Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijos Niujorke kuluaruose M. Pompeo susitiko su Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministru Ri Yong Ho aptarti planų dėl savo ketvirtos kelionės į šią izoliuotą komunistinę valstybę, kuri yra sena Jungtinių Valstijų priešininkė.

M. Pompeo priėmė Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno kvietimą spalį sugrįžti į Pchenjaną tęsti pastangų dėl „galutinės, visiškai patikrinamos DPRK (Šiaurės Korėjos) denuklearizacijos“, informavo Valstybės departamentas.

M. Pompeo taip pat pamėgins organizuoti antrąjį D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimą. Birželį Singapūre įvykusios jų derybos buvo pirmasis pareigas einančių JAV ir Šiaurės Korėjos vadovų susitikimas, po kurio D. Trumpas išdidžiai pareiškė, kad nuo šiol pasaulis gali „ramiai miegoti“.

Amerikos lyderis savo iniciatyvą dėl Šiaurės Korėjos gyrė kaip didžiulį savo užsienio politikos laimėjimą ir žarstė liaupses Kim Jong Unui, kurį vos prieš metus Jungtinėse Tautose yra pavadinęs „mažuoju raketininku“ ir grasinęs „ugnimi ir įniršiu“ sunaikinti jo režimą.

Kritikai kelia klausimą, kiek iš tiesų pasikeitė Šiaurės Korėja.

Režimas, kurį žmogaus teisių organizacijos įvardija kaip vieną represyviausių pasaulyje, yra įvykdęs šešis branduolinius bandymus ir tvirtina turįs raketų, galinčių pasiekti Jungtines Valstijas, nors daugelis analitikų abejoja Pchenjano pagyromis.

„Sudaryti susitarimą“

D. Trumpas trečiadienį paskelbė, kad Kim Jong Unas atsiuntė jam naują, „ypatingą“ laišką, ir sakė, jog tikisi, kad „gana greitai“ įvyks jų antrasis susitikimas.

„Mūsų santykiai labai geri. Aš jam patinku, jis patinka man“, – kiek vėliau sakė prezidentas per spaudos konferenciją Niujorke.

„Iš tiesų manau, kad jis nori tai padaryti. Jis nori sudaryti susitarimą, aš noriu sudaryti susitarimą“, – kalbėjo D. Trumpas.

Anot prezidento, jei jis nebūtų išrinktas, Jungtinės Valstijos būtų įtrauktos į karą su Šiaurės Korėja.

„Jei nebūčiau išrinktas, turėtumėte karą“, – sakė D. Trumpas ir pridūrė, kad „dabar apie tai jau niekas nebekalba“.

Kiek anksčiau, pirmininkaudamas specialiam JT Saugumo Tarybos posėdžiui dėl branduolinių ginklų neplatinimo, D. Trumpas sakė: „Kim Jong Unas, žmogus, kurį pažinau ir kuris man patinka, siekia taikos ir gerovės Šiaurės Korėjai“.

Tačiau jis taip pat paragino užtikrinti, jog būtų vykdomos Šiaurės Korėjai paskelbtos sankcijos, kurių patvirtinimui JT Saugumo Taryboje prireikė ne vienerių metų ir kurios buvo įvestos Pchenjanui už branduolinius ir raketų bandymus.

D. Trumpas sakė, kad Jungtinės Valstijos kaltina „kai kurias šalis“ pažeidžiant sankcijas, be kita ko, vykdant neteisėtą naftos produktų perpumpavimą iš laivų į Šiaurės Korėjos tanklaivius atviroje jūroje.

Pietų Korėja ragina veikti

Susitaikymo Korėjos pusiasalyje aktyviai siekiantis Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas šį mėnesį nuvyko į Pchenjaną sudalyvauti antrajame šiais metais abiejų Korėjų viršūnių susitikime.

Kreipdamasis į JT Generalinę Asamblėją Moon Jae-inas sakė, kad Šiaurės Korėja „savo pačios iniciatyva atsisakė ilgametės izoliacijos ir vėl stovi priešais tarptautinę bendriją“.

„Dabar metas tarptautinei bendrijai teigiamai reaguoti į Šiaurės Korėjos naujus pasirinkimus ir pastangas“, – kalbėjo jis.

Skirtingai nuo D. Trumpo, pasisakančio už ilgalaikes sankcijas, Moon Jae-inas ragina taikyti laipsnišką metodą, kad Pchenjanas sutiktų atsisakyti savo branduolinės ir balistinių raketų programų mainais į sankcijų sušvelninimą.

Japonijos vyriausybės vadovas Shinzo Abe, kuris ne vienerius metus laikėsi itin griežtos pozicijos Šiaurės Korėjos atžvilgiu, taip pat atmetė galimybę greitu laiku sušvelninti sankcijas Pchenjanui, tačiau antradienį Jungtinėse Tautose sakė, jog irgi norėtų susitikti su Kim Jong Unu.

Visgi jis pažymėjo, kad bet kokio Japonijos ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimo svarbiausias klausimas būtų praėjusio amžiaus 8-ame ir 9-ame dešimtmečiais Pchenjanų šnipų pagrobtų japonų civilių likimas.

M. Pompeo interviu „CBS News“ sakė tikįs, kad Šiaurės Korėja sutiktų įsileisti tarptautinius inspektorius, kad šie patikrintų, kaip ji vykdo savo įsipareigojimus.

„Neketiname pirkti katės maiše“, – sakė jis.

„Ketiname viską daryti tinkamai, siekti, kad būtų įgyvendintas įsipareigojimas, kurį Pirmininkas Kim Jong Unas davė pasauliui. O tada Šiaurės Korėjos žmonių lauks šviesesnė ateitis ir pasaulyje bus daugiau taikos“, – pridūrė M. Pompeo.