Mossad“ tarnyba ilgą laiką buvo gaubiama paslapčių ir mitų. Ji tikra tarptautinių žvalgybininkų sluoksnių legenda, kuri neatsiejama nuo drąsiausių pastarojo amžiaus operacijų. Viešumoje kalbėta vos apie kelias tokias operacijas, o ir tai tik praėjus keleriems metams. Izraelis itin atsargus: jis nenori neatskleisti šios tarnybos veiklos subtilybių.

Gegužės mėnesį Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu parodė tai, kas, jo teigimu, yra Irano branduolinės programos dokumentai, kuriuos pavyko gauti Izraelio žvalgybai. Buvęs Izraelio karinės žvalgybos vadas Amosas Yadlinas sakė, kad šių dokumentų gavimo faktas yra „labai įspūdingas“ manevras, siunčiantis žinią, jog Izraelio žvalgyba gali sužinoti didžiausias Teherano paslaptis.

„Irano kontržvalgyba turės sunkiai dirbti, bandydama užlopyti šią spragą“, – sakė jis.

Visgi kartais informacija apie „Mossad“ veiksmus į viešumą išplaukdavo ir nesėkmės atveju. Štai kelios šios tarnybos sėkmių ir nesėkmių istorijos.

Adolfo Eichmanno sugavimas

Praėjus pusei amžiaus, „Mossad“ 2012 metais paviešino savo archyvus ir atskleidė visą informaciją apie legenda tapusią operaciją, kai 1960 metais buvo pagautas nacis Adolfas Eichmannas.

1960 metų gegužės 11 d. septynių „Mossad“ agentų komanda laukė A. Eichmanno prie Buenos Airių autobusų stoties, į kurią jis kiekvieną vakarą atvažiuodavo po darbo „Mercedes-Benz“ gamykloje, kur dirbo prisidengęs Ricardo Klemento vardu.

Vos tik jis išlipo iš autobuso, „Mossad“ agentai jį puolė. Vienas iš agentų iš karto įkišo ranką A. Eichmannui į burną, jeigu jis kartais turėtų dantyje paslėptą cianido kapsulę (tokią taktiką taikė aukšto rango naciai, kurie mieliau būtų mirę, nei sučiupti“.

Adolfas Eichmannas

A. Eichmannas devynias dienas buvo laikomas vienuose namuose, o vėliau išskraidintas aviakompanijos „El Al“ lėktuvu. Jis buvo apsvaigintas, aprengtas aviakompanijos uniforma ir pasodintas pirmojoje klasėje tarsi apsirgęs įgulos narys.

Kitais metais A. Eichmannas buvo teisiamas Jeruzalėje. Teisme liudijo daugiau nei šimtas žydų, kurie išgyveno kančias koncentracijos stovyklose ir teisme papasakojo apie nacių „Paskutinio sprendimo“ planą, kurio architektu ir buvo A. Eichmannas.

Adolfas Eichmannas

Nacis buvo pripažintas kaltu dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmogiškumui ir 1962 metais pakartas. Tai buvo vienintelis kartas, kai Izraelyje buvo įvykdyta mirties bausmė.

Infiltravosi į Sirijos vadovybę

Vienas iš pirmųjų „Mossad“ tarnybos didžiųjų pasiekimų buvo agento infiltravimas į Sirijos vadovybę.

Eli Cohenas sugebėjo praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio pradžioje užmegzti artimų ryšių su didžiausio Izraelio priešo politine ir karine vadovybe. Galiausiai agentui pavyko tapti pagrindiniu Sirijos gynybos ministro patarėju. Jis gavo prieigą prie itin slaptos žvalgybinės medžiagos, padėjusios Izraeliui greitai laimėti 1967 metų Artimųjų Rytų karą.

1965 metais agentas buvo demaskuotas perduodantis informaciją Izraeliui radijo ryšiu. Jis buvo teisiamas ir vėliau pakartas aikštėje Damaske. Jo palaikai iki šiol neperduoti Izraeliui, kur jis laikomas nacionaliniu didvyriu.

Susidorojimas su branduolinių paslapčių viešintoju

Po to, kai buvęs vienos Izraelio atominės elektrinės darbuotojas Mordechai Vanunu 1986 metais britų dienraščiui nutekino itin slaptų Izraelio tariamos branduolinių ginklų programos detalių ir nuotraukų, „Mossad“ tarnybai buvo nurodyta įvykdyti teisingumą.

„Mossad“ agentė, apsimetusi amerikiete turiste, atviliojo M. Vanunu į Italiją, kur jis buvo apsvaigintas, pagrobtas ir slapta laivu nuplukdytas į Izraelį. Čia jis buvo nuteistas kalėti 18 metų.
Izraelis nei patvirtina, nei paneigia turįs branduolinį ginklą.

Mordechai Vanunu

Nužudymai

Manoma, kad „Mossad“ tarnyba atsakinga už palestiniečių kovotojų likvidavimą visame pasaulyje.
Tik 2012 metais Izraelis pagaliau pripažino, kad 1988 metais Tunise per bendrą specialią „Mossad“ tarnybos ir kariuomenės operaciją buvo nužudytas palestiniečių lyderio Yassero Arafato pavaduotojas.

