Žurnalistams JT būstinėje jis sakė, kad tokia operacija „sukeltų humanitarinį košmarą, kokio dar nesame matę kruviname Sirijos konflikte“.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas antradienį įspėjo, kad Sirijos vyriausybės puolimas paskutiniame šalies sukilėlių bastione tūkstančius iš svetur atvykusių džihadistų gali išsklaidyti po užsienį. Tai keltų didelę grėsmę Vakarams, pridūrė ministras.

„Tikėtina, kad Idlibe yra dešimtys prancūzų, kovojančių tiek „Al-Qaedos“, tiek „Islamo valstybės“ gretose“, – Prancūzijos televizijai BFMTV sakė J.-Y. Le Drianas. Pasak ministro, Idlibe taip pat „yra daug teroristų iš kitų šalių, kurie Sirijos ir Rusijos puolimo atveju gali išsisklaidyti“. Tai „keltų pavojų mūsų saugumui“, įspėjo Prancūzijos diplomatijos vadovas.

DELFI primena, kad penktadienį Teherane susitikę Irano, Rusijos ir Turkijos prezidentai nesugebėjo susitarti, kaip būtų galima užkirsti kelią kariniams veiksmams Idlibe.

Per tą pačią dieną vykusį Saugumo Tarybos posėdį Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia gynė planus pulti Idlibą ir sakė, kad ten veikiančios su teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusios grupuotės yra „teisėtas taikinys, kurį reikia likviduoti“.

Didžioji Britanija, Prancūzija ir Jungtinės Valstijos baiminasi, kad per puolimą prieš paskutinę didelę Sirijos sukilėlių tvirtovę gali žūti daugybė civilių.

Kiek anksčiau įvyko JT Saugumo Tarybos posėdis, per kurį Rusija pareiškė, kad planuojamas Idlibo puolimas yra „kontrteroristinė operacija“, bei pabrėžė, kad bus imtasi priemonių apsaugoti civilius.

„Nėra jokių abejonių, kad plataus masto karinė operacija sukels didžiulę humanitarinę katastrofą“, – per posėdį sakė Turkijos ambasadorius prie JT Feridunas Sinirlioglu.

Antskrydžiai ir bombardavimas sukels „didžiulę pabėgėlių bangą ir milžinišką saugumo grėsmę Turkijai, likusiai Europai ir kitoms“ šalims, perspėjo diplomatas.

Turkija, kuri yra į Idlibą atsiuntusi karių ir remia kai kurias ginkluotas grupuotes, skatino „nedelsiant (skelbti) paliaubas“ bei ragino „tarptautinę bendruomenę garsiai ir aktyviai remti mūsų pastangas šiuo tikslu“.

Iranas, Rusija ir Turkija praėjusiais metais įkūrė Astanos procesą – JT vadovaujamą taikos procesą užgožusias derybas, kuriomis siekiama užbaigti Sirijos karą.T

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (311)