Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Thersa May savo kolegoms iš Europos Sąjungos trečiadienį pasakė dešimties minučių kalbą, kurioje paprašė kelių nuolaidų kaip garanto, jog pagaliau pavyks susitarti. Kai ketvirtadienį lyderiai susirinko Zalcburge, davė aiškiai suprasti, kad nuolaidžiauti jie nelinkę.

„Tiek trumpalaikėje, tiek ilgalaikėje perspektyvoje mums svarbiausia yra ginti Europos Sąjungos interesus“, – pareiškė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir pabrėžė, kad „Brexit“ neturėtų sukelti rizikos bendrajai rinkai.

Jis paragino Europos Sąjungos lyderius vienytis „Brexit“ akivaizdoje, o britus skatina spręsti problemą dėl sienos su Airija.

Prancūzija su Didžiąja Britanija „Brexit“ klausimu nenori eiti į jokios kompromisus, teigia Europos Sąjungos diplomatai. Prancūzijos pareigūnai prieštarauja praktiškai visoms kompromisinėms idėjoms, tvirtindami, kad Didžioji Britanija „Brexit“ atveju turi neišvengiamai patirti nuostolių, pareiškė vienas prisistatyti nepanoręs pareigūnas.

Europos Sąjungos viršūnių susitikimas Zalcburge

Vokiečiams Th. May kalba taip pat nepatiko, teigia vienas gerai informuotas šaltinis.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel esą jos kalboje neišgirdo nieko naujo, o į susitikimą nuėjo taip ir nepabendravusi su žurnalistais.

Britų bulvarinis leidinys express.co.uk skelbia, kad Zalcburge Th. May sulaukė nepalankios Vokietijos kanclerės reakcijos.

Per ketvirtadienį Zalcburge vykusį neformalų Europos Sąjungos lyderių sutikimą Th. May stovėjo kartu su keliais Sąjungos lyderiais, kai prie jų priėjo A. Merkel.

Express.co.uk skelbia, kad Didžiosios Britanijos premjerei nusišypsojus ir palinkus į priekį, A. Merkel jos gestus paprasčiausiai ignoravo ir nuėjo pasisveikinti su Lietuvos Prezidente Dalia Grybauskaite. Bendraudama su kitais politikos lyderiais, A. Merkel Th. May buvo atsukusi nugarą. Leidinys tokį elgesį pavadino „pažeminimu“.

BBC politikos redaktorius Nickas Wattas antradienį sakė, kad A. Merkel esą sakė, kad „Didžioji Britanija dėl „Brexit“ turi kentėti“.

Kalbėdamas per BBC laidą „Newsnight“, N. Wattas teigė: „Michaelo Barnier ir Europos Sąjungos lyderių nuotaika šviesesnė. Jiems tiesiog reikia susitarimo, bet jie nenori susitarimo bet kokia kaina. Angela Merkel ne viešai yra sakiusi, kad Didžioji Britanija šiose „Brexit“ derybose turi kentėti. Tas susitarimas britams tiesiog neturėtų būti palankus“.

Trečiadienį Th. May savo kalboje pirmą kartą užsiminė apie ateities partnerystes.

Didžiosios Britanijos vyriausybės atstovai sako, kad ministrė pirmininkė norėjo visiems pasakyti, kad nebus jokių vilkinimų, terminų pratęsimų ar antro referendumo.

Th. May atmetė raginimus dėl antro referendumo ir pareiškė: „Žinau, kad daugumai jūsų „Brexit“ nėra kažkas, ko jūs norite, bet labai svarbu suprasti, kad šiuo klausimu Didžiojoje Britanijoje antrojo referendumo nebus. Žmonės išreiškė savo nuomonę, mano, kaip ministrės pirmininkės, pareiga – ją ginti: Didžioji Britanija kitų metų kovo 29 dieną pasitrauks“.

Th. May ketvirtadienį pareiškė, kad artimiausiu metu pateiks naujų idėjų, kaip po „Brexit“ būtų galima vykdyti prekybą per Šiaurės Airijos sieną, Europos Sąjungos lyderiams atmetus jos ankstesnį planą.

Po dvi dienas Austrijos Zalcburgo mieste vykusių derybų Th. May sakė, kad naujas pasiūlymas dėl Airijos bus pristatytas „netrukus“.

Ji pridūrė, kad Londonas stengiasi, jog būtų spėta susitarti dėl visos išstojimo strategijos iki spalio 18 dieną suplanuoto ES viršūnių susitikimo.

Tuskas: planas dėl prekybos po „Brexit“ „nesuveiks“

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ketvirtadienį po derybų su Didžiosios Britanijos premjere Th. May perspėjo, kad jos siūlomas planas dėl prekybinių ryšių po „Brexit“ „nesuveiks“.

Po dvi dienas Austrijos Zalcburgo mieste vykusių Europos Sąjungos lyderių derybų D. Tuskas žurnalistams sakė, kad Bendrijos vadovai mano, jog Th. May parengtas vadinamasis Čekerso planas kelia grėsmę bendrajai rinkai.

Šis planas, parengtas ministrės pirmininkės užmiesčio rezidencijoje Čekerse, numato, kad Britanija pasitrauks iš ES bendrosios rinkos, bet išsaugos laisvąją prekybą žemės ūkio produktais ir kitomis prekėmis, sudariusi susitarimą dėl muitų ir ES taisyklių laikymosi.

D. Tuskas per spaudos konferenciją taip pats sakė, kad šįkart derybų tarp Th. May ir kitų 27 Bendrijos narių lyderių atmosfera buvo geresnė nei ankstesniais kartais, tačiau išliko akivaizdžių nuomonių skirtumų prekybos ir Airijos sienos klausimais.

„Reikia aiškiai pasakyti, kad yra klausimų, kur mes nepasiruošę eiti į kompromisus – tai bendroji rinka – todėl Čekerso (planą) toliau vertiname skeptiškai“, – sakė buvęs Lenkijos premjeras.

„Airijos klausimas taip pat išlieka vienu iš mūsų prioritetų. Jam (išspręsti) mums reikia geros valios. Jaučiame ją – atmosfera buvo geresnė nei prieš dvi ar tris savaites. Bet Airijos klausimui reikia kai ko daugiau, gerų ketinimų nepakanka“, – kalbėjo jis.

„Mums reikia tvirtų, aiškių ir konkrečių garantijų. Todėl mums reikia daugiau laiko. Tačiau tikimės, kad spalį būsime pasiruošę“, – pabrėžė D. Tuskas, spalio 18 dieną numatytą ES viršūnių susitikimą pavadinęs „tiesios akimirka“.

D. Tuskas ir susitikimo šeimininkės Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas įspėjo, kad lapkritį planuojamas neeilinis viršūnių susitikimas įvyks tik tuo atveju, jeigu iki spalio bus padaryta pakankama pažanga.

Macronas: pasiūlymai „nepriimtini“

Prancūzijos prezidentas E. Macronas ketvirtadienį pareiškė, kad Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovės Th. May pasiūlymai dėl ekonominių ryšių po „Brexit“ yra „nepriimtini“.

„Išmušė tiesos valanda“, – sakė E. Macronas per spaudos konferenciją po Europos Sąjungos viršūnių susitikimo Zalcburge.

Jis pridūrė, kad Bendrijos lyderiai tikisi „spalį išgirsti naujus Britanijos pasiūlymus“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (281)