Anot ekspertų, tai gali reikšti, kad minėtieji du asmenys dirba valdžios operatyvininkais, skelbia rfefl.com.

„Bellingcat“ rugsėjo 14 dieną išplatino pareiškimą, kuriame teigia, kad bendras tyrimas su „The Insider Russia“ „tiesiogiai prieštarauja“ Kremliaus teiginiams, esą Ruslanas Boširovas ir Aleksandras Petrovas – civiliai, kurie į Angliją atvyko turistiniais tikslais.

Tyrimas, kaip skelbia „Bellingcat“, atskleidė: nors abu vyrai ir registruoti centrinės Rusijos gyventojų duomenų bazėje ir 2009 metais jiems buvo išduoti pasai, jokių įrašų iki 2009 metų nėra, o tai labai įtartina.

„Tai leidžia daryti išvadą, kad jų abiejų vardai slepia vienos iš Rusijos saugumo tarnybų operatyvininkų tapatybes“, – teigia „Bellingcat“.

„Labai svarbu tai, kad bent vieno iš šių asmenų paso byloje yra įvairių „itin slaptų“ žymių, kurios, remiantis mažiausiai dviem „Bellingcat“ kalbintais šaltiniais, įprastai rezervuojamos slaptųjų tarnybų darbuotojams ar valdžios operatyvininkams“, – priduriame pareiškime.

Interviu Kremliaus finansuojamai RT

Rugsėjo 5 dieną Didžiosios Britanijos policija paskelbė, kad A. Petrovas ir R. Boširovas, įtariami Rusijos karinės žvalgybos (GRU) pareigūnai, kaltinami sąmokslu nužudyti S. Skripalį ir jo dukrą Juliją.

Britanija paskelbė stebėjimo kamerų įrašų ir nuotraukų, kur matomi tie du vyrai, vaikštantys rajone, kur gyveno S. Skripalis.

Du vyrai, Londono kaltinami apnuodijus buvusį dvigubą rusų šnipą S. Skripalį ir jo dukrą Anglijos Solsberio mieste, ketvirtadienį Kremliaus finansuojamai televizijai RT tvirtino šiame mieste apsilankę turistiniais tikslais ir su pasikėsinimu nužudyti neturintys nieko bendra.

Ruslanas Boširovas ir Aleksandras Petrovas, iš išvaizdos labai panašūs į asmenis, kurių nuotraukas išplatino Didžioji Britanija, ketvirtadienį pirmąkart pasirodė viešumoje.

Interviu RT vyrai, iš pažiūros - maždaug 40-mečiai, patvirtino, kad į Britaniją atvyko į kovo 2 dieną. Kitą dieną jie sakė išvažiavę į Solsberį pasižiūrėti įdomybių, bet dėl blogo oro ilgai ten neužsibuvo.

„Nuvažiavome pamatyti Stounhendžą, senąjį Sarumą, bet negalėjome to padaryti, nes visur buvo purvina klampynė“, - sakė A. Petrovas, kalbėdamas apie šalia esančias lankytinas vietas.

Jie sakė, kad Anglijos pietinis Solsberio miestas, kuriame jie lankėsi kovą, yra „nuostabus“. Vyrai tvirtino norėję pamatyti žymiąją Solsberio katedrą.

Nors britų saugumo tarnybos suabejojo, ar vyrų vardai nėra išgalvoti, interviu abu jie sakė, jog tai yra tikrosios jų pavardės.

R. Boširovas ir A. Petrovas neigė kovo 4 dieną Solsberyje kėsinęsi nužudyti S. Skripalį ir jo dukterį Juliją nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Tačiau Londonas mano, kad šie vyrai vykdė būtent tokį Kremliaus nurodymą.

Tyrėjai nustatė, kad nervus veikianti medžiaga „Novičiok“ buvo atvežta kvepalų buteliuke.

„Ar ne kvaila padoriems vyrukams vežiotis moteriškus kvepalus“, - R.Boširovą citavo RT, versdama jo žodžius į anglų kalbą.

„Muitininkai tikrina viską. Jiems būtų iškilę klausimų, kam vyrams moteriški kvepalai jų lagamine. Mes jų neturėjome“, - patikino jis.

Vyrai skundėsi, kad jų gyvenimas „apvirto aukštyn kojom“, o RT patvirtino, kad pašnekovai atrodė prislėgti.

„Mes bijome išeiti į lauką, bijome dėl savęs, dėl mūsų ir musų mylimųjų gyvybių“, - kalbėjo R. Boširovas.

Jie patvirtino, kad Europoje yra lankęsi ir anksčiau.

RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian sakė, kad šie vyrai patys jai paskambino į mobilųjį telefoną. Interviu buvo įrašytas trečiadienio vakarą, nurodė ji.

Redaktorė sakė esanti tikra, jog kalbėjosi „su tais žmonėmis“.

„Jie parodė man savo pasus, tačiau ir vizualiai jie panašūs į publikuotose nuotraukose matomus asmenis“, – sakė ji.

„Draugai jau seniai mums patarė apsilankyti šiame puikiame mieste“, – sakė A. Petrovas interviu RT.

„Nuo pat pradžių planavome nuvykti į Londoną ir, grubiai tariant, atitrūkti. Tai buvo ne verslo kelionė. Viską suplanavome taip, kad pabūname ir Londone, ir į Solsberį nuvažiuojame“, – kalbėjo jis.

R. Boširovas savo ruožtu sakė, kad Solsberis yra turistinis miestas su visoje Europoje žinoma katedra.

Abu vyrai taip pat tvirtino „nedirbantys GRU“ (Rusijos karinėje žvalgyboje).

Iš R. Boširovo ir A. Petrovo interviu ėmusi M. Simonjan savo kanale socialiniame tinkle „Telegram“ parašė: „Kas jie, ką veikė Anglijoje, ar iš tiesų yra tie, kuo prisistato – aš nežinau ir negaliu žinoti. Pasistengiau užduoti jiems konkrečiai tuos klausimus, kurie rūpi visuomenei“.

„Jų atsakymai – jų atsakomybė. Kiekvieno žiūrovo teisė pasirinkti – tikėti jais ar ne. Sąmoningai nekomentuoju savo įspūdžių. Išskyrus galbūt tai, kad jie labai nervinosi ir prakaitavo“, – pažymėjo ji.

Kremliaus finansuojama televizija RT paskelbė šį interviu dieną po prezidento Vladimiro Putino panešimo, kad Rusija nustatė Britanijos ieškomų asmenų tapatybes ir ragina juos kreiptis į žiniasklaidą.

„Žinoma, jie yra civiliai“, – pridūrė V. Putinas, veikiausiai atsakydamas į britų pareigūnų tvirtinimus, kad Skripalius apnuodijo Rusijos karinės žvalgybos pareigūnai.

„Novičiok“ paveikti Skripaliai ir jiems į pagalbą atskubėjęs policininkas liko gyvi, bet netikrą kvepalų buteliuką, kuriame buvo tos medžiagos likučių, po kelių savaičių rado vienas vyras, gyvenantis netoli Solsberio esančiame Eimsberio miestelyje. Numanomus kvepalus jis atidavė savo draugei Dawn Sturgess; ši jais pasipurškusi apsinuodijo ir vėliau mirė ligoninėje.

„Kuo daugiau melo, tuo geriau“

Britų spauda ne tik išsamiai pasakoja skaitytojams apie netikėtą interviu, kurį Skripalių apnuodijimu Jungtinės Karalystės tyrėjų įtariami asmenys davė kanalui RT, bet net publikuoja detalias jo interpretacijas.

Kurių laikraščių leidėjai nutarė, kad įvykis vertas kur kas gilesnės analizės bei komentarų nei tie, kuriuos pateikė oficialūs Didžiosios Britanijos pareigūnai, rašo BBC.

„Daily Telegraph“, vienintelis iš didžiųjų laikraščių, skyrė šiai istorijai visą redakcijos skiltį. „Rusija mėgsta pasityčioti iš savo priešininkų“, – pradedama dėstyti publikacijoje, kurioje tikinama, kad visa tai buvo grynas farsas.

Tiek vienas, tiek kitas, leidinio nuomone, ne per labiausiai panašus į aistringai šalimi besidomintį asmenį: jų žodžiai apie 123 metrų bokštu garsėjančią bažnyčią ir seniausią pasaulyje laikrodį atrodo tarsi išmokti iš Vikipedijos straipsnio, o paaiškinimas, kad dėl trumpos viešnagės Solsberyje kaltas didžiulis kiekis sniego, iš rusų lūpų skamba tiesiog neįtikėtinai.

