„Tai pamatysi tik kartą gyvenimą“, – entuziastingai su žmona Cilia Flores kalbasi N. Maduro, kol Nusretas Gokce, socialiniuose tinkluose išgarsėjęs virėjas, pramintas „Salt Bae“, teatriškai ruošia mėsos gabalėlius viename iš savo restoranų Stambule.

Venesueliečiai pastaruoju metu susiduria su maisto stygiumi, o grupė prestižiškiausių šalies universitetų paskaičiavo, kad žemiau skurdo ribos 2017-aisiais gyveno 87 proc. šalies gyventojų, o 60 proc. žmonių dėl pernelyg mažo baltymų vartojimo vidutiniškai numetė 11 kg svorio.

„Čavizmas prašo Kinijos paskolinti pinigų, nes negalite sumokėti skolų ir tada eina į prabangius restoranus“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė socialinių tinklų ekspertas Luisas Carlosas Diazas, kritikuodamas N. Maduro kairiąją populistinę politiką, perimtą iš jo velionio pirmtako Hugo Chavezo.

Pagrindinis patiekalas N. Gokce restorane kainuoja 60–215 eurų – tiek Venesueloje gaunant minimalų atlyginimą galima uždirbti per 2–8 mėnesius.

Praeityje N. Gokce restorane lankėsi tokios įžymybės, kaip garsusis portugalas futbolininkas Christiano Ronaldo ir Holivudo žvaigždė Leonardo Di Caprio.

„Drauge pietavome garsiame restorane. Perduodu iš čia linkėjimus Nusretui, kuris asmeniškai rūpinosi mumis. Mes pasišnekėjome ir maloniai praleidome su juo laiką... Jis myli Venesuelą“, – televizijos ir radijo eteryje sakė N. Maduro, pirmadienį grįžęs į Karakasą po kelionės į Kiniją. Pakeliui Venesuelos prezidentas sustojo Stambule, kur buvo pakviestas pietų su Turkijos valdininkais.

Šeštadienį N. Maduro paskelbė, kad kelionė į Kiniją buvo vaisinga, nes Pekinas įsipareigojo finansuoti Venesuelos naftos pramonę, nuo kurios beveik visiškai priklauso šalies ekonomika.

N. Gokce paskelbė socialiniuose tinkluose vaizdo įrašų, kuriuose vaizduojamas N. Maduro vizitas, bet tuoj pat juos pašalino iš „Instagram“, sulaukęs piktų pranešimų lavinos.

Viename vaizdo įraše N. Maduro dovanojami N. Gokce portretu papuošti marškinėliai, o pats prezidentas laiko burnoje storą cigarą, išimtą iš dėžutės, ant kurios auksu išgraviruotas jo vardas.

„Darbininkų prezidentas“

Per vizitą į Turkiją buvęs autobusų vairuotojas N. Maduro, mėgstantis prisistatyti kaip „darbininkų prezidentas“, buvo supamas asmens sargybinių turkų.

„Valgantis mėsą ir rūkantis cigarus... už dolerius, kuriuos jis atsisakė išleisti medikamentams ir maistui: DARBININKŲ PREZIDENTAS“, – pareiškė buvęs vyriausybės šalininkas Nicmeras Evansas, kuris dabar yra vienas iš opozicinės partijos „Frente Amplio“ lyderių.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) prognozuoja, kad infliacija Venesueloje, kuri išgyvena jau ketvirtus recesijos metus ir kurios gyventojams trūksta būtiniausių prekių, o viešųjų paslaugų teikimas yra paralyžiuotas, šiemet pasieks net 1 mln. procentų.

Anot Jungtinių Tautų, per šį laikotarpį iš šalies pabėgo apie 1,6 mln. žmonių, o kaimyninėse šalyse įsiplieskė migracijos krizė.