Prezidento D. Trumpo parengtas, tačiau niekuomet nepaskelbtas „Twitter“ įrašas galėjo paskatinti karo su Šiaurės Korėją pradžią, sekmadienį pareiškė patyręs žurnalistas Bobas Woodwardas.

„Jis sudėliojo tokį žinutės juodraštį: „Mes ketiname iškeldinti karių šeimos narius iš Pietų Korėjos... 28 tūkstančių ten esančių žmonių šeimos narius“, – pristatydamas savo netrukus pasirodysiančią knygą „Fear: Trump in the White House“, CBS laidoje „Sunday Morning“ sakė B. Woodwardas.

Tačiau iš Šiaurės Korėjos gauta žinia bylojo, kad šeimos narių išsiuntimas namo būtų suprantamas kaip būsimo JAV puolimo ženklas.

„Tą akimirką Pentagono vadovybėje visi pajuto didžiulį pavojų – jie svarstė: „Viešpatie, pakaks tik vienos žinutės: mes turime patikimos informacijos, kad Šiaurės Korėja tai palaikys artėjančio puolimo ženklu“, – sakė B. Woodwardas.

Knygos ištraukoje, kurią gavo „The Atlantic“, teigiama, kad žinutė, kurią ketino paskelbti D. Trumpas, „nežmoniškai išgąsdino“ JAV gynybos sekretorių Jimą Mattisą ir štabų vadų komiteto pirmininką generolą Josephą Dunfordą.

Tuo metu D. Trumpas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas reguliariai apsikeisdavo grasinimais ir įžeidinėjimais. D. Trumpas pajuokiamai vadino Kim Jong Uną „raketininku“ ir gyrėsi turintis „gerokai didesnį ir galingesnį“ branduolinį mygtuką, o Kim Jong Unas išvadino D. Trumpą nukaršusiu ir bejėgiu.

Visgi šiemet Singapūre įvykęs abiejų lyderių susitikimas sušvelnino įtampą, o savaitgalį D. Trumpas netgi padėkojo Šiaurės Korėjos diktatoriui, kad karinis paradas Pchenjane apsiėjo be branduolinių raketų demonstracijos.

„Fear: Trump in the White House“ knygynuose pasirodys antradienį. D. Trumpas sakė, kad knygos „reputacija jau yra prasta“ ir joje yra „daugybė melo ir netikrų šaltinių“.

Trumpas knygą vadina pokštu

D. Trumpas žurnalisto tyrėjo B. Woodwardo naują sensacingą knygą pirmadienį pavadino „pokštu“, bet jau antradienį patys skaitytojai galės paimti į rankas Baltųjų rūmų administracijos gyvenimo užkulisius demaskuojantį leidinį „Baimė: D. Trumpas Baltuosiuose rūmuose“ (Fear: Trump in the White House).

Knyga, kurioje reporteris aprašo esą pikto ir nesitvardančio prezidento gniaužtuose atsidūrusius Baltuosius rūmus, knygynuose pasirodys po savaitę trukusio reklamavimo su paskelbtomis ištraukomis, nutekinimais ir interviu.

Knygos pasirodymo prekyboje išvakarėse prezidentas surengė išankstinių atakų socialiniame tinkle „Twitter“, kur prasimanymais vadino B. Woodwardo aprašymus, kaip D. Trumpo padėjėjai stengiasi suvaldyti pikto būdo ir nedaug teišmanantį prezidentą.

„Woodwardo knyga yra pokštas – tiesiog dar vienas puolimas prieš mane puolimų lavinoje, naudojant dabar nuneigtus neįvardytus ir anoniminius šaltinius“, – pirmoje tviterio žinutėje rašė D. Trumpas.

„Daug kas jau viešai pasakė, kad jų citatos, kaip ir knyga, yra prasimanymai. Demokratai nekenčia pralaimėti. Aš parašysiu tikrą knygą!“ – pridūrė jis.

B. Woodwardo knygoje cituojami brutalūs D. Trumpo įžeidimai jo paties vyriausybės nariams, įskaitant generaliniam prokurorui Jeffui Sessionsui skirtus žodžius „protiškai atsilikęs“ ir buvusiam administracijos vadovui Reince'ui Priebusui mestą „žiurkutį“.

Tuo tarpu gynybos sekretorius Jamesas Mattisas sakė, kad D. Trumpo intelektas prilygsta „penktoko arba šeštoko“ protui, o dabartinis Baltųjų rūmų administracijos vadovas Johnas Kelly – kad D. Trumpas „yra idiotas“, rašoma knygoje.

„Mes Pamišėlių mieste, – patikėtinių grupelei esą sakęs J. Kelly. – Net nežinau, kodėl mes čia esame. Tai blogiausias darbas, kokį esu turėjęs.“

J. Mattisas, J. Kelly ir kiti aukšto rango padėjėjai paneigė išsakę tokių komentarų.

„Aš taip nekalbu, kaip esu cituojamas. Jeigu taip būtų, nebūčiau išrinktas prezidentu. Šios citatos buvo išgalvotos“, – praėjusią savaitę sakė D. Trumpas ir pavadino knygą „apgavyste“.

B. Woodwardsas savo knygoje „Baimė: D. Trumpas Baltuosiuose rūmuose“ remiasi šimtus valandų trukusiais pokalbiais su D. Trumpo aplinkos žmonėmis. Joje rašoma apie praktiškai susiformavusią panašiai mąstančių Baltųjų rūmų ir vyriausybės pareigūnų kliką, bandančią trukdyti D. Trumpui priimti sprendimus, kenkiančius JAV ekonomikai ir nacionaliniam saugumui.

Nors B. Woodwardso atvira knyga nėra pirmas nepalankiai D. Trumpą apibūdinantis leidinys, tačiau jos laukiama su ypatingu nekantrumu, nes knygos autorius kartu su Carlu Bernsteinu padėjo atskleisti JAV prezidentą Richardą Nixoną iš posto nuvertusį „Watergate“ skandalą.

Po šio skandalo B. Woodwardas tapo vienu gerbiamiausių JAV žurnalistų veteranų, jis buvo įvertintas šiuolaikinių JAV prezidentų. 2013 metais pats D. Trumpas jį pagyrė už knygą apie ankstesnį prezidentą Baracką Obamą.