Pagrindiniai 73-iosios Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos renginiai prasidėjo garsaus Afrikos politiko Nelsono Mandelos pagerbimu. Legendinio kovotojo su apartheidu atminimui Jungtinių Tautų būstinėje dabar stovės jo statula. N. Mandela išgarsėjo kaip vienas įžymiausių demokratijos ir taikos skatintojų. Matyt, ta proga po susitikimo su generaliniu sekretoriumi Antonio Guterresu Europos Komisijos prezidentas padėkojo jam už nelengvą darbą šiame poste.

„Esame čia, kad pasakytume, jog daugiašalis požiūris nėra miręs, jį reikia palaikyti. Tai vienintelė mūsų galimybė formuoti planetos ateitį taip, kad tai būtų priimtina visiems dalyviams. Vienašalis požiūris mums nepatinka. Kai kurie Jungtinių Tautų nariai jį remia. Tai neteisingas kelias“, – sakė Jeanas-Claude`as Junckeris.

Be abejo, daugiausia dėmesio JT Generalinėje Asamblėjoje sulauks Jungtinių Valstijų lyderis. Apsilankęs Jungtinių Tautų būstinėje prezidentas D. Trumpas pareiškė, kad per metus jam pavyko pajudinti iš mirties taško Korėjos pusiasalio problemų sprendimą.

Kita vertus, pagrindine JAV valdžios problema išlieka Irano teokratinis režimas. Asamblėjos išvakarėse Baltųjų rūmų administracijos atstovai pabrėžė, kad nesiekia pakeisti valdžios Teherane. Jungtinės Valstijos vėl atnaujino itin plataus masto ekonomines sankcijas 80 mln. gyventojų turinčiam Iranui ir tai smarkiai pablogino ekonominę iraniečių padėtį, nepaisant to, kad jų šalis turi milžiniškų naftos ir dujų išteklių. Dėl to suaktyvėjo ir Irano politinė opozicija.