Medinė Mergelės Marijos skulptūra, kuri saugoma koplyčioje vos 28 gyventojus turinčiame Ranjadoiro kaimelyje šiauriniame Astūrijos regione, buvo „papuošta“ ryškia rožine skarele, žydra mantija ir makiažu.

Medžio drožinys, kuris anksčiau buvo nespalvotas, dabar taip pat pasižymi ryškius žalius drabužius dėvinčiu jaunuoju Jėzumi Kristumi, o trečiosios skulptūros, vaizduojančios apaštalą Petrą, drabužiai buvo nudažyti tamsiai raudona spalva.

Šių darbų rezultatas lyginamas su 2012-aisiais Borchos miestelyje vienos pagyvenusios ispanės „restauruota“ freska „Ecce Homo“ (Štai Žmogus), vaizduojančia Jėzų Kristų, kuris dabar atrodo kaip beždžionė blyšku veidu ir deformuotomis akimis.

„Tai beprotiška“, – sakė Luisas Suarezas Saro, 2002–2003 metais regiono valdžios leidimu restauravęs tris skulptūras Ranjadoire.

Anot laikraščio „El Comercio“, leidimą atlikti restauraciją vietos gyventoja Maria Luisa Menendez gavo iš parapijos kunigo.

Mergelės Marijos skulptūra

„Nesu profesionalė, bet man visada patikdavo tai daryti, o figūras tikrai reikėjo nudažyti. Taigi, nudažiau jas kaip galėjau. Spalvos man atrodė geros, jos patiko kaimynams“, – dienraščiui pasakojo moteriškė.

L. Suarezas Saro savo ruožtu pareiškė naujienų agentūrai AFP, kad M. L. Menendez „mėgsta piešti ir dažyti, ji baigė tam tikrus kursus... ir galvoja, kad skulptūros dabar atrodo geriau“.

Nors „restauruotos“ skulptūros bemat tapo interneto hitu, Ispanijos meno vertybių apsaugos asociacija ACRE skambino pavojaus varpais.

„Ar niekam nekelia nerimo šis nuolatinis vandalizmas mūsų šalyje? Kokia turi būti visuomenė, kad nieko nedarytų, kol jos akivaizdoje naikinamas jos protėvių paveldas?“ – savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje klausė organizacija.

Birželį kritikos taip pat sulaukė viena šiaurinio Esteljos miestelio bažnyčia, mėgėjiškai restauravusi XVI amžiaus Šv. Jurgį vaizduojančią medinę skulptūrą, kuri, kai kurių „Twitter“ vartotojų teigimu, dabar panaši į komiksų personažą Tintiną.

Tuo tarpu nevykusiai restauruota freska „Ecce Homo“ įgijo pasaulinę šlovę ir pritraukia į Borchos miestelį tūkstančius turistų, norinčių ją pamatyti.

„Restauruota“ relikvija taip pat buvo įkvėpta viena komiška opera, pastatyta Gailestingumo Šventovės bažnyčioje, kurioje ant vienos kolonos nutapyta ši šimtmečio senumo freska.