D. Trumpas negailėjo aštrių žodžių Europos Sąjungai dėl politinio bloko prekybos politikos, pareikšdamas, kad ji dar blogesnė nei Kinijos.

Būtent Kinija Prancūzijos prezidentui D. Trumpas skundėsi per balandžio susitikimą Baltuosiuose rūmuose.

Šaltinis teigia, kad JAV prezidentas prekybos klausimu „tiesiog prarado savitvardą“.

D. Trumpo teigimu, Europos Sąjunga privalo atidaryti savo žemės ūkį – tai klausimas, kuriuo abi šalys niekaip neranda bendros kalbos.

E. Macronas su JAV prezidentu esą kalbėjo pagarbiai ir bandė diplomatiškai pakeisti temą.

„Abu lyderiai užmezgė šiokį tokį ryšį, tačiau jis nebuvo toks, kaip anksčiau“, – paaiškino šaltinis.

D. Trumpas ir E. Macronas taip pat kalbėjosi apie Iraną ir Šiaurės Korėją.

Šiais klausimais Jungtinių Valstijų prezidento nuomonę šaltinis apibūdina kaip „žinotą iš anksčiau“.

Kitą dieną Prancūzijos prezidentas, sakydamas kalbą Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje, tiek tiesiogiai, tiek netiesiogiai negailėjo kritikos dabartinės Jungtinių Valstijų administracijos politikai tiek Irano, tiek klimato kaitos, tiek migracijos, tiek taikos Artimuosiuose Rytuose klausimais.

E. Macronas pažymėjo, kad auga skepticizmas dėl JT, Europos Sąjungos ir kitų tarptautinių institucijų. Jis sakė, kad „galima pavargti nuo daugiašališkumo“, tačiau paragino nepervertinti savo jėgų ir nesirinkti izoliacionistinės politikos.

E. Macronas antradienį pareiškė, kad prekybos susitarimus nuo šiol sudarinės tik su tomis šalimis, kurios yra pasirašiusios Paryžiaus klimato sutartį.

Šis jo pareiškimas buvo aiškiai nukreiptas į pernai iš šio susitarimo, laikyto ypač svarbiu pasiekimu kovoje su klimato pokyčiais, pasitraukusias Jungtines Valstijas.

„Daugiau nebepasirašinėsime komercinių susitarimų su jėgomis, negerbiančiomis Paryžiaus (klimato) sutarties“, – pareiškė E. Macronas per Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją, tačiau nepaminėjo savo kolegos JAV lyderio D. Trumpo sprendimo trauktis iš sunkiai iškovotos pasaulinės klimato iniciatyvos, turinčios padėti sustabdyti įsibėgėjantį klimato atšilimą.

E. Macronas antradienį taip pat paragino skatinti „dialogą ir daugiašališkumą“ Irano atžvilgiu, prastai užmaskuodamas kritiką JAV lyderio D. Trumpo reikalavimui drauge su JAV paskelbti Teheranui griežtas sankcijas.

Kalbėdamas per JT Generalinės Asamblėjos posėdį iškart po D. Trumpo, E. Macronas pareiškė, kad 2015-aisiais pasirašytas istorinis susitarimas, iš kurio pasitraukė Vašingtonas, pažabojo Irano branduolinę programą.

„Kas suteiktų tikrą sprendimą dėl padėties Irane ir kas jau jį stabilizavo? Stipriausiojo įstatymas? Vienašališkas spaudimas? Ne!“ – sakė Prancūzijos prezidentas.

„Žinome, kad Iranas buvo branduolinio ginklo kelyje, bet kas jį sustabdė? 2015-ųjų Vienos susitarimas“, – pareiškė jis.

D. Trumpas pasitraukė iš septynių valstybių pasiekto sandorio, pasirašyto jo pirmtako Baracko Obamos prezidentavimo metu. Dabartinis JAV lyderis vadino susitarimą „katastrofišku“ ir vietoj dialogo padidino spaudimą Teheranui, atnaujindamas jam griežtas sankcijas.

Izraelio ir Saudo Arabijos palaikomas D. Trumpas siekia pažaboti augančią iraniečių įtaką Artimuosiuose Rytuose, įskaitant karo draskomą Siriją.

Tačiau E. Macronas nurodė: „Kaip sakiau ir prieš metus, šiandien turėtumėme neaštrinti įtampos regionuose, o per dialogą ir daugiašališkumą siekti platesnės darbotvarkės, kuri leistų mums atsižvelgti į Irano susirūpinimą, kurį kelia Irano politika – branduolinė, balistinė, regioninė.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)