„Esu tikras, kad turime pakankamai patikimų įrodymų tokiems teiginiams viešinti. Bet kokia ataka bus vertinama kaip neapdairus konflikto eskalavimas. Yra daug įrodymų, kad ten ruošiamasi panaudoti cheminį ginklą“, – sako rugpjūčio 17 dieną JAV valstybės sekretoriaus Mike‘o Pompeo specialiuoju pasiuntiniu Sirijoje paskirtasis Jimas Jeffrey‘is.

Vašingtonas oficialiai perspėjo Sirijos valdžią cheminio ginklo nenaudoti.

J. Jeffrey‘is sako, kad bet kokia Rusijos ir Sirijos pajėgų operacija bei cheminio ginklo panaudojimas gali paskatinti naują pabėgėlių bangą į pietryčių Turkiją ar teritorijas Sirijoje, kurias kontroliuoja Turkija.

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas sutelkė sąjungininkų pajėgas šiaurės vakarų fronte, sukilėlius bombarduoja ir Rusijos lėktuvai. Ekspertai teigia, kad tokiu būdu ruošiamasi didesnio masto karinei operacijai.

Panašu, kad dabar sukilėlių, susitelkusių Idlibo provincijoje ir aplink ją, likimas iš esmės priklauso nuo susitikimo, kuris penktadienį rengiamas Teherane. Jame dalyvaus B. al Assado rėmėjai Rusija ir Iranas bei sukilėliams padedanti Turkija.

Rusijos lėktuvų iš oro palaikomas B. al Assadas per kelerius metus trunkantį konfliktą į savo rankas perima vieną sukilėlių teritoriją po kitos. Šiuo metu Idlibas ir jo apylinkės strategiškai svarbiausia teritorija, kur susitelkusi ginkluota Sirijos valdančiojo režimo opozicija.

J. Jeffrey‘is situaciją Idlibe įvardija kaip „labai pavojingą“ ir sako, kad Turkija, kurią palaiko ir kelios regiono sukilėlių grupės, bando visomis išgalėmis išvengti didelio masto konfrontacijos Sirijoje.
„Manau, kad paskutinis Idlibo istorijos puslapis dar neparašytas. Turkai ieško sprendimo. Turkai labai stengiasi susilaikyti nuo veiksmų“, – teigia atstovas.

Jo teigimu, Jungtinės Valstijos ne kartą klausė Rusijos, ar įmanoma Idlibe įveikti paskutinius „Islamo valstybės“ ir kitų ekstremistų grupuočių likučius. Paklaustas, ar tokiai strategijai prireiktų ir JAV antskrydžių, jis atsakė: „Tai galėtų būti vienas iš būdų“.

Rusija perspėjo JAV apie artėjančią ataką

Rusija praėjusią savaitę du kartus perspėjo JAV kariuoemnę apie artėjančią jos kariuomenės ir Sirijos vyriausybės pajėgų operaciją Idlibo provincijoje, rašo CNN. Kaip skelbiama, puolimas vyks teritorijoje, kur dislokuota keliolika JAV karių.

Šie perspėjimai sukėlė nerimą JAV vadovybėje, kuri nerimauja, kad vietoje esančiams kariams gali kilti pavojus puolimui prasidėjus. JAV, savo ruožtu, perspėjo Maskvą nesikėsinti į JAV karių pozicijas.

Keli skirtingi šaltiniai gynybos departamente patvirtino CNN, kad kalbama apie JAV vedamos koalicijos bazę At Tanfo regione, skirtą kovai prieš "Islamo valstybę". JAV kariai čia padeda patruliuoti 55 kilometrų ruože aplink At Tanfą.