Viskas prasidėjo šį rugsėjį, kai Švedijos policija iš viešbučio išvarė Kinijos turistus. Tokį žingsnį Kinijos vyriausybė rimtai pasmerkė.

Tačiau reikalai gerokai pablogėjo, kai satyrinė Švedijos televizijos laida pajuokavo apie tai, kad Kinijoje žmonės valgo šunis ir tuštinasi viešose vietose.

Pekinas apkaltino televizijos laidą dėl „vulgarios kalbos“ ir pažymėjo, kad ji buvo „kupina diskriminacijos, išankstinio nusistatymo ir provokacijų“, nukreiptų prieš Kiniją.

Tačiau Švedijos nacionalinis transliuotojas SVT pareiškė, jog švediškai kalbantiems buvo „akivaizdu“, kad laida buvo „komedija“.

Tačiau kaip abi šalys atsidūrė tokioje situacijoje ir ar tai gali reikšti ilgalaikę nesantaiką ir rimtesnį konfliktą, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio?

Kaip viskas prasidėjo?

Rugsėjį pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip Kinijos turistus Stokholme policija išmeta iš viešbučio.

Kaip tvirtinama, kinas su tėvais į viešbutį atvyko vidurnaktį – dar buvo likę daug laiko iki jų numatytos registracijos. Jie paklausė, ar galėtų pasilikti viešbučio vestibiulyje, tačiau jiems buvo atsakyta. Galiausiai turistus jėga išvedė policija.

Vaizdo įraše užfiksuota, kaip kinas anglų kalba šaukia: „Tai yra nužudymas. Tai nužudymas“ ir dramatiškai krenta. Jo motina aimanuoja ir rėkia kinų kalba, šaukiasi pagalbos, o policijos pareigūnai stebi.

Vėliau šis vaizdo įrašas buvo paskelbtas Kinijos socialiniuose tinkluose ir sulaukė milijonų peržiūrų bei tūkstančių įvairiausio pobūdžio komentarų. Kai kurie kritikavo Švedijos policiją dėl šiurkštaus elgesio, o kiti pažymėjo, kad šeima be reikalo viską „dramatizavo“.

Pasklidus vaizdo įrašui Kinijos ambasada Švedijoje pareikalavo šalies vyriausybės atsiprašymo, tvirtindama, kad policijos veiksmai „pažeidė pamatines Kinijos piliečių žmogaus teises“.

Tačiau viešbučio vadovas Švedijos dienraščiui „Aftonbladet“ teigė, jog šeima kambarius paprasčiausiai užsisakė ne tai dienai ir atvyko gerokai per anksti, o kai jiems tai buvo pranešta, turistai „atsisakė išeiti“.

Ar tai viskas?

Tikrai ne – netrukus padėtis dar pablogėjo. Po kelių savaičių ramybės santykiai suprastėjo. Rugsėjo 21-ąją satyrinė nacionalinio Švedijos transliuotojo SVT laida „Svenska Nyheter“ sudavė smūgį visiems Kinijos turistams.

Laidoje buvo parodytas jau minėtas vaizdo įrašas apie iš viešbučio išmetamus turistus, taip pat buvo įtrauktas etiudas apie tai, ką Švedijoje galima ir ko negalima daryti Kinijos turistams, kuris buvo dubliuotas mandarinų kalba ir įkeltas į Kinijos vaizdo įrašų portalą „Youku“.

Kinijos turistams skirtame vaizdo klipe viena laidos kūrėjų perspėja turistus nesituštinti „prie istorinių paveldo objektų“ ir bevalgant.

„Jei gatvėje matote savo šunį vedžiojantį žmogų, tai nereiškia, kad jie tiesiog vedasi savo pietus“, – toliau sako ji.

Vaizdo įraše teigiama, kad kinai yra rasistai, tačiau švedai priima juodaodžius, arabus, žydus ir „netgi homoseksualus“.

„Nes Švedijoje remiamasi universalios žmogaus vertės principu, nors šis principas netaikomas kinams“, – sakoma klipe.