Khalilis al-Waziris, dar žinomas Abu Jihado vardu, kartu su Y. Arafatu įkūrė „Fatah“ judėjimą, kuris yra dominuojanti Palestinos išsivadavimo organizacijos frakcija. Jis buvo kaltinamas dėl serijos mirtinų atakų prieš izraeliečius. Viena iš „Mossad“ agenčių per operaciją apsimetė romantiškų atostogų atvykusia moterimi. Vienas iš ginklų buvo paslėptas saldainių dėžutėje.

1995 metais „Islamic Jihad“ grupės įkūrėją Fathi Shikaki nušovė pro šalį motociklu važiavęs vyras. Dėl šio nužudymo taip pat buvo kaltinamas Izraelis.

Manoma, kad „Mossad“ tarnyba taip pat likvidavo kelis iraniečių mokslininkus, dirbusius prie šios šalies branduolinių ginklų programos.

Spėjama, kad Izraelio slaptoji tarnyba prikišo pirštus ir prie Libano sukarintos grupuotės „Hezbollah“ aukšto rango vado Imado Mughniyeho nužudymo 2008 metais. Jis žuvo Damaske susprogdinus jo automobilį.

„Juodasis rugsėjis“

1972 metų rugsėjo 5 dieną palestiniečių grupuotės „Juodais rugsėjis“ nariai užpuolė Izraelio olimpinės rinktinės narius per olimpiadą Miunchene. Vienas atletas ir treneris buvo nužudyti, o dar devyni paimti įkaitais.

1972 metų rugsėjo 5 dieną palestiniečių grupuotės „Juodais rugsėjis“ nariai užpuolė Izraelio olimpinės rinktinės narius per olimpiadą Miunchene

Vėliau įkaitai žuvo per nepavykusį vokiečių mėginimą juos išlaisvinti kariniame aerodrome prie Miuncheno. 11 izraeliečių žūtis sukėlė tikrą šoką visame pasaulyje ir davė pradžią naujai pasaulinio terorizmo erai.

Reaguodamas į šį išpuolį, Izraelio premjerė Golda Meir suformavo specialų „Mossad“ dalinį, turėjusį sumedžioti visus prisidėjusius prie šio išpuolio. Operacija buvo vykdoma visame pasaulyje ir truko iki pirmojo didžiulį atgarsį sukėlusio agentūros fiasko – atsitiktinio marokiečio padavėjo Ahmedo Bouchikhi nužudymo Norvegijos Lilehamerio mieste. Keli agentai jį palaikė „Juodojo rugsėjo“ operacijų vadu Ali Hassanu Salamehu. „Mossad“ agentai dėl to stojo prieš teismą, buvo suduotas skaudus smūgis agentūros reputacijai.

1972 metų rugsėjo 5 dieną palestiniečių grupuotės „Juodais rugsėjis“ nariai užpuolė Izraelio olimpinės rinktinės narius per olimpiadą Miunchene


Fiasko

1997 metais, B. Netanyahu pirmosios kadencijos metu, „Mossad“ agentai Jordanijos sostinėje Amane mėgino nužudyti tuometinį „Hamas“ vadą Khaledą Mashaalą. Du agentai atvyko į Jordaniją su padirbtais Kanados pasais ir nunuodijo Kh. Mashaalą, kai jis išėjo iš „Hamas“ biuro. Jam prie ausies priglaustas specialus prietaisas, suleidęs itin gretai veikiančių nuodų. Netrukus jie buvo sugauti.

Pasipiktinęs šalies suvereniteto pažeidimu, tuometinis Jordanijos karalius Husseinas pagrasino, jeigu Kh. Mashaalas mirs, nutraukti ką tik pasiektą taikos susitarimą. Galiausiai Izraelis atsiuntė priešnuodį, kuris išgelbėjo jo gyvybę.

Khaledas Mashaalas

Tada Izraelio agentai buvo grąžinti namo. Spaudžiamas Izraelis sutiko paleisti „Hamas“ dvasinį lyderį Ahmedą Yassiną iš kalėjimo. Po šio atvejo atsistatydino „Mossad“ vadovas Danny Yatomas.

2004 metais Naujoji Zelandija trumpam nutraukė santykius su Izraeliu. Taip nutiko, kai buvo pagauti du izraeliečiai, įtariami „Mossad“ agentai, kurie mėgino klasta gauti Naujosios Zelandijos pasus.

2010 metais vieno Dubajaus viešbučio kambaryje per operaciją, dėl kurios buvo kaltinama „Mossad“ tarnyba, buvo nužudytas aukšto rango „Hamas“ operatyvininkas Mahmoudas al-Mabhouhas. Tačiau Izraelis to niekada nepripažino. Šis atvejis sulaukė tarptautinio dėmesio, nes daugelis tariamų žudikų buvo užfiksuoti kamerų ir naudojo padirbtus pasus. 26 įtariamųjų nuotraukos buvo įtrauktos į Interpolo ieškomiausių nusikaltėlių sąrašą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)