaugoti savo postus.

Galutinė pertvarkyto kabineto sudėtis turėtų būti pristatyta vėliau antradienį, tačiau šalies žiniasklaida praneša, kad premjeras atleidžia gynybos ministrą Itsunori Onoderą, šiame poste dirbusį nuo 2017 metų rugpjūčio.

Pranešama, kad gynybos ekspertu laikomą I. Onoderą ministro poste pakeis 61 metų Takeshi Iwaya. Šis politikos veteranas yra trumpai dirbęs įvairiuose vyriausybės postuose, įkaitant gynybos ir užsienio reikalų viceministro pareigas.

Premjeras nusprendė pertvarkyti vyriausybę po to, kai praėjusį mėnesį buvo perrinktas Liberalų demokratų partijos lyderiu. Šis perrinkimas atveria Sh. Abe kelią ilgainiui tapti ilgiausiai savo pareigas ėjusiu ministru pirmininku šalies istorijoje.

T. Iwaya gynybos ministro portfelį perims Japonijai toliau susiduriant su Šiaurės Korėjos keliama grėsme, nors šiuo metu įtampa Korėjos pusiasalyje yra sumažėjusi ir vyksta tarptautinės derybos dėl Pchenjano denuklearizacijos.

Rugpjūtį pristatytoje metinėje gynybos apžvalgoje Gynybos ministerija pažymėjo, kad Šiaurės Korėja vis dar kelia „rimtą ir neišvengiamą grėsmę“.

Japonijos 2018 metų gynybos Baltojoje knygoje taip pat daug dėmesio skiriama Kinijos, kaip karinės galios, iškilimui ir pažymima, kad Pekino veiksmai kelia didžiulį regiono ir tarptautinės bendrijos, įskaitant Japoniją, susirūpinimą dėl saugumo.

Vietos žiniasklaida praneša, kad Sh. Abe kitus svarbius ministrus turėtų palikti postuose. Ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga, finansų ministras Taro Aso ir užsienio reikalų ministras Taro Kono toliau eis savo pareigas.