Didžiausią susidomėjimą kelia Maskvos mero rinkimai, bet rimtiems opozicijos kandidatams nebuvo leista varžytis su dabartiniu miesto vadovu, prezidento Vladimiro Putino sąjungininku Sergejumi Sobjaninu.

Kaip ir kovo mėnesį įvykusių prezidento rinkimų, per kuriuos V. Putinas lengvai sugrįžo ketvirtai kadencijai, atveju, didžiausias dėmesys skiriamas rinkėjų aktyvumui, nes rezultatai yra lengvai nuspėjami.

Skatindama rinkėjų aktyvumą sostinės valdžia prie rinkimų apylinkių organizavo šventes ir maisto muges.

Tačiau opozicijos lyderis A. Navalnas, kuris atlieka mėnesio laisvės atėmimo bausmę dėl vieno ankstesnio neteisėto protesto, bando sugadinti „šventę“ demonstracijomis prieš nepopuliarias pensijų reformas.

„18 metų Putinas ir jo vyriausybė vogė iš biudžeto ir švaistė jį beprasmiams projektams. Dabar pinigai baigėsi ir mes turime vogti iš pensininkų, kad sudurtume galą su galu“, – skelbdama apie renginius socialinėje žiniasklaidoje rašė A. Navalno komanda.

Dešimtis šalininkų ir protestų organizatorių dar prieš demonstracijas sulaikė policija, pranešė Rusijos žiniasklaida.

Daugumai sekmadienį planuojamų protestų valdžia leidimų nedavė. Tai reiškia, kad jų dalyviams gresia areštas.

Milijardų dolerių projektai

Rusai įvairiuose regionuose rinks savo gubernatorius, vietos įstatymų leidėjus ir kitus pareigūnus.

Maskvoje S. Sobjaninas turėtų gauti maždaug 70 proc. balsų, o prognozuojamas rinkėjų aktyvumas yra 30-40 procentų.

Prieš penkerius metus įvykę mero rinkimai buvo paskutinis kartas, kai Rusijos politikai grėsė didelė nesėkmė – A. Navalnas vos neprivertė S. Sobjanino varžytis antrame rinkimų rate.

Šį kartą meras varžosi tik su nelabai rimtais varžovais iš Komunistų partijos, nacionalistų Rusijos liberalų demokratų partijos ir dviejų kitų grupių. Aktyvesniems oponentams pagal naujas taisykles buvo uždrausta dalyvauti rinkimuose.

Šalininkai sako, kad S. Sobjaninas milijardų dolerių (eurų) vertės renovacijos projektais transformavo miestą, kuriame, pavyzdžiui, atsirado puikus centrinis parkas, naujos pėsčiųjų zonos ir virtinė naujų metropoliteno stotelių.

Tačiau kritikai teigia, kad tai yra dovanėlė naujai vidurinei miestiečių klasei, kuri praeityje protestavo prieš V. Putino valdymą, Kremliui tuo tarpu toliau varžant politines laisves.

Rinkimų apylinkės darbą pradėjo 8 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, o protestai planuojami 14 valandą.