Po dvi dienas Austrijos Zalcburgo mieste vykusių Europos Sąjungos lyderių derybų D. Tuskas žurnalistams sakė, kad Bendrijos vadovai mano, jog Th. May parengtas vadinamasis Čekerso planas kelia grėsmę bendrajai rinkai.

Šis planas, parengtas ministrės pirmininkės užmiesčio rezidencijoje Čekerse, numato, kad Britanija pasitrauks iš ES bendrosios rinkos, bet išsaugos laisvąją prekybą žemės ūkio produktais ir kitomis prekėmis, sudariusi susitarimą dėl muitų ir ES taisyklių laikymosi.

D. Tuskas per spaudos konferenciją taip pats sakė, kad šįkart derybų tarp Th. May ir kitų 27 Bendrijos narių lyderių atmosfera buvo geresnė nei ankstesniais kartais, tačiau išliko akivaizdžių nuomonių skirtumų prekybos ir Airijos sienos klausimais.

„Reikia aiškiai pasakyti, kad yra klausimų, kur mes nepasiruošę eiti į kompromisus – tai bendroji rinka – todėl Čekerso (planą) toliau vertiname skeptiškai“, – sakė buvęs Lenkijos premjeras.

„Airijos klausimas taip pat išlieka vienu iš mūsų prioritetų. Jam (išspręsti) mums reikia geros valios. Jaučiame ją – atmosfera buvo geresnė nei prieš dvi ar tris savaites. Bet Airijos klausimui reikia kai ko daugiau, gerų ketinimų nepakanka“, – kalbėjo jis.

„Mums reikia tvirtų, aiškių ir konkrečių garantijų. Todėl mums reikia daugiau laiko. Tačiau tikimės, kad spalį būsime pasiruošę“, – pabrėžė D. Tuskas, spalio 18 dieną numatytą ES viršūnių susitikimą pavadinęs „tiesios akimirka“.

D. Tuskas ir susitikimo šeimininkės Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas įspėjo, kad lapkritį planuojamas neeilinis viršūnių susitikimas įvyks tik tuo atveju, jeigu iki spalio bus padaryta pakankama pažanga.