Rusija pranešė, kad antradienį prasidėjusiose ir savaitę truksiančiose pratybose „Vostok 2018“ („Rytai 2018“) dalyvaus beveik 300 tūkst. karių, 36 tūkst. karinių mašinų, tūkstantis lėktuvų ir 80 karo laivų, taip pat daliniai iš Kinijos bei Mongolijos.

V. Putinas gyrė Rusijos armijos „meistriškumą“ ir jos „pajėgumus atremti potencialias grėsmes“. Prieš tai prezidentas stebėjo pratybas Cugolo poligone, esančiame netoli Kinijos ir Mongolijos sienų.

Maždaug 25 tūkst. karių, 7 tūkst. transporto priemonių ir 250 sraigtasparnių bei lėktuvų dalyvavo imituotoje neįvardyto priešo antžeminėje ir oro atakoje.

„Mūsų pareiga savo šaliai – būti pasirengusiems ginti savo suverenitetą, saugumą ir nacionalinius interesus, o esant reikalui – palaikyti savo sąjungininkus“, – sakė V. Putinas po didžiulio karinio parado, surengto pasibaigus vienai manevrų daliai.

„Dėl šios priežasties toliau stiprinsime mūsų ginkluotąsias pajėgas, aprūpinsime jas šiuolaikiškiausiais ginklais bei įranga ir plėtosime mūsų tarptautines karines partnerystes“, – kalbėjo prezidentas.

„Rusija yra taiki valstybė. Neturime ir negalime turėti jokių agresijos planų“, – pažymėjo jis.

Pratybos vyks iki rugsėjo 17 dienos.

Rusija tvirtina, kad šie manevrai yra absoliučiai gynybinio pobūdžio. Tačiau NATO pasmerkė šias pratybas, pavadinusi jas „didelio masto karinio konflikto“ repeticija.

Rusijos armija skelbia, kad pratybas stebi 87 stebėtojai iš 59 šalių.

Žada toliau stiprinti kariuomenę

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas žada toliau stiprinti ginkluotąsias pajėgas, praneša agentūra „Reuters“.

Jos bus aprūpintos naujausios kartos ginklais, pareiškė V. Putinas ketvirtadienį apsilankęs Rytų Sibire vykstančiose pratybose „Vostok 2018“. Kariniuose manevruose, oficialiais duomenimis, dalyvauja 300 000 rusų karių, daugiau kaip 1 000 karo lėktuvų ir sraigtasparnių, taip pat 36 000 šarvuočių. Be to, pratybose kartu treniruojasi Kinijos kariai. Tai didžiausios pratybos nuo Sovietų Sąjungos žlugimo 1991-aisiais. „Tai pirmas kartas, kai mūsų ginkluotosios pajėgos susiduria su tokiu sunkiu ir tokio masto išbandymu“, - kalbėjo V. Putinas.

Kalbėdamas kareiviams, Rusijos prezidentas pabrėžė, kad Rusija yra taiki šalis, kuri pasirengusi bendradarbiauti su visomis suinteresuotomis valstybėmis. Kartu jis akcentavo kareivių prievolę būti pasiruošusiems ginti Rusijos ir jos sąjungininkių suverenumą ir nacionalinius interesus.

Didėjant įtampai tarp Vakarų šalių ir Rusijos, NATO paskelbė įdėmiai seksiantis pratybas. Pirmiausiai Lenkija ir Baltijos valstybės jaučia Rusijos grėsmę. Todėl Aljansas čia yra permetęs pastiprinimą.