„S. Skripalio teigimu, britų žvalgyba jį užverbavo 1996 m., baigiantis jo trejų metų komandiruotei Ispanijoje. Dėl šio sprendimo jis taps Kremliaus auka ir, kaip rašoma, kovą bus apnuodytas (nervus paralyžiuojančia medžiaga) „Novičiok“ Solsberyje“, – rašo žurnalistas Henry Vaughanas.

S. Skripalis BBC žurnalistui Markui Urbanui papasakojo, kad metus prieš atvykstant į Madridą bandė išeiti iš Vyriausiosios žvalgybos valdybos, nes jautėsi išduotas M. Gorbačiovo ir B. Jelcino.

M. Urbano knygoje „The Skripal Files“ smulkiai pasakojama, kaip jį užverbavo jaunas MI6 agentas, figūruojantis netikru Richaro Bagnallo vardu.

„Jis sutiko perduoti informaciją už pinigus ir su sąlyga – jei kas susiklostytų nepageidaujamai, jis turėtų galimybę atsitraukti, taip pat dokumentus bei pasą“, – rašo H. Vaughanas.

Pirmam per 30 metų MI6 agentui, dirbančiam GRU, davė slapyvardį Nedelsiantis (angl. Forthwith).
Greitai jis grįžo į Maskvą, o ten jam pavedė vadovauti GRU kadrų valdybai.

Susitikti su MI6 kuratoriais Rusijoje buvo per daug pavojinga, taigi S. Skripalis sugalvojo kitą informacijos perdavimo būdą. 1997 m. jo žmona Liudmila ir duktė Julija išvyko atostogauti į Alikantę, o ten perdavė S. Skripalio kuratoriui dovaną – romaną rusų kalba.

„Kai R. Bagnallas grįžo į Londoną, ekspertai rado nematomu rašalu prirašytų puslapių. Kitais metais Malagoje S. Skripalio žmona perdavė antrą tomą su naujomis paslaptimis“, – rašoma straipsnyje.

S. Skripalis išėjo iš GRU 1999 m., o MI6 dirbo iki sulaikymo 2004 m.

DELFI primena, kad Londonas paskelbė, kad Skripalius kovo mėnesį apnuodijo Rusijos piliečiai Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas, GRU agentai. Vėliau žurnalistinių tyrimų organizacija „Bellingcat“ paskelbė pagal internetu prieinamas nuotraukas nustačiusi, kad R. Boširovas iš tikrųjų yra Rusijos didvyrio medaliu apdovanotas karinės žvalgybos tarnybos GRU pulkininkas Anatolijus Čepiga.

Britanija kaltina R. Boširovą ir A. Petrovą kovo 4 dieną Anglijos Solsberio mieste pasikėsinus nužudyti S. Skripalį ir jo dukterį Juliją panaudojant prieš juos Sovietų Sąjungoje sukurtą nervus paralyžiuojančią medžiagą „Novičiok“.

Britanija tvirtina, kad šiai atakai buvo pritarta „valstybiniu lygiu“. Maskva savo ruožtu kategoriškai neigia savo sąsajas su Skripalių apnuodijimu.