Vaizdo įrašas baigiasi žodžiais, kad Švedija laukia Kinijos turistų, tačiau jei šie elgsis netinkamai, bus sumušti.

Šis etiudas „Youku“, kiniškame „YouTube“ atitikmenyje, susilaukė milžiniško dėmesio.

Kaip reagavo kinai?

Gausybė kinų į „Twitter“ panašioje platformoje „Sina Weibo“ sureagavo piktai.

Netruko įsivyrauti grotažymė #SwedishTVShowInsultsChinesePeople („Švedijos televizija įžeidinėja kinus“), sulaukusi daugiau nei 34 milijonų peržiūrų.

„Tai yra neatleistina. Aš pripažįstu, kad Kinijos turistai pasielgė gėdingai, tačiau jiems nederėtų šitaip įžeidinėti visos Kinijos. Jie turėtų atsiprašyti“, – piktinosi vienas komentatorius.

„Jie tyčia išvertė vaizdo įrašą į kinų kalbą... Akivaizdu, kad jie nori, jog žinotume: jie mus įžeidinėja“, – rašė kitas komentatorius.

„Geriausias būdas atsikirsti Švedijai yra ją boikotuoti. Nekeliauti ten, boikotuoti IKEA, H&M ir „Volvo“, – buvo teigiama dar viename komentare. Panašius komentarus skelbė daugelis.
Lygiai taip pat įniršo ir Kinijos vyriausybė.

„Ši programa prilygsta milžiniškam įžeidimui ir žiauriam išpuoliui prieš Kiniją ir Kinijos žmones. Mes stipriai ją smerkiame“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Geng Shuang.

Jis taip pat pridėjo, kad ministerija ir Kinijos ambasada Švedijoje „pateikė griežtus nusiskundimus ir tvirtą protestą“ Stokholmui.

STV pramoginių programų vadovas Thomasas Hallas BBC sakė, jog laidos siekis buvo „su humoru ir satyra pakomentuoti aktualijas“.

Savo pranešime jis aiškina, kad vaizdo įrašas buvo paskelbtas „Youku“ siekiant „sulaukti kinų reakcijų“ ir pridėjo, jog „tai buvo klaida, nes tokiu būdu mūsų žinutės visuma nebebuvo išlaikyta. Mes pripažįstame, kad tai galėjo įžeisti, dėl ko iš tiesų labai apgailestaujame“.

Ar visas konfliktas kilo tik dėl turistų ir televizijos laidos?

Ne visai. Šis konfliktas išties gali būti giliau slypinčių problemų ženklas.

Neseniai Švedijoje lankėsi Dalai Lama, Tibeto dvasinis lyderis, kurį Pekinas vertina kaip separatistinę grėsmę.

Visgi Kinijos valstybinė žiniasklaida paneigė, kad konfliktas kažkuo susijęs su Dalai Lama.

Be to, tebėra neišspręstas Gui Minhai klausimas. Tai Honkonge dirbantis Švedijos pilietis, rašytojas ir leidėjas, kurį sausį sulaikė Kinijos pareigūnai, kai šis traukiniu keliavo iš Ningbo miesto Rytų Kinijoje į Pekiną.

Jis buvo suimtas dviejų Švedijos diplomatų akivaizdoje ir, kaip teigiama, buvo pakeliui pas švedą gydytoją specialistą. Tačiau Kinijos valstybinė žiniasklaida apkaltino Švediją bandymu išsiųsti jį iš Kinijos.

Pasak Švedijos Tarptautinių santykių instituto analitiko Vikingo Bohmano, vienas iš „tikėtinų santykių sugedimo paaiškinimų“ yra Gui Minhai.

„Aš manau, kad kol Gui Minhai yra nelaisvėje Kinijoje, tarp valstybių bus juntama trintis. Jei Švedijoje vis garsiau bus girdėti raginimai jį paleisti, o Kinija nenusileis, tikėtina, jog valstybių tarpusavio santykiai kentės“, – aiškina analitikas.