Rusija antradienį pradėjo savaitę truksiančias karines pratybas, kurias vadina didžiausiomis pratybomis nuo Šaltojo karo laikų. Rytinėje Rusijos dalyje vykstančiuose mokymuose dalyvaus daugiau kaip 300 tūkst. karių, įskaitant Kinijos bei Mongolijos pajėgų kariškius.

Šie mokymai „rodo, kad Rusija orientuojasi į treniravimąsi plataus masto konfliktui, - sakoma NATO atstovės spaudai Oanos Lungescu pranešime. - Tai patvirtina tendencijas, kurias matome jau kurį laiką: Rusija kategoriškesnė, gerokai padidinusi savo gynybos biudžetą ir savo karinių pajėgų koncentraciją kai kuriose vietovėse.„

„Per kelerius pastaruosius metus matėme reikšmingą Rusijos karinių pajėgų telkimą įvairiuose regionuose, įskaitant Baltijos, Juodosios ir Viduržemio jūrų regionus“, - sakoma O. Lungescu pranešime. „Be to, Rusija jau parodė nesibaiminanti imtis karinės jėgos prieš savo kaimynus, pavyzdžiui, Ukrainą ar Gruziją“, - pridūrė Aljanso atstovė.

Pradėjo didžiausias pratybas nuo SSRS griūties

Šimtai tūkstančių Rusijos karių dalyvaus antradienį prasidėjusiose didžiausiose kada nors šios šalies surengtose karinėse pratybose. Toks jėgos demonstravimas kelia didelių nuogąstavimų Vakarų valstybėms.

Rytų Sibire savaitę truksiančiuose manevruose „Vostok 2018“ („Rytai 2018“) taip pat dalyvaus Kinijos ir Mongolijos pajėgų daliniai.

NATO šias pratybas įvardijo kaip „didelio masto konflikto“ repeticiją.

Planuojama, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atvyks stebėti „Vostok 2018“ po Tolimųjų Rytų mieste Vladivostoke vyksiančio ekonomikos forumo.

Karinės pratybos rengiamos tvyrant padidėjusiai įtampai tarp Maskvos ir Vakarų šalių, kaltinančių Rusiją kišimusi į jų vidaus reikalus, taip pat dėl šios valstybės vaidmens konfliktuose Ukrainoje ir Sirijoje.

Rusijos kariuomenė sakė, kad „Vostok 2018“ savo mastu prilygs „Zapad 81“ – didžiausioms kada nors Sovietų Sąjungos surengtoms karinėms pratyboms, kuriose dalyvavo 100–150 tūkst Varšuvos sutarties šalių karių.

Tačiau gynybos ministras Sergejus Šoigu nurodė, kad šie manevrai bus netgi didesni: juose dalyvaus 300 tūkst. karių, 36 tūkst. karinių mašinų, tūkstantis lėktuvų ir 80 karo laivų.

Rusijos kariuomenė per pratybas naudos savo naujausią ginkluotę: branduolinius užtaisus galinčias nešti balistines raketas „Iskander“, tankus T-80 ir T-90, taip pat naikintuvus Su-34 ir Su-35.

Jūriniuose manevruose dalyvaus kelios fregatos, apginkluotos sparnuotosiomis raketomis „Kalibr“, naudotomis atakuoti taikiniams Sirijoje.