Planuojama pastatyti aštuonis povandeninius laivus. Dėl jų kūrimo finansavimo Maskva sumažino finansavimą kitoms karinių objektų modernizavimo programoms – buvo apkarpytos nacionalinio laivyno atnaujinimo išlaidos, CNBC teigė šaltinis, prašęs garantuoti jam anonimiškumą.

Planuojama, kad Rusijos Šiaurės ir Ramiojo vandenyno karinius laivynus papildys „Borei II“ povandeniniai laivai, priskiriami „Borei-A“ klasės laivams. Tai ketvirtos kartos povandeninis branduolinis laivas, ginkluotas tarpžemyninėmis balistinėmis raketomis. Palyginimui pasakytina, kad JAV karinis jūrų laivynas su vienu iš didžiausių pasaulyje povandeniniu laivynu, turi 14 Ohajo klasės branduolinių povandeninių laivų.

„Borei II“ gali paleisti 20 „Bulava“ tarpžemyninių balistinių raketų. Kiekviena raketa gali nešti 100–150 kilotonų galingumo bombą, t. y. 10 kartų galingesnę nei „Little Boy“ bomba, kuri buvo numesta ant Hirošimos.

Priešingai nei įprasta raketa, turinti vieną kovinę galvutę, „Bulava“ raketa gali nešti iki 10 branduolinių ir hipergarsinių ginklų. Tai reikštų, kad „Borei II“ povandeninis laivas galės paleisti 200 viršgarsinių raketų – šiuo metu tokiai grėsmei JAV nepajėgtų užkirsti kelio.

Hipergarsinis ginklas gali skristi 5 M (Macho skaičius – bedimensis dydis, greičio matavimo vienetas, rodantis objekto greičio santykį su garso greičiu) greičiu, kuris yra mažiausiai penkis kartus didesnis už garso greitį. Tai reiškia, kad hipergarsinis ginklas skrieja mylios per sekundę greičiu.

Pavasarį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad jo šalies gausėjantis hipergarsinių ginklų arsenalas yra nenugalimas.

Savaime suprantama, kad Maskvos siekis įsigyti naujų, modernių ginklų kelia nerimą dėl galimų ginklavimosi varžybų.

„Noriu pasakyti visiems, kurie kurstė ginklavimosi varžybas pastaruosius 15 metų, siekė vienašališkos naudos prieš Rusiją, įvedė neteisėtų sankcijų, kuriomis siekė sustabdyti mūsų šalies vystymąsi – viskas, kam jūs savo politika norėjote sutrukdyti, jau įvyko. Jums nepavyko sustabdyti Rusijos“, – pareiškė V. Putinas savo metiniame pranešime kovo 1 d.

Remdamasi šaltiniais, susipažinusiais su JAV žvalgybiniais duomenimis, CNBC rašo, kad iš kovą V. Putino minėtų šešių ginklų, du bus parengti iki 2020 m.