Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje dalyvaujantis kancleris jos užkulisiuose atsakė į vieno Vidaus reikalų ministerijos pareigūno siūlymą iki minimumo apriboti bendravimą su kritiška žiniasklaida.

Kiek anksčiau laikraščiai „Der Standard“ ir „Kurier“ pranešė, kad gavo vieno regioninių policijos pajėgų pareigūno laišką, kuriame skundžiamasi dėl „labai vienašališkų ir negatyvių pranešimų“ tam tikrose žiniasklaidos priemonėse.

„Leidžiu sau pasiūlyti apriboti komunikaciją su šiomis žiniasklaidos priemonėmis iki visiškai (teisiškai) neišvengiamos“, - rašoma laiško ištraukoje, publikuotoje laikraštyje „Der Standard“, kuris taip pat minimas tarp kritikuoti linkusių žiniasklaidos priemonių.

Reaguodamas S. Kurzas atsakė, kad Austrijoje „negali būti jokios konkrečios žiniasklaidos priemonės išskyrimo ar boikoto“, nes „bet kokie spaudos laisvės suvaržymai yra nepriimtini“, pranešė Austrijos valstybinė naujienų agentūra „The Austria Press Agency“.

„Tai skirta tiems, kurie yra atsakingi už komunikaciją visose ministerijose ir valstybinėse institucijose“, - pareiškė kancleris. Jis pridūrė, kad į tai turėtų atsižvelgti ir partijos.

Vidaus reikalų ministerijai vadovauja kraštutinių dešiniųjų Laisvės partija (FPOe), nuo praėjusio gruodžio dirbančios S. Kurzo koalicinės vyriausybės jaunesnioji koalicijos partnerė.

Pirmadienį ministerijos išplatintame pareiškime sakoma, kad minėtame laiške buvo „patarimai ir komentarai“, o ne instrukcijos ar nurodymai.

Jį išplatino vienas ministerijos atstovas, neturėdamas jokių vidaus reikalų ministro Herberto Kicklo (Herberto Kiklo) arba kitų aukšto rango ministerijos pareigūnų nurodymų, priduriama pareiškime.

Netrukus bus paruoštos naujos „skaidrios komunikacijos“ rekomendacijos, paskelbė ministerija.

Žurnalistų teises ginančios organizacijos „Reporters Without Borders“ (RSF) Austrijos skyriaus vadovė pareiškė, kad gautas elektroninis laiškas yra „neįtikėtinas, nepriimtinas spaudos laisvės suvaržymas“. Ji paragino H. Kicklą atsistatydinti.