Pontifiką Rygos oro uoste pasitiko prezidentas Raimondas Vėjuonis, Latvijos ambasadorius prie Šventojo Sosto, keli dvasininkai, kariai.

Du vaikai iš katalikiškų mokyklų dovanojo Šventajam Tėvui gėlių.

Šiuo metu popiežius yra atvykęs į Prezidentūrą, kur spaudžia rankas aukščiausiems Latvijos politikams ir pareigūnams. Čia jis taip pat sakys kalbą.

Vėliau pontifikasvyks prie Laisvės paminklo, o paskui Rygoje sukalbės ekumeninę maldą. Tai atspindi Šventojo Tėvo siekį vienyti skirtingų denominacijų krikščionis.

Vatikano duomenimis, 25 proc. Latvijos gyventojų yra liuteronai, 21 proc. žmonių yra katalikai, o 11 proc. – stačiatikiai.

Popiet popiežius išvažiuos į Agluoną, kur aukos šv. Mišias. Į šias pamaldas užsiregistravo apie 32 tūkst. žmonių, tačiau vietos Bažnyčia tikisi sulaukti maždaug dvigubai daugiau dalyvių.

Šventojo Tėvo vizitą Latvijoje gali temdyti kunigų seksualinio išnaudojimo skandalas. Latvių pareigūnai rugsėjo pradžioje pranešė sulaikę prekybos žmonėmis aukos išžaginimu įtariamą kunigą.

Kviečia krikščionis siekti dialogo

Popiežius Pranciškus paragino visas krikščioniškas atšakas siekti dialogo ir supratimo, nes, anot jo, ateityje tikėjimui išsaugoti prireiks visų krikščionių vienybės.

Krikščionims skirtą ekumeninę maldą jis sakė liuteronų maldos namuose – Rygos katedroje.

Maždaug 1,2 tūkst. čia susirinkusių žmonių pontifikas tvirtino, jog ši šventovė jį priėmė, kad „Šventoji dvasia galėtų tęsti bendrystės saitų tarp mūsų audimą ir padaryti mus vienybės audėjais mūsų miestuose, kad mūsų skirtumai netaptų nesutarimais“.

„Tegu Šventoji Dvasia suteikia mums dialogo, supratimo ir tarpusavio pripažinimo ir brolybės ginklus“, – kalbėjo Katalikų bažnyčios vadovas.

Pasak jo, Latvija yra skirtingų krikščionių bažnyčių pripažinimo, bendradarbiavimo ir draugystės pavyzdys, joms pavyko „sukurti vienybę, išsaugant unikalią ir turtingą kiekvienos jų tapatybę“.

Vatikano duomenimis, stačiatikiai sudaro 11 proc. Latvijos gyventojų, 21 proc. šios šalies žmonių yra katalikai, o 25 proc. – liuteronai.

Popiežiaus maldos Rygos katedroje klausė šių trijų denominacijų (atšakų) bažnyčių Latvijoje vadovai, BNS sakė Latvijos katalikų bažnyčios atstovė spaudai Ingrida Lisenkova.

Čia atvyko ir mažesnių krikščionybės atšakų, tokių kaip anglikonų ar metodistų, atstovai.

Liuteronų bažnyčios Latvijoje vadovas Janis Vanagas sakė, kad jo šalies krikščionis suvienijo sovietų okupacija.

„Šiandien įvairios krikščionių denominacijos Latvijoje stengiasi pateikti savo patikimą liudijimą. Ir tai ne tik pastangos, bet taip pat didžiulis džiaugsmas“, – teigė dvasininkas.

J. Vanagas dėkojo Latviją aplankiusiam popiežiui ir teigė, kad jis „suteiks naują įkvėpimą ekumeninei draugystei ir paskatins krikščionis Latvijoje būti arčiau Kristaus, taigi ir arčiau vienas kito“.

Daugiausiai klausimų dabar kyla dėl katalikų ir stačiatikių santykių. Pranciškus siekia rodyti artumą ortodoksų bažnyčiai, užpernai jis buvo susitikęs su jos dvasiniu lyderiu patriarchu Kirilu.

Tai buvo pirmasis katalikų ir ortodoksų bažnyčių lyderių susitikimas po didžiojo krikščionybės skilimo beveik prieš tūkstantmetį.

Ragina netapti krikščionybės „turistais“

Šventasis Tėvas taip pat paragino latvius neprarasti tikėjimo besikeičiant pasauliui ir netapti tik krikščionybės „turistais“, o išlikti jos „gyventojais“.

„Galime paimti tai, kas mums suteikia tapatybę ir paverčia ją praeities skulptūra, turizmo atrakcija, muziejaus kūriniu, primenančiais ankstesnių amžių pasiekimus, didžiulės istorinės vertės objektą, bet nebegalinčiais jaudinti tų širdžių, kurios su jais susiduria“, – sakė Pranciškus.

„Tas pats gali nutikti ir su tikėjimu. Mes galime nustoti jaustis krikščionimis gyventojais ir tapti tik turistais. Netgi galime sakyti, kad visa krikščioniškoji tradicija gali susidurti su tokia rizika – rizika tapti muziejaus eksponatu, uždarytu mūsų bažnyčių sienose ir nebesuteikiančiu mums gaidos, galinčios išjudinti širdis ir įkvėpti tų, kurie ją girdi“, – teigė jis.

Popiežius tvirtino, kad misija išsaugoti tikėjimą reikalauja krikščionių vienybės.

„Ši misija iš mūsų reikalauja nustoti gręžiotis į praeities žaizdas ar užsiimti į save nukreiptais metodais tam, kad susikauptume ties Aukščiausiojo malda. Mūsų misija yra užtikrinti, kad evangelijos muzika toliau būtų girdima viešose aikštėse“, – kalbėjo pontifikas.