„Atsisakydamas rimtai pažvelgti į Solsberyje įvykdytą išpuolį, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siekia sumenkinti jo keliamą pasibaisėjimą ir pasėti abejonių, – įvardija „Daily Telegraph“ staigaus Aleksandro Petrovo ir Ruslano Boširovo atsiradimo RT eteryje priežastis. – Kuo daugiau melo, tuo geriau. Kai kurie galbūt paklaus, nejaugi rusai mėgintų sufabrikuoti ką nors tiek akivaizdžiai neįtikėtino. Jie, kaip ir kai kurie nepalaužiami sąmokslo teorijų išpažinėjai, besistengiantys aptikti keistų šešėlių nusileidimo Mėnulyje nuotraukose, taip pat patiklieji ir piktavaliai tvirtins, kad kaltinimai Skripalių byloje sufabrikuoti.“

Laikraščio redakcija mano, kad „Maskvos paaiškinimai tokie absurdiški yra tik todėl, kad Rusijoje V. Putinas pratęs daryti tai, ką užsigeidžia, ir nesivargina pasitelkti išradingumo, kad pateiktų bent kiek įtikinamesnių paaiškinimų. Jis paprasčiausiai juokiasi iš britų.“

Didžioji Britanija dar nesureagavo į mestą iššūkį, nurodo „Daily Telegraph“. Vyriausybė nėra linkusi atakuoti šalyje nusėdusių rusiškų pinigų ir dangstosi ES teisėsaugos nuostatomis pagrįstais paaiškinimais. ES taip pat neskuba, kadangi kai kurias už kitas galingesnės valstybes nares saisto iš Rusijos tiekiama energija.

„Propagandiniame kare Vakarai pralaimi. Rusija trikdo mūsų rinkimų procesus, ir daro tai ne klastodama balsus, kaip mano kai kurie kairieji, o keldama tokį chaosą ir suirutę, kad patys rinkimai ima atrodyti juokingi. Britanijos vyriausybė bando išlikti tvirta, ir kartais tai daro protingai, tačiau politikai turi suprasti, kad susilaikymas ir vengimas nusižengti biurokratinėms procedūroms mus jau apvilia“, – rašoma redakcijos skiltyje.

Didžiajai Britanijai prireikė septynių mėnesių, po kurių buvo baigtas tyrimas ir įvardyti įtariamieji. Bylos detalėmis su žiniasklaida tyrėjai dalijasi vangiai. Julija Skripal davė viena vienintelį interviu.
„Atėjo metas kilti į propagandinę kovą su Rusija – bent pareikalauti rimtai pažvelgti į šį siaubingą nusikaltimą“, – rašoma „Daily Telegraph“ straipsnio pabaigoje.

Putino maskaradas ir jo aktoriai

Laikraščio „Times“ apžvalgininkas Benas Macintyre‘as A. Petrovo ir R. Boširovo apsireiškimą ir duotą interviu pavadino kuo puikiausiu performansu, atitinkančiu čechoviškąjį šabloną.

Žurnalisto nuomone, šios pjesės aktoriai nė nenutuokė, kad atsidurs scenoje, iki tos akimirkos, kai V. Putinas apie tai pareiškė Vladivostoke vykusiame forume.

B. Macintyre‘as užsimena, kad pasakojimas apie dviejų dienų kelionę po Viltšyrą bet kuriam britui atrodytų, švelniai tariant, keistas, tačiau rusai juo lengvai patikės ar bent ne iš karto suabejos.

„V. Putino režimas pratęs maskuotis ir rengti nedidelius maskaradus, o stalinistiškos dezinformacijos technologijos pagrįstos neužtikrintumo ir abejonių kūrimu, – rašoma leidinyje. – Dueto pasirodymas per kanalą RT buvo paskutinis viso to pavyzdys.“

„Šio performanso potekstė gali būti ta pati, kurią Rusija piršo nuo kovo mėnesio“, – mano B. Macintyre‘as ir straipsnio pabaigoje paaiškina, kad rusai tarsi nori pasakyti, jog jiems tas pats, ar jais tikima, nes jie daro tai, ką nori.

Maskvoje dirbantis žurnalo „Newsweek“ korespondentas Owenas Matthewsas „Daily Mail“ išspausdintoje publikacijoje išreiškė nuomonę, kad kanalu RT transliuotas A. Petrovo ir R. Boširovo interviu Rusijos auditorijai turėjo pademonstruoti V. Putino galybę.

Rusijos televizija, pasak žurnalisto, be atvangos įrodinėja savo auditorijai, kad Vakarų žiniasklaida tėra Vakarų propagandos sklaidos įrankis ir kad Vakarų valstybės reguliariai užsakinėja žmogžudystes, braunasi į nepriklausomų šalių reikalus ir naudojasi programišiais vien tam, kad pakenktų Rusijai.

Taigi, interviu potekstė, anot O. Matthewso, galėtų skambėti taip: „Jei Vakarai gali taip elgtis, kodėl gi negalime mes?“