„Vienybė, kuriai mus kviečia Viešpats, yra misionieriškoji. Ji sukviečia mus iki širdies gelmių pasinerti į mūsų žmones ir kultūras, į postmodernią visuomenę, kurioje mes gyvename, kur formuojami nauji naratyvai ir paradigmos, ir tokiu būdu nešti Dievo žodį į mūsų miestų širdis“, – sakė popiežius.

Vėliau antradienį jis vyks aukoti šv. Mišių Agluonoje.

Dešimtys tūkstančių latvių sveikina popiežių Agluonoje

Dešimtys tūkstančių žmonių pirmadienį susirinko pasveikinti popiežių Pranciškų pietrytiniame Latvijos mieste Agluonoje, kur pontifikas aukos Mišias.

Iš Rygos į Agluoną sraigtasparniu atvykusiam Šventajam Tėvui žmonės mojavo Latvijos vėliavėlėmis ir sakė labai laukiantys popiežiaus žinios.

Kai kurie iš jų čia rinkosi dar ankstyvą rytą, daugelis buvo pasiėmę lietpalčius, tačiau šv. Mišių metu tikriausiai nelis.

Į renginį registravosi atvykti 32 tūkst. žmonių, bet organizatoriai sako, kad tikinčiųjų Agluonoje susirinko daugiau.

Popiežius palaimino latvius važiuodamas papamobiliu.

„Jis labai svarbus žmogus tokioje svarbioje institucijoje – taigi jis praktiškai yra Dievas. Turime jo laukti, sutikti jį“, – BNS sakė 34-ių programuotojas Oskars Verza.

„Svarbiausia yra toliau gyventi, toliau melstis ir būti bendruomenėje“, – pridūrė jis.

30-ių Liana Rozita popiežių gyvai pamatė antrą kartą, nes prieš keletą metų susitiko su juo Lenkijoje.

Ji teigė, kad svarbiausia pontifiko žinia yra, jog tikėti gali bet kas.

„Galima mėgautis gyvenimu ir gyventi kartu su Dievu. Tai nėra skirta tik močiutėms – tai skirta visiems“, – kalbėjo L. Rozita.

„Kai gyveni su Dievu, tu žinai, ką iš tikrųjų reiškia būti laimingam, o ne tik džiaugtis dėl, pavyzdžiui, naujų drabužių“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu maisto pramonės srityje dirbanti Inta Švirkštė tvirtino besitikinti, kad popiežius pasakė Latvijos valdžiai gerinti žmonių gyvenimą.

„Jis galėjo su Vyriausybe šiek tiek pakalbėti, kad žmonėms taptų geriau, nes pas mus Latvijoje labai daug neteisybės“, – teigė moteris.

Agluonos bazilika yra garsi žymiu XVII amžiuje sukurtu Agluonos Stebukladarės Dievo Motinos paveikslas.

Po šv. Mišių Agluonoje popiežius baigs vizitą Latvijoje ir sugrįš į Lietuvą. Antradienį jis išvyks į Estiją, o iš jos parskris į Romą.

Popiežius Agluonoje prašo latvių aukotis kitų labui

Latvijoje šv. Mišias pirmadienį aukojantis popiežius Pranciškus paprašė šalies gyventojų būti artimesniais ir labiau aukotis kitų labui.

Pontifikas paragino latvius „paliesti“ kitų kančią, nors atsivėrimas kitiems kartais gali ir užgauti.

„Eikime sutikti mūsų žmones, paguosti juos ir juos palydėti. Nebijokime patirti švelnumo galybės, įsitraukti ir leisti savo gyvenimui tapti sudėtingesniu kitų labui“, – Agluonos bazilikoje sakė Šventasis Tėvas.

Jis teigė, kad nepaisant fizinio artumo, žmonės dažnai būna vienas nuo kito nutolę.

„Mes galime būti šalia daugelio žmonių, netgi gyventi tuose pačiuose namuose, kaimynystėje ar kartu dirbti; mes galime dalytis tikėjimu, apmąstyti ir patirti tuos pačius slėpinius, bet (tai galime daryti – BNS) ne priimdami, ne mokydamiesi mylėti pripažinti kitą“, – tvirtino Katalikų bažnyčios vadovas.

„Kiek daug susituokusių porų kalba apie gyvenimus vienas šalia kito, bet ne kartu; kiek jaunų žmonių skaudina atstumas tarp jų ir suaugusių; kiek senų žmonių jaučiasi toleruojami, bet ne mylinčiai aprūpinti ir priimti“, – pridūrė jis.

Pontifikas teigė, kad nors harmoniją visuomenėje sunku pasiekti dėl skirtingo žmonių amžiaus, gyvenimo patirčių ar kitų aplinkybių, kai žmonės vieni kitiems atsiveria, „kurti vienybę įvairovėje tampa įmanoma“.

Tokiu atveju žmonių skirtumai leidžia „giliau pasižiūrėti ir matyti kitus jų giliausio orumo būsenoje, kaip to paties Tėvo sūnus ir dukteris“, sakė Šventasis Tėvas.

„Visi Latvijoje turėtų žinoti, kad mes esame pasirengę teikti pirmenybę vargšams, pakelti tuos, kurie nukrito, priimti kitus tokiais, kokie jie pas mus ateina, kokie jie yra“, – kalbėjo pontifikas.

Po mišių Agluonoje popiežius išvyks į Vilnių, kur pernakvojęs antradienį skris į Estiją ir čia baigs savo vizitą Baltijos šalyse.